Bäst klädda konstnär, tydligen!

I tisdags hade jag lite flyt kan jag säga. Först gick jag en promenad i solen och kollade i Simon Shopen (min välgörenhetsaffär). Där hade de fått in en retro plastren med plysch-yta, en större modell av den jag hittade där 2007 och hade med i mitt degreeproject. Jag slog självklart till för 2 euro. Jag samlar ju lite halvt på vintage renar, snälla robotar och kaniner. Jag lyckades också hitta ett par jeans för bara 5 euro på scond hand som passade mig perfekt och sen köpte jag färg och färgade dem svarta. Där sparade jag en hel del pengar mot att köpa nya.Jag kämpade även med att tillverka ett ljus till mormor i julklapp under måndagen och tisdagen. Jag formade en blomma av stearin och smälte dit på ljuset och målade dit rosetten med stearin. Jag är faktiskt riktigt nöjd! Hoppas mormor blir glad!


Sen har jag slått in paket och fixat lite andra grejer och så igår kväll var jag på ett föredrag i Galway Arts Centre arrangerat av Aoife som är curator för Docks discourse projektet. De pratade om Galway, utvecklig, identitet, historia om hamnen etc. Det var intressant, förutom en lustig satkärring som började tjafsa på slutet och börja skälla om att stan inte kan utvecklas om man inte avsätter alla stans politiker först som för en Stalinistdiktatur eller vad hon nu sa, och gick knappt att få tyst på. Haha, gud vilken människa!

Sen gick vi iallafall till Bar no. 8 där det anordnades ett Artists' Christmas Party. förra året missade jag det eftersom det ägde rum efter att jag åkt till Sverige. Hade en mycket trevlig kväll och pratade med en massa trevliga människor. Maeve, Laura, Aoife, Ben, Jennifer, Lisa och en massa andra konstfolk som jag lärt känna det senaste året.

En hel del rödvin blev det också kan tilläggas. Sen delade de ut priser till några av de som var där. Och tänk, jag vann bäst klädda person och fick med mig en flaska champagne hem! Haha, det var himla kul måste jag säga!


Med min vinstmedalj.
En flaska Brut sitter ju heller inte fel!

Nu idag har jag varit och hämtat ut en kollage bild som min pappa ska få i julklapp. Istället för att klippa och klistra korten så gjorde jag kollaget i Photoshop och fick det sen utskrivet på fotopapper i A3 format.

Sen ikväll ska jag och Sean ha myskväll för det blir sista kvällen vi kan hitta på nåt innan jag åker eftersom jag ska till Catriona på julfest imorgon kväll. Vi ska till Wa Café och äta japansk mat och sen hyra en film är tanken.
Måste städa upp i köket innan dess dock, håller nämligen på med ett ljus till farmor som jag måste få klart så jag kan städa bort röran på köksbordet så det blir julfint igen!

Strålande, kalla, soliga jul!

Har hört att det är massvis med snö och - 8 grader hemma i Motala! Här är det solsken och frost om nätterna, inte illa det heller. Och så ska jag ju hem i övermorgon. Hoppas på att få stiga av planet i Skavsta och kliva rakt in i ett winter wonderland. Har ju hänt ett par gånger förr, dock inte de senaste två jularna. Den mysigaste gången jag åkte hem var nog 2005. Åkte med SAS (när det fortfarande gick att hitta ganska billiga biljetter hos dem). De spelade svenska julsånger när jag klev på planet i Dublin och delade ut DN tidningar. Alla flygvärdinnorna var svenska och jättetrevliga och mitt hjärta bultade lite extra eftersom jag inte varit i Sverige på ett tag. (man blir sentimental när man bor utomlands). Sen visades Mr Bean på TV apparaterna och när jag klev av på Arlanda var det snö. Så himla åhhhh.

Ryanair skulle jag aldrig åka med om jag inte var så illa tvungen. Obekväma säten, tjurig personal som försöker kränga scratch cards och parfym till höger och vänster och löjliga baggagerestriktioner, men jag har inget val!

Förra helgen var jag i Westport med Sean. Hans pappa köpte en ny gitarr i Galway, så vi fick skjuts med dem på lördageftermiddagen. Jag bakade pepparkakor som en idiot hela fredagkvällen till en bra bit in på natten så att jag skulle ha att ta med till Westport som jag alltid gör. Spritsade även på förmiddagen innan vi åkte. Det var mycket att baka för jag gjorde en och en halv sats deg. Och alldeles för mycket deg åt jag som vanligt... heh

Sen var jag och svärmor Mary på julmarknad nere vid the mall. Kallt och mysigt!


