Tillbaka till nutiden

Efter att ha visat lite hur jag ritade för 4 år sedan så kan konstateras att jag är mycket slarvigare nu för tiden haha! Här är några testskisser från fotomaterialet jag har från Stockholm för att testa ideer för tavlor. Gjorda denna vecka och förra.
Två små tavlor har jag hunnit med också, mest för att testa tekniker:

"I'd brush the winter by" heter denna och är gjord "tvärt om", jag har alltså gjort en mörk grund och målat runt träden istället för att måla dit dem. (40x40cm)

"Five for heaven, six for hell" heter denna (20x20cm). Den gjorde jag igår kväll och den tog exakt 40 min. Hur jag vet det? Jo, jag satte på Pink Floyd - Animals skivan när jag började och den tog slut precis när jag var klar ;)

Igår kväll var jag och Sean på BK's wine bar igen. En tjej som heter Niceol Blue spelade ballader och blues med en kille. Hon har jättefin röst, men det var nästan lite jobbigt högt för man hörde inte att prata med varandra. Jag tog en osttallrik eftersom jag redan ätit middag tidigare med gud fader så mycket ost han lade på, 5 kilo franska ostar eller något! Det var gott men jag orkade inte allt och mådde nästan illa. Fy vad tjock jag kände mig sen, man vet ju hur fettigt ost är!

Ikväll ska vi åka och hälsa på Seans syster Carol med familj i Athenry. Har inte varit där på ett år så hon har bjudit oss på middag och så ska vi sova över där. Trevligt!

Ur mina gamla skissblock.

När vi gick i ettan på konsthögskolan så hade vi som uppgift att föra en "visual diary". Tanken var att vi varje dag på fritiden skulle rita minst en teckning och det fick enbart vara saker ritade ur verkligheten. Allt detta för att vi skulle träna upp vår observationsförmåga. En stor del i detta gick ut på att få teckningarna så precist återgivna som möjligt, då vi hade en modul på några veckor som enbart handlade om oservation av olika objekt och deras struktur. Sen i tvåan var det tvärt om, då tränade vi på att göra mer "fria tolkningar" av saker, rita med vänsterhanden, göra snabbskisser på bara några sekunder osv. Men det var väldigt nyttigt att gå igenom en noggrann observations period i ettan för då övade man verkligen upp sin förmåga att få fram struktur genom skuggning etc.

Jag tycker inte att konst måste vara exakt återgiven, långt ifrån, men jag tycker att det som skiljer en skicklig konstnär från massan är att denne kan - om han bara vill - teckna av saker verklighetstroget. Sen får han gärna göra abstrakta, snabba, galna grejer, men i botten ska denna skicklighet finnas. Så tycker jag.

Följande bilder är gjorda i ettan.


Seans mamma hade köpt ett kolhuvud. "Jag måste få måla av det innan middagen!" sa jag.


Mina vinterstövlar.

Gouache använde jag en del då för att göra så exakt färgåtergivning som möjligt.

Nuuudlar

Släckt lampa

Tänd lampa

Strukturstudier av strandfynd

Mina skor jag köpte i Dublin. Coola, men Sean hatade dem för jag blev så mycket längre än honom ;)

Detta är pannan i köket hemma i Sverige, den gillade min lärare särskilt vill jag minnas. Vi hade ett projekt över jullovet i ettan då vi skulle skildra vårt eget hem. Vi fick även en konstnär var som vi skulle låta inspireras av. Jag fick Anselm Kiefer, som blev lite av en favorit det året.

Publicerad i Brochure issue two

Jag träffade Niall Moore en snabbis idag, en Galway konstnär som jobbat med en gratis publikation som heter Brochure. Första numret publicerades 2006, men nu har han tagit över och gett ut nummer 2. Det har blivit lite fördröjt, för han kontaktade mig redan i slutet av sommaren och ville ha med en bild på en av mina tavlor. Nu gav han mig alltså tre exemplar av denna gratis broschyr som innehåller artiklar om 126 gallery (där jag är medlem ni vet), Irish Artist Led Archives, Ard Bia Berlin (ett galleri som ägs av en kvinna från Galway).

Det coola är att alla andra som är med är etablerade konstnärer, bla Aideen Barry, en av irlands mest framgångsrika unga konstnärer, min förra lärare John Brady etc. Så jag är den enda nyutexaminerade konstnären. dessutom finns länkar med till alla medverkandes webbsidor längst bak samt en onine sida som innehåller info om alla oss medverkande samt artiklar:
http://www.aandgltd.com/ (här kan man även ladda ner en PDF version)
www.brochure2.wordpress.com

Brochure finns tillgänglig i Galway Arts Centre, G126 gallery, några andra konstställen runt om i landet samt i Ard Bia galleriet i Berlin så det är skitbra reklam! Kanske får lite mer trafik till min hemsida nu då :)Bloggkommentatorns budord

Surfade runt lite och hittade denna roliga variant på budorden gällande bloggkommentering. Haha, jag delar med mig:


1. Du ska inte sätta ditt kommenterande framför din integritet.
2. Du ska inte göra ditt kommenterande till en avgud.
3. Du ska inte missbruka ditt alias för att synda anonymt.
4. Kom ihåg sabbaten och ta ledigt från att kommentera en dag i veckan.
5. Visa högre aktning för bloggaren än dig själv, och blås inte upp deras misstag.
6. Du ska inte dräpa någon annans anseende, rykte eller känslor.
7. Du skall inte använda internet till att begå eller tillåta äktenskapsbrott i din fantasi.
8. Du ska inte stjäla en annan persons innehåll.
9. Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot dina bloggare.
10. Du ska inte ha begär till din nästas kommentarer. 

SÅ HÄR LÅNGT IDAG:
* Fikat i Java's med Sean
* Plockat lite här hemma och äntligen kommit mig för att ta bort julsakerna (skulle ha gjort det för minst 1 v sedan)
* Städandet gjorde att jag fick huvudvärk (jag skulle ju ta de lugnt), så nu försöker jag koppla av lite, usch tror att jag mår bra och sen känner jag mig konstig så fort jag gör något...

InspiRation_tIll_aTt_tA_NYa_tAg.

INSPIRATION:
Pierre Bonnard (1867-1947)Peter Doig: (1959 - )
Karin Mamma Andersson (1962 - )Laura Owens (1970 -)Henri Matisse  (1869-1954)
Sigrid Hjertén (1885-1948)


Isaac Grunewald (1889-1946)


Matthias Weischer (1973 - )Två nålstick i armen senare.

Idag var jag på Citizens' information kontoret och fyllde i en lapp om medical card, eftersom jag tror att jag har rätt till det nu när jag är arbetslös. Normalt så kostar ett läkarbesök 500kr i det här landet, men har man ett medical card så betalar staten istället.

Det är dock bara vissa GP's (general practitioner/familjedoktor) som tar emot medical card patienter, och man måste vara knuten till en viss doktor som ska skriva under ens papper. Jag har ju ingen GP eftersom jag alltid gick till college doktorn förr och bland annat var hos ett par olika läkare i Westport etc. De flesta har tydligen redan uppfyllt sin kvot av medical card patienter, jag frågade på ett par ställen. Bland annat på ett surgery på Sea road, precis nära oss. Receptionisten sa att de egentligen hade kvoten full och bara tog emot existerande patienter som fick medical card, men jag fick ändå träffa en doktor där idag (och betala, eftersom jag inte ansökt ännu) då jag ville kolla upp varför jag kännt yrsel och svimmat igår bla. och även imorse fick jag lite yrsel i ett par sekunder när jag steg ur sängen, känner mig trött etc. Sen så kanske de kunde hjälpa mig med medical card nästa vecka, eftersom jag då redan är inskriven som patient om jag träffade doktorn idag. Fick en tid klockan 4 och de är enbart kvinnliga doktorer, vilket jag föredrar.

