Irish Brown bread (soda bread) recept

Här kommer ett recept på Brown bread, som jag bakade till frukosten i morse. På Irland äter man praktiskt taget bara tre sorters bröd: brown bread, scones och rostfralla. Om man t ex beställer soppa på en restaurang/pub så får man alltid brown bread till, och det finns alltid med om man äter frukost på hotell/B&B också.



Receptet här är översatt till svenska, men måtten är i gram (här använder man alltid våg istället för dl mått när man bakar)
Men det går bra att höfta till lite gällande mjölet och använda koppar istället (då gäller ca 1 del vetemjöl och 2 delar fullkornsmjöl).

Ingredienser för en brödkaka:

200 grader C.

* 450 g Fullkornsmjöl. (På Irland säljs "coarse wholemeal flour" som är väldigt grovt, om inte den svenska motsvarigheten är grov nog så kan man blanda i lite vetekli i mjölet så blir det ungefär samma)
* 175 g vetemjöl
* 1 överfull tesked bikarbonat (bread soda, därav namnet "soda bread")
* 1 tesked salt
* 4,5 - 5 dl filmjölk (Buttermilk heter den irländska motsvarigheten)

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan i filmjölken. Se till så du får en fast men ändå lite geggig deg. Du kan antingen lägga den i en lång form som jag gjorde eller en rund kakform, vad du nu har hemma. Skär ett sträck i mitten an brödet om det är en lång form och ett kryss över brödet om det är en rund form. (Man kan också grädda på en plåt utan form om man vill det).

Grädda i nedredelen av ugnen i ca 45 minuter tills brödet fått färg runt om. Testa om det är färdigt genom att ta ut det ur formen, vända det upp och ner och knacka på botten. Om det låter ihåligt så är det klart.

Man kan göra samma bröd med olika slags mjöl, går att göra en white soda bread variant på bara vetemjöl, eller så kan man lägga i russin, då kallas visst brödet "Spotted dick" eller "spotted dog" (haha)

Servera brödet med sylt eller ost (även perfekt att doppa i soppa). Jag föredrar när det är lite ljummet, så jag värmer ofta skivorna litegrann.

Sådär, en liten smak av Irland alltså.

Kommentarer
Postat av: Sophy - What U See Is What U Get.

verkar gott o nyttigt =)

2009-04-11 @ 13:16:41
URL: http://sophys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0