Jag fick två par handgjorda örhängen av Mary i julklapp. De är fina med stora glaspärlor.

Westport är så mysigt på julen!!


Sen var det dags för min årliga insats, nämligen att hjälpa Mary klä granen. (Läs: veckla ut plastgranen och klä 90% av den medan Mary gräver i lådor och kollar på julpynt och pratar om alla minnen de väcker och testar om belysningen funkar, haha) Det kan jag ju bara inte missa innan jag åker till Sverige varje år.

Roligt nog så tycker vi alltid att granen blir bättre än någonsin just detta år. Så har vi nog sagt fyra år i rad nu!


Jag gillar de gamla ljusslingorna mest, men de kan vara lite nyckfulla och stänga av och på sig lite på måfå, haha!

Spisen i köket. Mys på hög nivå!

jag gillar den här granen. Den är så mysig på nåt sätt, trots att det är en plastgran.

Söndag morgon. Sean fick åka redan 11 på söndagförmiddagen för han jobbade 2-6. Jag åkte vid halv 3 på eftermiddagen.

Heart of Glass, nytt kylskåp och lussebak.

För några dagar sedan köpte jag ett kassettband med The Best of Blondie i en välgörenhetsaffär. Bra köp, hade glömt hur många bra Debbie Harry/Blondie låtar det finns!

Så det boppade jag till en stund, innan jag kom på att spela in en egen version av Heart of Glass med mycket knappa medel.
Resultatet kan nu höra här:

Var visst flera som gillade den när jag lade upp den på Facebook... :)

Iallafall så har halva min vecka blivit förskjutet pga att kylskåpet pajade förra helgen. Hade tänkt baka lussebullar tidag och pepparkakor onsdag, men det gick ju inte när man inte hade någon frys att lägga de färdiga lussebullarna i. Vi fick iallafall låna en liten replacement fridge tills den nya skulle anlända, men den hade ingen frys.

Så idag kom äntligen den nya och jag är himla nöjd, stor och fin med en ordentlig frys och inte bara ett litet sketet frysfack med trasig dörr som vi hade innan. Tack property managenment bolaget för investeringen! När jag kom hem så stod den i köket inslagen i papp. Vet inte vad jag trodde riktigt, men jag förväntade väl mig i stort sett att de skulle ha packat upp och kopplat in den lagom tills när jag kom hem, men det fick jag allt sköta själv. Ja, jag ska inte klaga!

Sen blev det att baka LUSSEBULLAR som sjutton, för imorgon är sista dagen innan vi åker till Westport och då måste jag baka pepparkakor, för jag ska ha med såna till Seans familj när vi åker dit, som jag har varje jul.

Har stöpt ett ljus som julklapp till hans föräldrar.
Så här blev det. Jag köpte stearin och färg och smälte och sen målade jag dit stjärnorna i stearin de också. Jag är rätt nöjd!


Mammas lussebullerecept. Jag gillar hennes handstil!
Så julpyntade jag också mitt i baket och fick upp våra fairy lights (ljusslinga) vid fönstren, änglaspelet kom fram och lite andra grejer.

Nu är det allt bra mysigt!
Sen kom Sean hem och blev väldigt förtjust när han såg alla lussebullar, haha! Då blev det fika på direkten för hans del. Inte för mig, jag hade ätit alldeles för mycket deg och hade sån där deg smak i munnen!

Änglaspelet i full swing.

En glad Sean.
Nu ska jag byta om för jag ska till the Roisin på konsert. Anna, curatorn för utstälningen jag är med i spelar även i ett band som heter Blasterbra och de har album launch ikväll. Catriona ska också komma dit efter sin kroki, nån gång efter 10, men jag ska nog gå lite innan det så jag inte missar bandet!

Tja då!

Ingrids vännerbok.

Ingrid kom på en sån bra idé där folk skulle fylla i en vännerbok som hon gjort, vars mall man får låna från hennes sida, så efter att ha tänkt göra det i en vecka ungefär så gör jag nu slag i saken. Tack Ingrid!


Kreativa människor - fyll i!

Alla fyller vi väl i listor då och då. Därför har jag skapat en lista med frågor till dig som är konstutövare av något slag.

MIN KONST:

Vilket konstverk är du allra mest nöjd med - någonsin?