Doktorn var mycket trevlig, och tog blodprov i båda armvecken som ska skickas på analys. Hon sa att det är troligt att jag har järn/ vitamin B brist eftersom jag är vegetarian, dessutom såg jag ovanligt blek ut och det kunde tydligen vara tecken på det. Hon kollade körtlar, hals, om ögonen kunde följa hennes finger, blodtryck etc. men det visade inget, blodtrycket var normalt/lite lågt, men inte oroväckande lågt. Jag ska komma tillbaka nästa vecka och få provsvaren. Tills dess ska jag ta det lugnt och inte göra för häftiga rörelser eller stå för långa stunder.

Hoppas blodproverna visar något så att man får veta.

Typiskt ändå, för jag som hade tänkt att sträcka tavelduk den här veckan, men det är ju en ganska stor ansträngning och ett himla böjande upp och ner dessutom, som jag INTE ska göra... suck!AJ! Mina armveck gör sig påminda. Tur att jag inte är nålrädd! ;)

Konsten att svimma inför 100 pers.

Hur fan lyckas jag ibland alltså!? Ja det kan man ju undra efter att ha läst det jag nu ska berätta:

Idag hade jag tre saker jag skulle göra; jag skulle hämta ut veckans utbetalning plus julpengarna på posten. Jag skulle sedan gå till banken och sätta in dem på mitt konto och sist men inte minst så var det signing på Social Welfare kontoret klockan 2. Detta inträffar en gång varje månad, man får köa och sen skriva under ett papper för att visa att man fortfarande är arbetssökande och bor i krokarna.

Jag hade först tänkt äta lunch innan jag gick dit, men tyckte jag hade lite ont om tid och ville inte stressa så jag väntade med det tills efter. Det var en megakö, som snirklade sig runt hela rummet och jag hamnade någonstans i mitten då jag kom dit vid kvart i två. Det var varmt, mycket folk och ingen luft. Plösligt började jag känna mig lite konstig. Hoppas jag inte blir dålig och svimmar, tänkte jag, det skulle just vara snyggt! Jag försökte fokusera och ta några djupa andetag, men det hjälpte inte, jag började se lite suddigt och det susade i huvudet, så jag satte mig på en stol i närheten och böjde mig framåt för att få syre till huvudet. Folk undrade nog vad jag höll på med, det var ju ca 100 pers därinne.

Efter ett par minuter ställde jag mig i kön igen, annars skulle jag ju förlora min plats, och det var en sån himla lång kö. Sen tog det inte lång stund innan det svartnade för ögonen, sen minns jag bara hur jag känner att folk tar tag i mig och drar upp mig och sätter mig på en stol. Jag vet inte om jag ramlade på någon, för jag slog mig inte... Jag var alldeles kallsvettig och snurrig och folk sade till mig att hålla huvudet mellan benen. Två män som jobbade där såg efter hur det stod till och man skickade efter te och bisquits och frågade om det fanns någon de skulle ringa åt mig, men Sean var ju på jobet och då har han ändå inte sin mobil. De tog även mitt welfare kort och registrerade mig så jag slapp kön. En tant kom snart med en kopp te med socker i, för att jag skulle få upp blodsockernivån igen, en våt trasa och tre digestivekex som jag satt där och åt medan jag kvicknade till. Sen ville inte Margaret, som tanten hette släppa iväg mig själv, så hon följde mig ända hem. Så himla snällt! Hon undrade om jag var under mycket press, nu när jag var arbetslös och om det kanske hade bidragit till min svimning.

När jag kom hem så vilade jag i en halvtimme, och sen gick jag till japanska cafét och mötte Sean. Så fort jag åt mat så blev det bättre och nu mår jag som vanligt. Men lite läskigt var det allt att svimma, och nu vet nog alla vem jag är haha, ställde ju till med en liten scen där!!

Har inte svimmat på åratal, men det hände vid några tillfällen när jag gick i låg och mellanstadiet. Minns hur jag svimmade i luciatåget i trean. Då var det också varmt och man fick stå upp länge och jag var lite förkyld. Jag svimmade även när vi tränade till en våravslutning i kyrkan och min kompis jonas tog emot mig innan jag slog i stengolvet, och så svimmade jag en gång när vi tränade nån sånggrej inför ett framträdande i fyran och då blev min fröken så orolig, så sen när vi sjöng kör inför föräldrarna så stod alla upp utom jag som fick sitta på en stol, så att det inte skulle hända igen - kände mig lite utpekad haha!! Men nu är det ju 10 år sedan minst, även om jag fått lite yrsel några gånger men inte svimmat. Jag måste ha lågt blodtryck eller något!

Ja, man måste ju skapa lite drama vid såna där långdragna tillfällen ;) egentligen så var det ju lite bra: Jag slapp kön, fick gratis fika och sällskap hem hahaha!

Fittja teckning

Nu har jag suttit en liten stund och ritat av ett foto jag tog i fittja, tog knappt en timme. Mina tuschpennor var lite för tunna, hade velat ha en bredare också, men skit samma, det är ju bara övning. Teckningen är A3 format.Ursäkta det dåliga fotot, men det är fotograferat med kameran på kvällen, papperet är vitt egentligen...

Sean har gått på bio för att se filmen om president Nixon, men vi var ju på bio för bara tre dagar sedan så jag håller mig hemma. Gick en promenad med honom runt terryland och sen på kvällen gick jag en liten sväng själv också. Jag kollade i katolska kyrkan på Sea road på vägen. Det är så fint och gammaldags där. Jag gillar att titta i olika kyrkor.

Portrait of oneself

'The memory of the thing is hateful to me. Why do you talk of it? It used to remind me of those curious lines in some play - "Hamlet," I think - how do they run? -

"Like a painting of a sorrow, A face without a heart"

Yes: That is what it was like.
    Lord Henry laughed. 'If a man treats life artistically, his brain is his heart,' he answered, sinking into an arm-chair.
    Dorian Gray shook his head, and struck some soft chords on the piano. ' "Like the painting of a sorrow," ' he repeated, ' "a face without a heart." '
    The elder man lay back and looked at him with half-closed eyes. 'By the way, Dorian, ' he said after a pause, ' "How does it profit a man if he gain the whole world and lose - how does the quotation go? - his own soul"?' *


The picture of Dorian Gray - Oscar Wilde (1890) page 180.


Efter att ha skrivit ner dessa rader så gjorde jag en snabbskiss på mig själv så som jag ser ut just nu. Jag använde min Wacom intuous drawing tablet så att jag kunde rita direkt in i datorn. I hope my face is not without a heart.

Darling Catriona

Igår kväll textade darling Catriona och frågade om jag ville träffa henne senare på kvällen, och det ville jag ju eftersom jag inte sett henne sen slutet av november och inte varit ute med henne sen Halloween. Jag pratade med mamma i telefonen i ett par timmar och sen träffade jag Catriona och hennes franska jobbarkompis vid hörnet av Daybreak runt halv 12 på natten, smidigt för mig för alla ställen ligger bara 2 min från vårt hus. Vi gick till Blue Note och stannade där tills de stängde strax efter 12 och sen gick vi till The Roisin Dubh, som är late bar. Vi hade några högst intressanta diskussioner i baren på övervåningen och sen när kompisen gick hem så satt Cat och jag och pratade, drack Corona och rökte ute i deras Beer Garden på taket till stängningstid. Vi hade massor att prata om och det var väldigt trevligt.

