And it sooo lives up to the hype.

Igår var jag hur förkyld som helst, vet inte hur många gånger jag snöt mig igentligen! Men nu har det nästan gått över, så var ingen långvarit förkylning som tur är. Jag tog U-Bahn till Alexanderplats runt lunchtid och åkte upp i Fernsehturm. Jag gillar att kolla på städer jag besöker från ovan. Har varit uppe i Atomium i Bryssel, London Eye, The wheel i Belfast, radiotornet i Prag etc. Alltid kul att få en överblick. Var otroligt mycket folk som ville upp i det här tornet iallafall, så fick vänta i ca 50 min innan jag fick åka upp. Men utsikten var fin och jag fick några fina kort på arkitekturen där nere.


Looking west

Looking east


Efter den lilla turen så orkade jag inte riktigt med någon mer seriös sight seeing eftersom jag var rätt så sjuk. Huvudet var alldeles tungt av förkylningen och jag använde upp flera paket näsdukar, så jag transporterade mig till Potsdamer Platz där jag råkade på Cine Star biografen som visar filmer i sina originalversioner, till skillnad från de flesta andra biografer som enbart visar de dubbade versionerna. Bestämde mig för att gå på Taking Woodstock, men hade ett par timmar på mig, så jag åt sallad och glass på två olika caféer i Sony center. bortsett från biografen så var det ingen särskilt kul del av stan. Alldeles för modern och high tech för min smak. Bara ny arkitektur (90 tal och framåt). Men ska tillbaka dit sen med Sean och gå på några av museerna i närheten.

Filmen var himla bra. Men tror jag föråt mig på popkorn lite. För jag hade redan ätit en stor glasskreation medan jag väntade. Hej kalorier!

Sen på kvällen hamnade jag på underbara Tussy Lounge. En fantastisk living room bar i 50 tals anda där de visar 50 tals filmer på duk, gör fina cocktails, bjuder på salta pinnar och pannkakor etc. Var som sag rätt sjuk, så var bara där en liten stund, men var tillbaka där nu ikväll lite mer ordentligt. Det ligger ju bara 3 min från där jag bor!

Dessa kort är från deras hemsida: www.tussylounge.de
De har en frisersalong på dagtid också och det är precis som att kliva rakt in i en Hitchkock/ Audrey Hepburn film. Det ser ännu mysigare ut på kvällen än vad det gör på bilderna. Jag vill bo där, minst sagt! Som sagt så var jag där ikväll nu igen och drack en kocktail och en kaffe med vaniljlikör och läste i min bok om Alfred Hitchkocks filmer som jag köpte i Kreutzberg i torsdags. Stämning!

Innan jag återbesökte Tussy så gjorde jag ju lite grejer idag. Först åkte jag S och U bahn ner till östra Kreutzberg och en fotoaffär som nämns i min Lonely Planet guide och som visade sig ha en mycket trevlig expedit. Jag köpte polaroidfilm av honom. Inte lätt att hitta längre. Råkade även på en riktig old school second hand skivaffär (utdöende släkte som jag avgudar). Där hittade jag Tori Amos - Under The Pink, fantastisk skiva som jag lyssnar på just nu. Och så köpte jag soundtracket till Närkontakt av tredje graden på LP.

Måste ju hålla koll på modernismen till mitt projekt också.

Sen åkte jag till Oranienstrasse, i mitten av Kreutzberg. Ett hippt område för unga/alternativa med en massa trevliga restauranger, butiker etc.

Åt falafel och en apelsincola som kostade 3.50 euro tillsammans, inte illa. Hittade en ascool second hand butik med massor med gamla fina prydnadssaker, lampor och smycken. Men den var stängd eftersom det var lördag eftermiddag, så får komma tillbaka dit igen.

Sen åkte jag upp till norra Mitte, Friedrichstrasse närmare bestämt och besökte Kunsthaus Tascheles. Har hört mycket om det stället. Det är ett väldigt alternativt kultur squat/hus som kämpar för sin överlevnad i Mitte eftersom folk vill åt marken rivningshuset står på. Har sett bilder så visste att stället är helt täckt i graffiti, droger florerar etc. Ville ta mig en titt iallafall.