Tror att det är denna faktiskt:

Den är 1x1 meter i storlek och var del i mitt Degree Project på konsthögskolan och visades på vårutställningen. Den står i ett hörn i mitt sovrum och ibland måste jag ta fram och titta lite på den. haha! Gillar att den är stor. Vill måla stort igen!

Vilken teknik gillar du bäst att använda? (akryl, olja, teckning etc.)
Fram till fjärde året på konsthögskolan var det alltid akryl. Tyckte om att blanda screen tryck och målning, hälla färg etc. Sen blev det akryl och olja blandat, som i bilden ovan där fläcken är i akryl. Nu senaste 1,5 åren har jag bara målat olja. Tycker färgerna är så mycket bättre. Och de håller sig exakt likadana när de torkar, medan akryl ljusnar lite. Fast jag gillar akryl med - ibland. Och jag fotograferar gärna, fast har bara ställt ut foton en gång, som del i Degree Show installationen.

Vilka nutida konstnärer influeras/inspireras du av?
Jag inspireras dels av konstnärer som har liknande intresseområden/färgpalett som jag, t ex Karin Mamma Andersson, Peter Doig och Laura Owens. Sen gillar jag folk som gör helt olika saker mot vad jag gör men de passar ändå in med det jag är intresserad av, t ex Thomas Demand, Sophie Calle, Gordon Matta-Clark. Det finns massor andra som jag ser i olika tidningar/utställninga och hajar till för att de är så himla bra, men de ovannämnda är mina favoriter.

Laura Owens - Untitled. Denna tavla var gigantisk och fantastisk när jag såg den på Camden Arts centre i London för några år sen.

Karin Mamma Andersson. De flesta konstintresserade svenskar känner väl igen henne? Såg henne också i Camden Arts Centre (ett av mina favoritgallerier!) och i Dublin. Men Camdenshowen var bäst, för det var ett stort retrospective.

Peter Doig. Denna serie tavlor, baserade på Corbusiers Unité d'habitation hus, var bara WOW när jag såg dem i Hayward Gallery, London.

Vilka äldre konstnärer influeras/inspireras du av?
När det gäller lite äldre konstnärer så är mina favoriter Edvard Munch, Renoír, Matisse och Pierre Bonnard. Jag är helt förälskad i Bonnard. Även om jag gillar att kolla på ännu äldre konst än dessa ovannämnda, så känner jag att jag inte influeras särskilt mycket av den och att jag ofta skyndar igenom den sektionen när jag är på stora muséer, medan jag älskar när jag kommer fram till de gotiska och impressionistiska tavlorna och sedan 1900 tals konsten. Men man måste ju känna till den övergripande konsthistorien för att förstå hur konsten har utvecklats, tycker jag.

Matisse - Det röda rummet och Pierre Bonnard
Såg dessa två konstnärer i en utställning som hette "From Russia" i Royal Academy i London, fantastiskt! De flesta stora konstupplevelser jag haft har ägt rum i London.


Renoir - Den unga Irene Cahen Danvers

Vad inspirerar dig förutom konst?
Jag inspireras som tusan av loppisar, second hand affärer och vintage grejer. Gillar att hitta tyger, gamla foton, hushållsartiklar etc. vars färg, material, form etc. inspirerar mig. Jag inspireras även av musik, för jag älskar verkligen musik och köper massor med skivor och har en väldigt bred musiksmak. Låttexter och dikter fastnar ofta och får ibland ge namn till tavlor, fast oftast då i modifierad form. Jag inspireras också mycket av miljöer jag vistas i och besöker. Inte bara de ställen jag avsiktligt åker till för att göra research, utan också av saker hemikring som färgkombinationer och små saker och detaljer som andra inte lägger märket till.

Minns du vad som fick dig att hålla på med konst/kreativa grejer från början?
Mamma var alltid en stor inspiration när jag var liten. Hon gick två år bild och form på folkhögskola och tänkte söka in till konsthögskola, men den blev det aldrig av då hon och pappa köpte hästgård och bildade familj istället. Men när vi var små så ritade hon ofta av mig och brorsan, pysslade med oss och fick mig att bli intresserad av att rita också från det jag bara var ett par år gammal. Jag ritade medan jag lyssnade på sagor på kasettband. Mycket Pippi, Ronja och Madicken. Sen hittade jag på egna sagor och illustrerade.
När jag gick i grundskolan pratade jag alltid om att jag ville bli barnboksillustratör och beundrade Ilon Wikland massor. Och jag intervjuade illustratören Christina Alvner i Stockholm som del i ett projekt i ettan på gymnasiet. Senare kom jag på att jag tyckte att det var roligare att måla tavlor i akryl och olja etc. än att bara illustrera saker på papper som jag mest gjort tidigare och gick paint inriktning på konsthögskolan i Galway, Irland istället för Konstfack inriktning Illustration som jag först funderat på. Många i släkten på mammas sida är konstnärer. Mormor målar, mammas moster i Finland är konstnär och många andra släktingar i Finland har varit träskulptörer etc. så konst ligger i släkten också. Fast jag är den enda av oss tolv kusiner på mammas sida som håller på med konst.