Sen gick vi till kina restaurangen över gatan och delade på en 3 in 1 (chips, curry sauce och fried rice) och skiljdes åt klockan 3. Man märkte knappt att tiden flög iväg. Idag är jag seg som sig bör, men så har jag ju också varit ute fredag, lördag och söndag... och chinese take away åt jag ju med Sean tidigare på kvällen också. Onyttiga lilla jag, nu är det ny vecka!


Catriona, taget förra våren hemma hos Geraldine.

Att träffa Cat igår kväll fick mig att sakna de andra tjejerna från klassen/skolan. Vi ses ju nästan aldrig numera eftersom de flesta flyttat hem eller till andra städer.

Sarah, jag och Maria


Roisin
                                                                     
 Jag och Alanna

I GPO med Chloe och Greg (hösten 2006)

Exhibition party i trean (Sean var också med)

Sarah, Maria och jag, september 2006

Maria, Miguel och jag, februari 2006.  Haha, gud vad länge sen!

Christmas ball 2007, Carina, Maria, jag och Chloe.

Aisling och jag på Halloween 2007

Middag hemma hos Geraldine förra våren: Roisin, Geraldine, Lorraine, Jag, Catriona, Sarah, Maria, Eimear, Loretto och Sarah. De bästa tjejerna ur klassen strax innan vi slutade. Man blir lite sentimental så här när man går igenom gamla kort...

Catriona och jag ska se om vi kan styra upp så att man åtminstone får träffa Geraldine och Roisin nån dag, för de bor ju här i korkarna. Geraldine är rätt annorlunda mot de flesta av oss, hon är i min mammas ålder och hennes man har ett bra jobb så hon har jättedyr bil, bor i en skitfin, nybyggd villa i stans dyraste kvarter och kan leva på sin mans inkomst så hon kan hålla på med konst istället. Men någon trevligare, ödmjukare och snällare människa får man leta efter och alla vi yngre tjejer fullkomligt älskade henne haha!

Tänk egentligen vad mycket allt förändras på 4 år, som vi ju gick tillsammans. Minns när jag bodde i de där sunkiga gamla husen utan värme och fick sova med tredubbla sticketröjor och det kom rök ur munnen när man andades på morgonen, gick på husfesterna hemma hos Carina och Eimear, när Maria, Sarah Alanna, jag och grabbarna gick till GPO nattklubb och köade på Supermacs klockan tre på morgonen, när jag bodde i Tara Grove och fick klättra över muren bakom skolan varje dag för att jag inte orkade gå runt. När alla jobbade i de gemensamma ateljeerna och det var en enda röra, när vi fikade i flera timmar i kafeterian istället för att jobba och sen stannade kvar till 9 på kvällen istället, när jag alltid tog fredagsbussen till Westport för att träffa Sean över helgen, när jag aldrig fick igenom mitt studielån i tid utan fick leva på nudlar och burkmajs... Tänk vad mycket slit och jobbigheter man fick gå igenom, men också mycket roligt. Då klagade man så mycket och längtade hem till Sverige när allt var åt helvete, och man alltid var förkyld, alltid frös, det alltid regnade och man inte hade några pengar, men nu när man tänker tillbaka så hade vi himla kul också och jag byter inte bort den tiden för nåt i världen. Nu bor ju jag och Sean ihop, vi har egen lägenhet, slipper frysa... kompisarna har spritts för vinden. Tänk vad allt förändras.

En promenad i våra kvarter

Galway visade sig från sin finaste sida idag, så jag tog min Nikon D80 och gick på en promenad. Det här är den bohemiska sidan av staden. Där husen är gamla och det finns gott om graffiti. Jag tycker att The Claddagh/Westside har karaktär. Här kommer bildbeviset:


Stranos - den gamla stängda gay baren.

Hippies


Monkey tree - kallas så för att grenarna ser ut som apsvansar

Mermaid fish mongers - För två år sedan hittade man en människokropp i frysrummet här. Mannen hade legat där i över 10 år. Det var visst något att göra med den undre världen, men affären öppnade snart igen, och nu tycks det vara nästan bortglömt. "Definitely something fishy going on here".
Fönstret till The Roisin Dubh - Största live baren.

Men se där, det är ju våra fönster!

Hemma på våran gata i stan...

Innan min lilla promenad så köpte jag en box med 14 Hitchkock filmer på HMV för bara 29 euro! Den innehåller bla. Rear window, Fåglarna och Psycho. Vilket kap! Johnny har hållit på och samlat dem med tidningen varje vecka hemma i Sverige, och då kostar de 69kr st, så mitt var ju ändå billigare, även om inte precis alla av dem ingår i boxen. Jag var även med Sean och fikade i Java's innan han skulle till jobbet klockan 2 och läste ut Dorian Gray boken. Fy helvete vad det gick åt skogen för honom alltså! Nu ska jag kolla på Allra käraste syster och SEN ska jag börja måla. 

Bio och Bierhaus

Jag fick ju Ture Sventon julkalendern i julklapp, så de avsnitten har jag kollat på allihop nu. Mindes att det fanns en lånfilm som heter Ture Sventon och fallet Isabella som jag, trots att den inte fick så bra kritik, gillade som liten. Jag laddade ner den hela fredagsnatten och sen skulle jag kolla igår. Jag brände den till DVD och skulle ha en liten nostalgistund. Allt var bra fram tills 1 timme hade förflutit av filmen (som är 1h 15min lång) för då tog den bara abrupt slut! Smarthuvudet som lagt upp den hade inte fått med hela filmen. Tack!

På kvällen gick jag och Sean på bio och såg Valkyrie med Tom Cruise. Älskar att gå på bio, förr gick jag ca en gång i veckan när jag bodde granne med biografen och det bara kostade 40-50kr för studenter. men nu är det fullpris, som även det har gått upp så nu kostar det en hundring, så nu kan man inte gå lika ofta längre... Filmen var bra, även om det inte var en film som jag själv skulle ha kommit på tanken att se, utan det är Sean som är jätteintresserad av Andra Världskriget historia.


Maria Shiel, som jag jobbade med i somras, textade och sa att de skulle ut till Bierhaus, så jag gick dit och mötte dem där efter filmen.Donal, Maria, hennes pojkvän Tom och Aoife var där, samt några av deras kompisar. Bättre jobbarkompisar får man leta efter. Maria och Tom ska till Korea som TOEFL lärare i 2 år, så detta var en slags avskedsfest efetrsom de flyttar hem till sina egna städer fram tills avresan. Var från början tänkt att Aoife skulle åka också, men eftersom hon ansökte senare så verkar inte hennes pappersarbete bli klart i tid, så det blir nog inget. Kom iallafall fram till att alla av oss har sökt till turistbyrån i sommar igen, trots att vi alla trodde att vi skulle ha andra jobb följande år, hehe, men så går det. Skulle iallafall vara kul att jobba där om Donal oh Aoife och dem kommer tillbaka, för de är så himla trevliga. Donal började ju för 4 somrar sen, precis som jag. Det är själva behållningen med turistbyrån, att det är sånt extremt trevligt folk som jobbar där (de flesta). Hoppas bara att vi får tillbaka jobben nu i så fall, för de kanske behöver färre folk nu med tanke på att dte är mindre turister etc.