Trapporna, som var många för huset är högt, stank av piss, ungefär som vissa delar av tunnelbanan i Stockholm kan göra ibland. När jag väl kom upp till toppen så var det en del folk som sålde konst och smycken. Smyckena var himla fina, så jag köpte mig ett par örhängen av en sydamerikansk kille men var inte sådär jätteimponerad av konsten. Var mest hippie-konst som jag kallar det. Dvs. folk som är mer intresserade av den där laid-back droginfluerade konstnärsklichén än att faktiskt jobba hårt på att faktiskt utveckla sitt målande, och sträva mot nåt slags mål. Gillade bäst en killes stora svetsade konstverk på bakgården, han var skicklig!


Verkar mest vara konstnärer från andra länder som har ateljéer där och inte så många tyskar. Själv skulle jag inte känna mig bekväm med att ha ateljéer på ett sånt ställe. Alldeles för rörigt, mycket droger och alla möjliga slags folk som hänger där. Men det är en stor turistattraktion i Berlin iallafall. frågan är dock hur länge stället får bli kvar...

Hackesher markt.
Efteråt fikade jag på ett café vid Rosenthaler Platz, de judiska kvarteren, och tog sedan U-bahn till Samariterstrasse i Friedrichshain, gångavstånd från området där jag bor. Hittade en trevlig second hand butik och köpte mig en blommig kjol för 14 euro av en väldigt trevlig (om än lite om sig och kring sig) tant. Vi kommunicerade med lösryckta engelska och tyska ord och fraser och sen på vägen hem råkade jag på en bokaffär där jag hittade ett souvenirpack med diabilder från "Kiev - the hero city" från Sovjettiden. Turligt nog så finns det en sån där gammal diabildstittgrej i mitt rum så jag kollade på några av dem när jag kom hem.

Lekplats i Friedrichshain.



Närkontakt av tredje graden LP fold out och souvenir av Fernsehturm.

Mina vykort jag köpt.

Sen pratade jag först med Sean och sen med mamma på Skype. Ringde deras telefoner, bra mycket billigare än att ringa roaming med mobilen. Sean gick bra, men mamma blev störningar hela tiden, otroligt irriterande! Kostade iallafall bara 15kr för knappt en timme och med mobil hade det nog blivit en sådär 600kr för samma tid ;) Pappa och mamma köpte ny dator idag så nu kanske jag äntligen kan få dem att skaffa skype så vi kan ringa gratis efter alla dess år! Sen gick jag ju alltså till Tussy Lounge då.

Och Sean kommer hit imorgon på morgonen. Men i skrivande stund så är det ju faktiskt redan 02.15, så han sitter redan på nattbussen till Dublin nu. Jag ska möta honom på stationen i Ostkreutz runt 10 så måste sova nu!

ATT jag gillar Berlin! Jag har bara varit här i fyra dagar men vet redan nu att jag kommer få seriös separationsångest när jag åker den 20e!




Kommentarer
Postat av: anna

jag ska till berling nu den 18e för första gången o tkr det är superkul att se vad du har för dig. roligt med en massa tips :)

2009-09-09 @ 07:08:23
Postat av: Tina

Känner igen mig - när jag var där 2007 var jag också uppe i tornet. Samt spenderade flertalet timmar på 50-tals stället.



Du, se till att hitta den där stooora 5-vånings second handn, ska ligga i närheten av tornet om jag inte minns totalt fel. Humana tror jag minsann att det hette.

2009-09-09 @ 09:16:40
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: Arzana

Hej Cecilia! Råkade snubbla över din blogg och tycker den är hur go som helst.

Jag är en tjej som själv älskar Irland och är fascinerad över den, och håller på och skriver om folkets historia och dess folkmusiks historia. Lite också om kulturen osv.

Jag har dock lite problem med analysen. Har aldrig varit i Irland och ska skriva om varför Irland lockar så många.

Du skulle inte kunna hjälpa mig och förklara utifrån ditt perspektiv, vad som gjorde att du föll för landet och på vilket sätt Irland lockar både gamla och unga?

Jag hade verkligen uppskattat det oerhört!

Tack på förhand! :)

/Arzana

2009-09-11 @ 12:48:03
URL: http://abazii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0