Day out i Dublin med konstnärerna

Hade en jättebra dag idag!
Åkte tåget till Dublin 9.15. De andra konstnärerna som är med i Docks projektet skulle också ta samma tåg, men jag visste ju inte hur de såg ut eftersom jag inte kände dem, och då är det ju inte så lätt att hitta dem bland allt folk ;) så jag satte mig själv och tänkte att jag kommer ju ändå träffa dem på Museum of modern art (IMMA) så gör ju inte så mycket. Var nästan lite glad över det eftersom det kändes lite nervöst att spendera nästan 3 timmar på ett tåg med folk man inte känner men som känner varann.

Kom till IMMA iallafall men hittade ingen där, så blev nästan lite rädd att jag tagit fel på dagen. Sen kom de gående iallafall en kvart senare än jag och jag kände igen dem direkt, delvis för att Aideen Barry var med, som är en välkänd konstnär här i Galway som just nu har en soloshow i Galway arts centre, har haft lectures på vårt college, är representativ för Visual Artists Ireland West regionen, har varit på NASA nyligen och spelat in videor i tyngdlöshet osv. Så jag kände igen henne men hon kände inte mig så att säga ;)

De var iallafall hur trevliga som helst, särskilt Aoifa, cutarorn som berättade lite om projektet för mig, och sen hade vi möte i cafét där och diskuterade projektet och våra planer innan det var dags för lunch. Alla andra konstnärer som var närvarande är i 30 års åldern, gick ut college för flera år sedan (de flesta har gjort masters) och jag känner igen deras namn från olika utställningar och sammanhang där de varit med. Så det kändes som ett stort privilegie att få vara delaktig i projektet. Lilla jag liksom, som bara slutade college förra året....

Aoife är arkitekt och har studerat arkitektur i London. Nu finns det tyvärr inga jobb för arkitekter med den dåliga ekonomin och hon är även konstintresserad och därför curaterar hon det här projektet. Jag är liksom helt i mitt element. En männsika som har Alvar Aalto som stora idol, bygger arkitektmodeller, kan allt om arkitekturens historia... sen Aideen som är hur trevlig som helst och vars arbete och drivkraft jag beundrar något enormt, Jennifer Cunningham som håller på med printmaking och är svinduktig, Roisin Coyle som gör helt fantastiska fantasiillustrationer med kaniner etc, Jim Ricks som är chairperson för G126 konstföreningen som jag också är medlem i och även är ansvarig för Engage art studios... Ja, skapligt bra gäng liksom.

IMMAs gård där det visades en gigantisk video av James Coleman.
Vi kollade på utställningarna i IMMA och sen slöt ett par till tjejer upp (vi är 15 personer, ca 8 kunde komma idag) och Aoife skulle prata om projektet med dem etc. Klockan hade redan hunnit bli två, så jag ville sticka in till centrum en stund och kolla lite. Jag gick in från IMMA, via Francis street där jag kollade i Monster Truck gallery eftersom Jim var med i en gruppshow där, samt i Cross Gallery där jag såg några fantastiska arkitekturbilder från kina i en fotoutställning:

Sen gick jag förbi Dublin castle och in till George's street området där jag åt supersupersupergod sallad på ett organiskt takeaway café bakom the arcade, för jag åt bara lite soppa till lunch.

Efter att ha kollat runt lite så blev klockan nästan 6 och tåget skulle gå 7.15. Jag ville äta nåt innan tågresan så jag gick och velade tills jag till slut gick in på Gruel, ett ställe nära Abbey theatre mitt emot Dublin Castle som Seans syster Laura visade mig för några år sen. De har jättegod mat och jag har varit där ett par gånger. När jag kom in så satt Aideen, Aoife, Jennifer och Roisin där, snacka om sammanträffande eller öde haha, verkligen random! Så då åt jag med dem och vi hade jättetrevligt. Vi pratade en hel del om Sverige, Jennifer har varit i Örebrotrakten hos några hon känner 2 ggr och Aideen ställde ut på Moderna museet i höstas. De tyckte det fanns så mycket bra med Sverige som de var avis på: design, IKEA; snö, bra sommarväder, bättre skola/dagis etc. De sa att de gärna skulle flytta dit om det inte var för att det är så svårt att få jobb om man inte kan svenska. :)

Sen tog vi en taxi till stationen för vi blev lite sena och sen hade vi jättekul på tåget. Pratade en massa och Aideen hade med sin laptop och visade animations grejer hon gjort nyligen och så ville Jennifer lära sig hur man gör stop motion animation så hon och Aideen gjorde ett litet projekt med webbkameran i IStopmotion på deras bord med en digitalkamera som flyttade sig och spottade ut ett pappersark där det ritades en Bassetts lakrits godis som sedan mixade mellan den ritade och den riktiga huller om buller. Det blev lite skakigt eftersom tåget rörde sig, men det var kul!

Aideen och Jennifer animerar på bordet
Jag hade köpt en bok om fantastiska arkitekturprojekt som aldrig realiserats i The secret book and record store och den kollade vi i och det visade sig att den var skriven av en av Aoifes lecturers i college.

Vår curator Aoife
Nu ska vi träffas vid the docks på söndag kväll ock gå en vandring i området och diskutera olika platser och möjligheter.
En sån himla, himla bra dag det blev! Jag ser fram emot det här projektet så himla mycket, och en massa nya vänner får jag på köpet, det är så kul för vi har så mycket gemensamt gällande intressen, åsikter etc. och det är så kul att lära känna folk som kommit lite längre i sin karriär och inte bara college folk :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0