Maria och Aoife (taget i somras)
Nu ska jag fortsätta måla på tavlan jag håller på med, bilder kommer sen.

Java's blev BK's till slut.

Javas var fullpackat, så jag träffade Sean efter jobbet klockan 9 och gick till BK's wine bar, ett annat franskt ställe. Där drack jag en 1/2 liter karaff rödvin och åt en potatis omelett medan jag läste vidare om Dorian Gray. Sean drack en karaff med vitt vin och läste han med. Det var en trubadur tjej som sjöng och alltsammans var mycket trevligt. Jag borde nog åka till Frankrike, för mina favoritställen i stan är franska...


Jag flyr till Java's

Jag tror jag går till franska cafét Java's nu. Dricker ett glas rödvin och sällskapar med Dorian Gray tills Sean slutar jobbet. Dorian Gray har hamnat i totalt moraliskt förfall, och porträttet det bara åldras, skräcken när han står inför det porträttet kan han aldrig släppa. Trots att hans egna anletsdrag inte har åldrats en dag på nära nog 20 år.  Ska bli spännande att se hur boken slutar.


G126 Members show

Jag tog bussen ut till Ballybrit på eftermiddagen för att kolla på vår members show i G126 galleriet. Alla medlemmar fick ha med en mindre tavla var, fast alla var ju inte så små precis. Men mina är ju antingen jättesmå eller jättestora, och de jättestora fick då rakt inte plats. Jag tog med en som heter Metro Pankrac. Var verk av många personer jag känner/vet vilka de är.


Min tavla högst upp
Det var en salig blandning, men så blir det ju när det är en members show. Sen gick jag ut till Cregal art och hämtade mina två 1x1m ramar och köpte även tavelduk att sträcka över dem. Det kostade allt som allt 108 euro, ca 1100kr. Ändå fick jag en ganska stor rabatt enligt ram-killen "The old man likes you", sa han och menade den gamla gubben som jag fikade med i onsdags som grundade affären ;)

Sen släpade jag dem till busshållplatsen och var i en 30 min sniglande trafikkö in till centrum. Men jag kunde ju inte gå när jag hade ramarna. Nu har jag haft ett lite otäckt extra arbete också. Toaletten svämmade nämligen över förut. Jag hade slängt i för mycket papper och var dum nog att spola igen när vattnet redan stigit lite och då rann helvetet över, så sen fick jag spendera ett tag med att hälla bleach och skura hela badrumsgolvet och mattorna. Bläää! Som tur var så var det ganska rent vatten eftersom det som var i toan redan hade spolats ner, men ändå!

Vid busshållplatsen. Lemsip reklam, räddaren i snorvärlden.
Nu snorar jag som sjutton igen, trodde min förkylning gått över men den tycks ha kommit tillbaka igen. Sean var hos property managment företaget och klagade på våra grannar förut, och de skulle få en varning. Det beror på att vi bor i ett gammalt hus men de är helt dumma i huvet, så de står typ och hoppar jämfota i golvet så vi får sprickor i putsen i taket och väggarna och hela huset skakar och så har de haft ett flertal fester som spårat ur, bla vid nyår så hade någon pissat i trappan, slängt massa skräp, satt på brandlarmet för tionde gången etc. Tror inte de gillar oss när de får veta att vi skvallrat på dem...

Innan Ballybrit så var jag även en timme i Social Welfare kontoret eftersom betalningen med mina pengar jag skulle få när jag var borta över jul inte kom som de sagt, men nu ska jag få dem på onsdag iallafall.

Coloured ground

Här sitter jag just nu och håller på att grunda en tavelduk.Jag känner mig ibland mer kreativ av att jobba på golvet än vid bordet. Då kan man breda ut sig utan att behöva plocka undan allt sen när det är dags att äta, och så är det lättare att blanda färg också.

Kollar i mina två favorit-konstböcker: Karin Mamma Andersson och Peter Doig. Dem två, och så Laura Owens är min största inspiration. De är de bästa soloutställningar jag varit på i hela mitt liv, allihop i London.

Snart ska jag på vernissage i Galway Arts Centre. Jag var i stan förut och köpte ett par grejer. Wow faktor = Boots hade fått in en massa polaroidfilm igen. Trodde knappt mina ögon och skyndade mig att köpa på mig ett paket, trots att de kostar 300kr för 20 kort.

Drack kaffe i det franska cafét. Bästa i hela världen, och läste vidare i Dorian Grays porträtt. Så jävla bra bok!

Glömde nämna att mina två art history lecturers Gavin och Chris var i Wa Café igår när jag var där. Gavin frågade hur det gick för mig och nämnde att han sett min recension i Circa. Kände mig lite stolt. Han frågade även om utställningen i Dublin, men de jäklarna har ju inte hört av sig så det blir säkert inget, typiskt nu när alla mina f.d tutors verkar ha hört talas om det... Idag träffade jag Fintan som jag jobbade med på turistbyrån. Han ska söka dit i sommar han med, trots att han är trainée manager i en supermarket, men han trivs inte så bra där och ska studera igen i höst, historia. Vi kom fram till att det är bättre att studera igen och bli något än att bara ha trista jobb resten av livet. Har alltid tyckt att han var lite torr förut, men han är nog trevligare än vad jag trodde. :)

Nu ska jag fortsätta här.
Nu blir burkarna till hus.

Nu har jag köpt ett till set med dessa:

IKEA finns ju inte i irländska republiken, och alltså ej heller online köp. Därför hade jag turen att hitta dessa burkar på Ebay för 10 pund inkl. porto. De jag köpte i Sverige kostade bara 29kr för ett set, men eftersom portot för ett vanligt vykort gått upp till 12kr, så hade det nog kostat över 100kr att skicka burkarna (vet av erfarenhet när mamma skickat grejer förr), och nu gör det ju inget om jag sliter på dem heller eftersom jag kommer ha ett nytt fint set som väntar därhemma.

Så yaaay, nu ska mina nya animationsplaner bli verklighet. Kollade först lite i affärerna efter burkar här, men hittade inga, och jag ville ha några retro-funkiga som dessa, så då fick det vara värt 115kr, inte mycket med tanke på hur mycket allt mitt andra material kostar, och så tackar jag Gud för att pundet är så lågt just nu, för ett par år sen var det nästan det dubbla mot euron.

Så nu har jag verkligen slagit på stort: beställt burkar, två 1x1m ramar att spänna tavelduk på och så har jag ju äntligen en digital systemkamera också. Nu finns alltså inga mer ursäkter!

Promenad, Wa café, böcker, ramar och gratis kaffe.

Ja, det summerar väl min dag ganska bra ;)

Jag åt lunch med Sean på Wa Café, samma som i förrgår: två sushi rullar och rostat grönt te. Gott, men nu får det nog räcka med sushi på ett litet tag. Trots det gråa och ostadiga vädret kände vi för att gå en promenad, så vi gick hela vägen förbi Lough Atalia, Wellpark där jag bodde förr och ut till Cregal Art, en konstnärshandel som ligger bortanför mitt gamla college.