Vad är din största bedrift så här långt?
Det måste i så fall vara att jag fick utmärkelsen 'Paint student of the year' när jag tog examen från konsthögskolan och att jag kom med i en prestigefylld samlingsutställning kallad Claremorris open och dessutom vann 10 000kr i pris där när jag fortfarande bara gick i trean på konsthögskolan.

Vad har du för mål med ditt skapande det närmaste året?
Att jag ska få ihop något bra till grupputställningen i Syracuse, NY i Mars, har inte så mycket tid på mig! Att jag ska lyckas välja (och komma in) på någon Masters utbildning som passar mig.

Vad vill du att andra ska ta med sig när de sett din konst? Något visst du vill säga/känsla du vill förmedla?
Jag vill att vem som helst, både "insatta" och vanligt folk ska kunna få ut något av min konst. Att färgerna och miljöerna ska väcka känslor av nostalgi, glädje, förundran etc. beroende på vilken bakgrund betraktaren har men att det även ska gå att läsa in sina egna grejer i verken. Det jag gör är personligt för mig, men jag vill inte förklara allt i minsta detalj utan föredrar om betraktaren kan läsa verken utifrån sina egna erfarenheter och ge dem en mening personlig just för dem. Jag vill även att folk ska kunna förstå att det finns en mörkare, mer melankolisk sida till min konst som döljs under den färgglada ytan.

Vad är din absolut största dröm gällande din karriär som konstnär/kreatör?
Min största dröm för framtiden vore ha en lyckad soloshow i ett av de stora, välkända gallerierna i London, New York eller Berlin. Att kunna försörja mig på konsten och bli omskriven i de internationella konsttidningarna.Sådär. Nu vet ni lite mer om mig och min konst! Kopiera gärna dessa frågor och fyll i själva om ni själva är konstnärer/illustratörer/fotografer/designers eller vad det nu kan vara. Spelar ingen roll om det är ett fritidsintresse eller yrke. Skriv gärna en kommentar att ni gjort så, för jag tycker det är kul att läsa! Haha!
Vernissage i White Room Gallery

Vernissagen gick över förväntan i fredags! Det kom massor med folk och jag sålde fyra tavlor till, så fem sålda sammanlagt. Träffade på en massa trevligt folk jag inte sett på ett tag och fick många positiva kommentarer om min konst. Det var ju 10 konstnärer sammanlagt som visade 10 tavlor var och alla sålde rätt bra, så de sålde runt hälften av alla tavlor på vernissagedagen, vilket var kul!

Sean kom med lite på hörnet (till vänster)Jag sålde den längst till höger i mittenraden till Austin, min f.d multimedia tutor i college. Han var även grundare av 126 galleriet i stan och väldigt trevlig, så det var kul!

Anna, curatorn och killen som äger galleriet tillsammans med sin pappa pratade med mig och sa att de gillade mina grejer så mycket att jag härmed har en stående inbjudan om soloutställning hos dem, när jag själv känner att jag har något jag vill visa. Så det var himla roligt!

Har även luskat reda på lite mer info om galleriet i New York county som vår grupputställning som Maeve curerar ska visas i. Det heter The Red House och ligger i Syracuse, NY.

Igår gjorde jag inte så mycket. Vädret var skit så jag spenderade större delen av tiden med att uppdatera min hemsida med alla de nya tavlorna och slappa lite i allmänhet. Gick till Java's och fikade lagom när Sean slutade jobbet vid 5. Det var så mysigt där med julpynt och röda lampor.

Om ni vill kolla in alla tavlorna på hemsidan så följ den här länken och klicka på "Ever After". Jag har även lagt upp bilderna från vernissagen där och skrivit ett nytt blogginlägg.

