Du är inte klok Madicken!

Nu har jag kollat på min julklappsfilm en andra gång. Älskar Astrid Lindgrens berättelser sen så länge jag kan minnan. När jag var riktigt liten så var det Pippi Långstrump, sen när jag var ca 5 år så tyckte jag så mycket om Ronja och Emil i Lönneberga. När jag var 7 år och just hade börjat skolan och lärt mig läsa så älskade jag Madicken och lånade alla böckerna på biblioteket och i bokbussen. Jag älskade när mamma knöt en madicken-tofs på mig och jag kunde ha min fina madicken-klänning med spets på mig. :) Jag önskade att jag var kompis med tant Nilsson och Alva för de verkade vara så snälla och jag har alltid sett upp till starka och snälla kvinnor under hela min uppväxt. Vi skaffade får när jag var 6 år och en döpte jag till Madicken, hon levde i åratal och var det snällaste fåret vi någonsin haft. Hon blev nog 13 år enligt mina beräkningar :)

Så här ser de ut nu, Birgitta Andersson och Lis Nilheim:
image131

image132

De senaste åren har jag börjat kolla på Astrid Lindgren filmer igen och börjat upptäcka ett och annat som man inte märkte som barn, saker som bara vuxna förstår. Det är det som är så bra, att det funkar för alla åldrar. Mina favoriter är Ronja Rövardotter och Madicken, men jag tycker även bra om Emil i Lönneberga och Rasmus på Luffen. Alan Edwall var verkligen en himla bra skådespelare! Jag önskade mig även Ur-Pippi boken i födelsedagspresent förra året, det var kul att läsa den första versionen av Pippi.

Jag minns för två år sedan när jag fick Ronja i julklapp och tittade på den när jag var här på Irland. Jag grät för att jag saknade Sverige och skogen och språket...nu blir jag inte sådär sentimental längre, för nu vet jag att det bara är fyra månader kvar i skolan och sen kan jag göra hur jag vill. Frågan är bara hur snart jag vill flytta tillbaka, om jag kommer ångra mig, om jag kommer att sakna en massa saker här på samma sätt som jag saknat Sverige, om jag kommer dröja kvar här länge innan jag bestämmer mig...

Under tiden har jag filmerna att titta på:
* Ronja
*Bröderna Lejonhjärta
*alla Rena Rama Rolf avsnitt
*Morrhår och ärtor
*Mitt liv som hund
*Populärmusik från Vittula
*Torsk på Tallinn
*Ondskan
*Kim novak badade aldrig i Genesarets sjö
*Wallander-steget efter
*Parlamentet vol.1
* Kråkguldet
*Sällskapsresan boxen
*Tillsammans
*Mio min mio
*Madicken

Det finns ingenting som piggar upp så mycket när man känner sig nere som att sätta på en svensk film man verkligen tycker om. (Jag var aldrig så här patriotisk innan jag flyttade utomlands!)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med dig om att det är kul att se det från vuxet perspektiv. Älskar Astrid Lindgren!

2010-04-27 @ 07:54:01
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0