Där kollade jag lite på 1x1meter taveldukar på ram, men de kostade nära 600kr! Skulle nöja mig med ett par små 40x40cm ramar när en gammal farbror kom och frågade om jag ville ha en kopp kaffe. Sean hade just sagt att han skulle gå vidare till Kenny's Bookshop som ligger ca en kvart därifrån i Liosban, så jag trodde att han gick och följde med farbrorn in i ett intilliggande rum. Han sa att han själv så gärna ville ha en kopp te, men han hatar att dricka te ensam, så han värvade mig som sitt sällskap. Han var den förre chefen för affären förstod hag (det sa han senare också) men nu är det hans dotter som driver den. Vi kom att prata en lång stund om konststudier, Irland förr i världen, rationaliseringen under kriget, hur han också varit snickare förr, precis som min pappa, vi pratade om djur eftersom vi båda var uppvuxna på en gård etc. Det var både trevligt och intressant. Jag gillar såna här gamla irländska farbröder, för de har en slags trevlig öppenhet mot främlingar som få i de yngre generationerna har.

Jag sa även mitt ärende, att jag egentligen letade 1x1m stretchers men att de var för dyra. Då tog han med mig in i deras workshop där de ramar in bilder, tillverkar stretchers etc. Killen där kollade upp hur mycket det skulle kosta att tillverka ramarna istället. Med duk skulle det bli ca 600kr, så ingen skillnad, men jag sa att jag kunde spänna och skaffa min egen duk, och så sa farbrorn till honom att jag skulle få lite rabatt, så jag skulle få ramarna för 400kr styck. Ganska mycket pengar ändå, men klart mycket billigare än de färdiga, och så blir det ju professionellt gjort, till skillnad mot om jag bara skulle få bitarna tillsågade och försöka göra det själv eftersom jag inte har de rätta redskapen. Så, det var bra att jag fikade med farbrorn, för då fick jag rabatt haha!
"You, have a pretty face, I like girls with a pretty face!" sa han halvt på skämt som för att förklara varför jag fick rabatt! ;) Ska hämta de båda ramarna på fredag.

Sen när jag kom ut så stod Sean på gården och pratade i mobilen med Anthony, stackarn, han hade väntat hela tiden! Så, då följde jag med honom till Kenny's Bookshop. Han hittad en bok om World War II och jag en bok om modern konst och arkitektur under 1800 och först hälften av 1900-talet. Känner i stort sett igen varenda bild i den från konsthistorien i college, så är bra att ha som lite repetition.

Cregal Art, fotot taget under en promenad i november 2007.

På vägen hem stannade vi och köpte en 5 liters hink Colour trend primer/sealer/undecoat i färgaffären vid Headford Road. Är enda stället i stan som jag vet har denna ENDA vettiga primer. (alla andra jag prövat krackelerar om man böjer målarduken om man lägger på tjockt, men inte denna).  Tyckte det var bra att passa på när Sean var med och kunde bära eftersom det är rätt långt att gå. Minns sist när jag slet ihjäl mig med att bära en sån hink ända bort till skolan eftersom jag inte ville slösa pengar på en taxi. Där inne i affären träffade jag på Dee, men hon hälsade den här gången iallafall. (Inte en av mina favoritmänniskor, men det orkar jag inte gå in på nu).

Det är så jäkla dyrt med konstnärsmaterial: 400kr primer, 800kr stretchers och sen måste jag köpa målarduk för ca 200kr och lite mer färg etc. Sen kostar varje pensel minst en hundring också... Fy fan!

Imorgon ska jag iallafall hämta ut några tusen från a-kassan. Och så ska jag på vernissage i Galway Arts centre på kvällen. Nu sitter jag och skissar lite på idéer och sånt.

För övrigt så har jag lånat en serie med lectures om European thought and culture in the 19th century på 6 CDs. Handlar om filosofi, religion, konst etc. och är inspelat från en föreläsningsserie på University of Noth Carolina. Är jätteintressant. Jag älskar föreläsningar! Särskilt när man bara kan lyssna på dem för kul och slipper anteckna eller basera arbeten på dem sen ;) Jag är den evige studenten! Men jag gillar att förkovra mig nu när jag har tid. Kända litteraturhistoriska verk, läser poesi, lär mig om konst, musik, banbrytande film etc. Jag har som mål att någon gång i framtiden ha läst/sett alla de verk som på något sätt varit viktiga för modernt tänkande och världslitteraturen. Just nu är det Oscar Wilde och Emily Dickinson och filmen Metropolis. Innan jul var det Franz Kafka. Sen ska jag läsa Leo Tolstoy, J.M Synge och Kallocain av Karin Boye. Man måste hålla intellektet i gång hela livet.


En slags retrokänsla (R.I.P Polaroid)

Alla bilder är tagna av mig det senaste året.Bilderna är gjorda i ett gratisprogram som heter Poladroid. Man drar bilder till "kameran" på skärmen, får ett autentiskt klick ljud och en polaroid landar på skärmen som sen sakta framkallas, nästan precis som på riktigt. Tack så hemskt mycket Ingrid för tipset! För övrigt sörjer jag att Polaroid företaget har slutat att tillverka polaroid film sen några månader tillbaka och nu finns det inte längre i affärerna... Jag tog en hel bok full med polaroidkort på min arbetsprocess i college och tog med kameran på en del fester etc. Den blev alltid uppmärksammad då alla älskade att se bilderna av dem själva växa fram.

En annan svensk tjej som gick året över mig på konsthögskolan hade som slutprojekt att ta ett polaroidfoto varje dag i över ett halvår, som en dagbok ungefär, då hon skrev datum och klockslag. Sen täckte hon en hel vägg med fotona och hade med i sin degree utställning. Så kan man alltså inte göra längre. Fattar de inte hur många konstnärer som använder sig av polaroidkort???!!!

Dessa jag visar här är ju iallafall väldigt snygga att ha i designer på datorn etc. men jag kommer sakna den fysiska bilden något oerhört.

( slut på min lilla rant)

Obamarama?

Jag sitter här och kollar på presidentinvigningen på BBC och SKYnews. Sån jääävla massa folk! Hoppas han kan göra nåt bra nu då, för tyvärr verkar folk tro att han ska kunna förändra hela världen eller nåt, medan han i själva verket är ganska konservativ. Kan väl inte vara sämre än Bush iallafall, han verkar vara en väldigt trevlig och jordnära person som kan få folket med sig. Bara ingen skjuter honom eller nåt, det skulle verkligen vara för jävligt!


Tycks vara en väldigt känsloladdad dag för de som är på plats och hoppas verkligen att han kan göra en massa bra grejer, även om det inte är i ett vidare lätt läge som han tar över landet.


Ex-gubben. Tycker nästan lite synd om honom... måste kännas trist att vara ogillad av så många.Nu måste jag sticka, för jag fick inbjudan till Irish Architecture Awards på biblioteket, så eftersom jag tackade jag så ska jag väl dra mig ditåt.

Samma mössa

Hittade en massa gamla grejer på disketter och den uråldriga datorn i mitt rum hemma i Sverige, så jag kopierade det till min laptop. Där fann jag grejer jag skrivit i höhstadiet och gymnasiet och några gamla bilder. Bland annat på min bror. Tänk vad han har vuxit på några år!

Här är Johnny i november 2001:Här är han nu för någon vecka sedan:Och ja, det är samma mössa. Men det är ju hans favorit säger han!