Vår kyl och frys har just gått sönder. Snacka om irriterande! Vi har bara ett litet frysfack, och luckan är lite trasig så den frostar alltid igen. Nu i fredags så var det så mycket is att den knappt gick att stänga, så Sean hackade bort lite runt luckan. När han hackade så måste han ha förstört något, eller kanske skakat på frysen som den inte tålde, för sen smälte all kvarvarande is i kylfacket medan den lät konstant, och nu i morse upptäckte vi att även kyldelen är varm, så den kyler inget, bara surrar. Så vi var tvugna att stänga av den och jag gissar på att den dragit sin sista suck! Typiskt nog är det ju helg, så får vänta tills imorgon med att kontakta Property Management personerna...

Hade funderat på att baka lussebullar, men det får vänta nu när vi inte har någon frys, för annars kan jag ju inte frysa bullarna.New York utställning och grejer

Idag hade jag ateljémöte med Maeve, curatorn för Galway Arts Centre. Vi diskuterade om projektet och grupputställningen som jag ska medverka i i vår. Först ska den till ett galleri i en stad i New York county i mars och sen ska den visas i något större form i Galway Arts Centre i maj/juni. Ska jobba med en videogrej till New York showen när jag åker hem över jul, så just nu funderar jag mest på olika idéer.

The US! Fan vad jag skulle vilja åka med, men jag har inte råd. Men måste jäklar i mig få till nåt bra nu när min konst ska ändå till upstate New York!

Igår kväll kladdade jag lite i stort format på väggen. Köpte en rulle billigt papper och funderade lite på olika idéer och valde ut gamla foton jag hittade på loppisar i Berlin som jag gillade etc.

Ideas book

Det där blir soptunnan sen, men det är lite kul att använda stora penslar igen efter allt plottrigt målande till "10x10" utställningen på sistone!

Sen åt jag soppa till lunch på Java's och läste Galway Advertiser. Det är en artikel om vår utställning i veckans tidning, fast ingen bild på mina grejer, bara en bild på en tjejs tavla. Anna, curatorn har iallafall lyckats bra med publiciteten, vi fick även en mention i entertainment listing sidorna i Hot Press, ett irländskt musikmagasin såg jag.

Sen hittade jag en perfekt julklapp till mig. Lyckas bara hitta grejer som jag själv vill ha när jag julklappsshoppar, haha! En väska från Skunk Funk som är så mig. Det får bli Seans present till mig, jag lade undan den först och gick och frågade Sean på jobbet om han kunde tänka sig att ge mig den, och det kunde han, så jag slog till!


Orange är ju min favoritfärg! Men nu får väl Sean ta och slå in den så jag inte kan använda den förrän närmare jul!

Blev även så himla glad för det har äntligen öppnat en ordentlig vintage shop i stan med snygga grejer! Skittrevlig tjej som driver den också. Upptäckte den idag så jag köpte en silverglittrig knytblus. Kort kommer eventuellt senare. Annars har jag alltid fått åka till Dublin för sånt. Kan bli farligt för min plånbok!

Bokade förresten flyget till Sverige över jul igår. Åker den 19 december och kommer tillbaka hit den 7 januari. Hoppas det blir snö den här gången, det var ju inte så katigt förra julen, iallafall inte i Östergötland!

Pratade med Jim som är ansvarig för våra ateljéer om uppdatering av ateljékollektivets hemsida m.m så jag fixade min bit idag med några bilder, statement etc. Bra att få det gjort. Vi pratade även om Docks projektet vi höll på med i våras/somras och hur vi ska ta det vidare och det kommer bli en utställning i juni i 126 galleriet i Galway med Dock Discourse konstnärerna. Så nu har jag iallafall min vår utstakad på konstfronten: Maeve's utställning i upstate NY i Mars, Galway Arts centre i maj/juni och 126 i juni. Yay!

Nu på kvällen var jag på vernissage i arts centret och 126. Det är bra när de lägger vernissagerna på samma dag, när man ändå masat sig ut, för då slår man två flugor i en smäll! haha! Men Arts Centret ligger ju precis över gatan, så det är ju inte svårt att ta sig till! Utställningarna var bra så det var kul! Och jag fick lite lyckönskningar inför vår vernissage i White Room Gallery imorgon. Ska bli så kul!!

Förresten så träffade jag på Anna, curatorn, och hon berättade att en av mina tavlor redan sålt idag när några folk var på preview, så det var kul!

Gold Day - såld!
Det stämde dessutom att min contribution till Galway Arts Centre fundraisern förra fredagen hade sålts, Maeve mailade mig och sa det i måndags.
Bilden jag hade med i fundraisern:.
(fotot togs med blixt, så färgerna är väl inte helt rätt.)


RSS 2.0