Och här är jag 2002, i Dun Laoghaire utanför Dublin. Vi bodde en natt hemma hos Ragnhilds väninna Ursula under vår första irlandsresa. Hon gjorde en avhandling om Beouwulf, pratade Svenska, Tyska och Irländska och brukade ha guidade turer i Dublin på olika språk. Massvis med böcker hade hon också, och en hundvalp som hette Sally :)Nu på kvällen har jag sett en till film. "Om Gud Vill" som jag med fick i julklapp. Blev en himla massa svartvita filmer i julklapp av nån händelse: Kafka, Metropolis och så denna. Den var bra iallafall. Sean var på bio och såg "Defiance" men jag kände inte för att gå på nån film jag inte jättegärna ville se, så det blev att stanna hemma istället.

Loud Major Collective

Sådär, nu är min sida launchad på Loud Major collective. Ett online konstkollektiv som jag fick förfrågan att bli medlem i. Ta gärna en titt på mina och de andras grejer. Tycker att jag är i gott sällskap :)Adressen är www.loudmajor.com


För övrigt så åt jag sushi på Wa Café och läste vidare i Dorian Gray boken vid lunchtid, och sen nu på tidiga kvällen har jag kollat på Fritz Lang's Metropolis. Fick den i julklapp och hade bara sett några klipp tidigare. Verkligt bra och fascinerande film det där! Rekommenderar jag verkligen. Konstigt att tänka att den gjordes för över 80 år sedan! Håller än idag, fast det är en stumfilm från 20 talet. Jag älskar bra framtidsskildringar och Sci-fi som t ex Forbidden planet, 2001, Apornas planet (gamla), Första 3 Star Wars filmerna, Närkontakt av tredje graden, SignsV for Vendetta, The Matrix, Terminator II, 1984 och iRobot (även om boken som skrevs på 40 talet är bättre än filmen).


Förkylning och goda nyheter

Jag har blivit så förkyld, och värre tycks det bli! Blev säkert smittad under resan tillbaka hit. Är ju många baciller som rör sig på flygplatser och bussar...Mitt emot vårt hus ligger Galway Arts Centre. I förrgår testade jag mitt 70-300mm objektiv till nya nikon D80 kameran och fick då en närbild på skorstenen och alla dess pipor. Minns att jag och mamma fann skorstenarna så fascinerande första gången vi var på Irland 2002 och vandrade runt i Ballsbridge i Dublin där vårt hotell låg.


Gick till posten i morse och fick ut förra veckans welfare utbetalning. De är inte så hårda som de låtsades när de sa före jul att mitt fall skulle omprövas om jag var borta mer än två veckor. Jag gick sedan till Social Welfare kontoret och köade i en timme. Satt och läste ett par kapitel i The picture of Dorian Gray, så tiden gick snabbt.

Kvinnan där var riktigt tillmötesgående och eftersom jag fyllt i en lapp före jul om att jag skulle åka bort (trots att jag fyllde i 4 veckor istället för de 2 tillåtna) så sa hon att jag skulle få alla pengar för de veckorna retroaktivt. Så, jag får alltså 8000kr för den månaden jag var borta ur landet. Sweeet! Ska hämta dem på posten på torsdag. Och att jag missade mötet på FAS kontoret förra tisdagen verkade hon inte heller ta så allvarligt utan skulle bara skicka ut en ny lapp. Jag var beredd på att missa minst två av de veckornas utbetalningar och kanske få en massa skäll för att jag inte varit tillgänglig för att söka jobb. Men, det man tror ska bli jobbigt går ofta lätt och det man tror ska gå lätt, det skiter sig ofta, det har jag fått lära mig! Haha!

Nu ska jag nog gå och dricka kaffe någon stans och läsa vidare om Dorian Gray. Jag försökte leta lite efter burkar i välgörenhetsaffärerna i våra kvarter, men hittade inga... försökte också komma i kontakt med Engage studios så att jag kan komma med på deras atelje-väntelista, men det var ingen där, så får försöka nån annan dag.

Emily Dickinson och Dorian Gray

I would not paint - a picture -
I'd rather be the One
It's bright impossibility
To dwell - delicious - on
And wonder how the fingers feel
Whose rare - celestial - stir -
Ewokes so sweet a Torment -
Such sumptuous - Despair -

(---)

(Emily Dickinson 505)


Det var lite regnigt och blåsigt idag, precis som igår, fast då var det storm och hagel, så idag var det inte fullt så illa. Jag var med Sean i stan och köpte en ny fin idé-bok att skriva ner idéer, samla material och skissa i. Känns alltid bra när man börjar på ny kula. Då får man lov att vara lite förväntansfull, och kan glömma de gamla idéerna som inte blev något av. Har saknat en idé-bok de senaste månaderna. Kände att bilderna började bli lite slentrian och glömde nästan helt bort att skissa utan lät bara tavlan växa fram medans jag målade. Så här i efterhand tycker jag inte att de blev så lössläppta eller intressanta som tidigare grejer jag gjort. Och då är det sags att tänka om. Jag vill inte fastna i invanda spår och när det börjat kännas jobbigt att måla en viss sorts bilder för att man fastnar i nån slags mönster, då är det dags att bryta det.

Vi fikade i Java's på Abbeygate street och jag satt och fick sån inspiration till en ny liten animerad film jag ska göra. Gäller bara att hitta några höga plåtburkar. Attans att jag inte tog med de jag köpte på IKEA, för de hade varit perfekta. Det hela började med att jag fick en kommentar av Louise på facebook där hon påpekade att dessa teburkar liknar mina höghus lite. Det behövs bara en tanke och sen fräser min fantasi iväg som bara den.

Hela eftermiddagen igår valde jag ut och redigerade bilder på några av mina målningar som ska visas på min profilsida på ett online konstkollektiv som jag blivit inbjuden att vara med i. Det drivs av en svensk illustratör/designer och han har handplockat ett 10-tal designers/illustratörer/modeskapare/filmare/målare etc. som vi alla ska marknadsföras på en gemensam hemsida och också ha vissa samarbeten i framtiden. Jag säger dock inte namnet än förrän han launchar mig på hemsidan, då ska ni få länken. Men jag tycks i allafall vara i gott sällskap för jag är imponerad av de andras grejer :) så det känns jättekul att han hörde av sig till mig!

Var i tre olika bokhandlar och kollade på böcker också. Jag har sån lust att läsa alla stora klassiker inom litteraturen, men sen finns inte riktigt tiden när jag även vill läsa mycket annat också, plus hinna med andra grejer och texten ofta är rätt krävande. Köpte iallafall en samlingsvolym med Emily Dickinson's dikter. Minns att jag gillade henne mycket på engelskan i högstadiet, några av mina favoritdikter är skrivna av henne.

Köpte även Oscar Wilde's The picture of Dorian Gray (Dorian Gray's porträtt). Har sett hans staty så många gånger i Merrion Square men ändå aldrig läst något av honom. I Maria Gripe boken jag just läste så läser karaktären Carolin denna bok och pratar en hel del om den, så nu ska jag minsann läsa den. Den verkar vara väldigt bra. Ska visst ha varit rätt kontroversiell på sin tid och användes som bevismaterial i rättegången om Wilde's homosexualitet (helt sjukt att de fängslade honom för att han var homosexuell). Handlar om den vackre Dorian som får sitt porträtt målat och sedan lever han ett liv i moraliskt förfall med droger, sexuella relationer, beter sig elakt etc. men åldras inte en dag, meda hans porträtt istället får bära spåren efter hans ansvarslösa leverne och åldras i hans ställe...

Mamma ringde nu på kvällen så jag har pratat med henne i ett par timmar om det ena och det andra. Hade inte tänkt prata så länge eftersom jag träffade henne för bara tre dagar sedan, men det blev så ändå. Nu ska jag nog läsa lite Emelie Dickinson innan jag somnar. Imorgon beseglas mitt öde på Social Welfare kontoret, annars måste jag ta mig samman och hitta något skitjobb för att överleva.


Några fler utdrag ur dikter:

254
 gif
Emily Dickinson


“Hope” is the thing with feathers —
That perches in the soul —
And sings the tune without the words —
And never stops — at all —
(---)

646
 gif
Emily Dickinson

I think to live - may be a bliss
to those who dare to try -
beyond my limit to conceive -
My lip - to testify
(---)

536
 gif
Emily Dickinson

The heart asks pleasure - first -
And then - Excuse from Pain -
And then - those little Anodynes
That deaden suffering -
(---)

Tillbaka och återblick

Nu är jag tillbaka i Galway. Har sagt farväl till de sista spåren av julen, och -15 grader när vi begav oss till flygplatsen i morse. Här är det 10 grader varmt, grönt och nyfödda lammungar betar i hagarna. Jag funderar dock allvarligt på att ta tåget nästa gång, trots att man måste ta sig till Heuston station istället för att ta åka direkt från flygplatsen, och att det kostar över 400 kr tur och retur istället för 250, för jävla Citylink som ska ta ca 3 timmar tog 4 timmar och 45 minuter med allt segande, stannande och trafikköer. Hade fått slag om det inte varit för att jag trotsade åksjukan och läste klart Maria Gripes Skugg-gömman. Var verkligen jobbigt att sluta den boken, jag fick ut ännu mer av den nu som vuxen än när jag tidigare läste den som 12 åring. Då tyckte jag att den var rätt tråkig jämfört med de andra Skugg-böckerna, men nu är det min favorit. Kunde känna igen så mycket tankar och känslor i den...

Som tur är så regnar det inte idag. Det hade blivit allt för jobbigt att komma tillbaka till spöregn, känns jobbigt nog ändå, särskilt med tanke på att vi hade en elräkning på över 1000 kr, en ntl (kabel/telefon/internet) räkning på 1000kr och ett brev från CSN om att jag detta år ska betala 13 000 på studielånet. Helvete, har ju inga pengar! Måste försöka se om jag kan få nedsättning...

Bläddrade igenom Visual Artist's News-sheet som också fanns i brevlådan och ska försöka att ansöka till lite olika residencies och grejer, även fast jag garanterat inte kommer få något. Fick även ett refuseringsbrev från EV+A open exhibition, fast det var väntat, för jag skickade inte in tavlor utan bara foton, eftersom jag vid ansökningstillfället inte visste om jag skulle behöva dem i någon annan utställning innan april. Det där jäkla IMOCA i Dublin hör ju aldrig av sig, så hoppas inte så mycket på det, men har iallafall med en tavla i G126 medlems utställningen just nu i Galway, så ska dit och kolla nån dag innan de tar ner det. Är ju iallafall bättre än inget...

Går helt enkelt inte att komma från vårt hus i Sverige till Galway på mindre än 12 timmar, och då är det ingen särskilt lång väntetid på någon av platserna... om det inte tog en hel dag i anspråk och behov av skjuts tidiga morgnar etc så kanske man skulle kunna åka hem lite oftare.

Nu känns allt så himla askasst. Om jag hade haft något kul att återvända till hade det varit en helt annan sak, nu är det bara regnväder, räkningar, pengabrist, arbetslöshet och att leva över sina tillgångar som väntar mig. Jag önskar att livet var enklare ibland!För att sammanfatta de senaste dagarna så var jag, Sean och Johnny hos farmor och hälsade på i tisdags. Hon var glad att se oss, även om hon var väldigt virrig och inte ens kände igen Sean till att börja med... Sen ringde hon pappa dagen efter och sade att han var en så trevlig kille och en riktig guldklimp haha!

På kvällen gick vi ut och åt middag på Zehnwei, en ny restaurang som öppnat mitt emot busscentralen (i en lokal där många restauranger legat före). Mamma och Sean åt Yakiniku, Johnny åt friterade räkor och jag åt 12 bitar sushi. Det var asgott, och så åt vi friterad banan till efterrätt. Pappa kunde inte följa med tyvärr, för han hade magsjuka...På onsdagen tog jag och Sean bussen in till stan och hälsade på mormor och sen gick vi en promenad in till stan där vi träffade mamma och handlade och fick skjuts hem. På kvällen var jag, Sean och Johnny ute på Brygget i Motala. Det var tänkt att H och A skulle följa med, men sen blev det inte så. Vi hade iallafall trevligt bara vi tre. Det här är på natten efter att pappa har skjutsat hem oss :)

Igår, alltså torsdagen, så åkte vi ingenstans. Äntligen hade det fallit ett tunnt, tunnt lager med snö och blivit några minusgrader. Jag tog med Sean på en skogspromenad bort till Frännsjön, samma ställe som jag gick till med mamma och pappa på nyårsdagen. Det var kul att gå i skog och mark en sista gång, men Sean är så ovan vid terräng, så han föredrar att gå på vägen! När mamma kom från jobbet åt vi semlor som hon köpt med hem (fast Sean åt bulle för han gillar inte mandelmassa) och sen lagade hon god ugnsbakad lax och jag tog in och klappade Så Liten en sista gång. Usch, han fyller 9 år i år, jag står inte ut med att han blir äldre utan mig och kanske inte lever så länge till...

Sen var det bara att finkamma huset på Cissi-grejer så att man inte gjorde om samma misstag som förra året då jag glömde kvar kameraladdaren som sedan kom bort i posten när mamma skulle skicka den. Jag hatar att packa, så tur att mamma hjälpte till. Särskilt som jag var på lite dåligt humör, mest över att jag skulle åka men inte kände för det antar jag. Samtidigt ville jag ju egentligen inte vara kvar heller, för vad skulle jag göra då? bara bo hemma eller? och Sean då? Ja, allt känns rätt jobbigt just nu. Nu måste jag ringa hem och säga att jag kommit fram. Försökte förut men då var det upptaget.

Imorgon lämnar vi Sverige igen

Och det känns för jävligt... har INGEN lust att åka alls. Men så brukar det kännas. Tar alltid några dagar att komma in sig i vardagen igen när man byter mellan "två liv". Det är verkligen som två olika världar. Min vardag på Irland och Sverige. När jag är på det ena stället så tränger jag liksom bort det andra i min hjärna...

Samtidigt skulle jag inte vilja bo här i motala nu. Jag har bara en kompis från förr som faktiskt bor kvar i stan, de andra kan man kanske träffa nån gång ibland, men de är utspridda i en massa olika städer. Och på kvällarna är det rätt dött om man jämför med Galway. Medbh ringde mig från turistbyrån i Galway igår och ville ha tillbaka mig i sommar. Då blir det en regnsommar till för min del i så fall.

Var iallafall bättre förut när man hade konsthögskolan och kompisarna att återvända till. Nu har jag ingenting, varken jobb eller atelje och bara ett asjobbigt möte på social welfare kontoret att se fram emot då jag måste förklara varför jag stack iväg från landet i 4,5 veckor istället för två, som endast är tillåtet för att få social welfare, och se om jag fortfarande kan få ut några pengar... Nä, nu ska jag väl inte deppa ihop så totalt, men det var så kul att vara här, träffa familjen, mormor, farmor, kusinerna, Helena, Emmelie, Sofia, Ragnhild, Birgittasystrarna, vara i Linköping, Norrköping, Stockholm, Vadstena, åka skridskor, gå skogspromenader, vara hos djuren, fira jul och nyår.... och så var ju Sean här sista fem dagarna.

Men det känns trist att få packa bort alla julklapparna som vanligt som man inte kan ta med sig (dukar, köksgrejer, skålar etc.) Skulle så gärna vilja ha en trevlig lägenhet i Sverige som jag kan inreda med alla mina grejer och slippa betala så skyhög hyra för dålig standard... Men det skulle vara i Stockholm, Norrköping eller Eskilstuna eller något i så fall... Har blivit för bortskämd med att det alltid händer en massa saker i mitt liv så jag klarar nog inte av att bo på landet eller i en småstad tyvärr...

nä, nu måste jag packa ihop datorn med.

Sofia och Emmelie

Vi åkte till linköping runt halv 2, efter att ha letat och till slut funnit mina gamla jympaskor så jag slapp ha på mig snow boots när det är mildväder och ingen snö.  Först hade vi tänkt kolla på Länsmuseet, men det var visst stängt på en måndag. Istället kollade vi i skivaffären mitt emot teatern och jag köpte nästan A saucerful of secrets med Pink Floyd, men så stod det att den var lite knastrig, så jag avvaktar.

Vi kollade lite i affärer och Sean köpte en present till systern Carol på Åhlens. Vi blev hungriga så vi åt på Burger King. Jag tog nån fiskburgare som inte var särskilt god, men det var iallafall billigare än de andra ställena. Jag köpte en elefant-pepparkaksform på Indiska och en Thåström singel på vinyl och en kul broderad uggla på myrorna. För övrigt är det rätt svårt att shoppa med två killar, de blir fort uttråkade och vill inte kolla på det man själv vill och vice versa. Vi hade bestämt att träffa Sofia och fika vid halv 6, då hon skulle komma in med bussen från Norrköping. Vi träffades vid Åhlens ingången och hon hade tagit Emmelie med sig också (hon gick med i vår gymnasieklass, precis som Sofia och Helena), eftersom hon bor i Linköping, ett väldigt smart drag för det var verkligen kul att träffa henne igen också. Vi hade ju inte setts sedan Sofia var förband åt Miss Li på skylten julen 2006, Sofia själv såg jag ju förra julen.

Vi fikade på Coffée house vid filbyter torget, det var jättetrevligt att prata med dem igen. Det var även bra att Johnny var med för då kunde han prata lite med Sean när vi ville göra lite catching up på svenska. Vi pratade med Sean på engelska med förstås, och brorsan var kul att ha med sig, för han är väldigt lätt att prata med. Sofia ska flytta från Norrköping till sin pojkvän i Blekinge fick vi veta, något hon bara beslutat för ett par dagar sedan.

Jag, Sofia och Emmelie

Sean och Johnny
Vi fikade till klockan 7 och sen skiljdes vi åt och Sofia skulle hem till sin kompis Frida. Emmelie fick skjuts med oss hem och när vi lämnade av henne så kollade vi på hennes hus som ligger nära Valla rondellen. Det är skitsnyggt inrett helt i 50-tals stil med massor av urcoola möbler och Rockabilly grejer. Blir så himla sugen på att ha ett eget hus eller lägenhet att inreda så det är inte sant!

Det var otroligt kul att ses iallafall och få se hus Emmelie bor, hoppas det INTE dröjer lika länge tills nästa gång.

När vi kom hem på kvällen så bjöd mamma på lite julbord, så det var också trevligt! Nu sitter Sean och spelar Call of Duty 4 i Johnnys rum och jag har kopierat lite grejer från gamla datorn och kollat i gamla skolkataloger med mamma. :)

Sean i Sverige

Nu har Sean kommit. Jag och Johnny hämtade honom på stationen i Linköping igår. Nu ska vi just åka till Lkpg igen. Ska kolla lite och sen fika med Sofia ikväll :) Ska bli kul att träffa henne! Vädret är milt och blåsigt, typiskt att dte inte är nån snö nu när Sean är här! Ikväll ska vi ha lite mini julbord!

Måste gå nu!

Stockholm dag 3 (9/1)

Min tredje dag sken solen och det var inte fullt så kallt som dagen innan. Ragnhild stannade hemma, så jag åkte tillbaka till Masmo och tog några kort på samma hus, fast i solljus, och sen till Liljeholmen där jag besökte Färgfabriken, som är en konsthall som ligger i ett gammalt fabriksområde. Skulle vara kul att själv få ställa ut på något sånt ställe i framtiden.Skylten är gjord av Ulrika Sparre, Beckers konstnärsstipendiat 2008. Hennes projekt handlade om religionens stora inflytande på t ex USA och hon hade rest runt där och fotograferat. Hon hade även gjort ett "böneutrop" på svenska som spelades i högtalare på gården varje halvtimme så att det lät som om det kom från någon minaret i närheten. Tjejen som jobbade där var jättetrevlig och berättade en massa för mig. De hade även en permanent utställning med glaskonstnären och målaren Erik Höglund. Mycket av glaset var helt fantastiskt vackert och målningarna var också bra.Sen tog jag tvärbanan till Alvik där jag tänkte byta till gröna linjen mot vällingby eftersom det går snabbare än att åka genom hela city. Hade aldrig åkt tvärbanan förr men vilken utsikt säger jag bara! Dit ska jag dra med folk om jag någon gång ska visa Stockholm för besökare!

Tog kort på Vällingby torg och lite runtomkring, men de hade byggt en isrink på torget som skymde vyn och huset jag ville ta kort på, så det var lite synd. Köppte även en fin tröja på H&M där innan jag åkte in till city igen och kollade upp buss hem och köpte biljett till 18.35. Hann precis åka ut till Söder när Ragnhild hörde av sig, hon hade med sig min ryggsäck så jag skulle slippa slösa tid på att åka ut och hämta den i Alby. Det var schysst!

Bildjur i Vällingby


Vällingby torg

Sen efter att ha träffat Ragnhild vid Slussen så åkte jag ut till Sofo området som det så hippt kallas nu för tiden. Kollade på de vanliga ställena jag brukar besöka: Lisa Larsson, Erikshjälpen, Pet Sounds, Påkläderiet etc. men hittade inte så mycket förutom ett par örhängen, och en gammal resväska i ormskinns mönster fast gjord i papp, som jag jättegärna ville ha, men så var den trasig i handtaget och behövde nyckel för att öppnas och stängas. Jag hade velat hitta en med bara hakar, så det var lite synd för den var skitsnygg! Kollade även in Eera Saarinen's fantastiska tulip bord och stolar som är min högsta dröm att äga. Men fy fan vad priserna gått upp! Runt bord med marmorskiva och fem stolar kostade 45 000kr!!! Alla second hand prylar hade förresten gått upp massor, om jag ska samla på mig saker så är det nog bättre att kolla i mindre svenska städer och på lokalauktioner, för i storstäderna har det blivit skitdyrt!

Jag är väldigt nöjd med min tur till Stockholm. Hann ta en massa kort, vilket var tanken (närmare 300) och hade trevliga diskussioner med Ragnhild om konst, att bo utomlands, studier, framtidsplaner, när hon bodde i Kuala Lumpor på 70 talet etc. vid hennes köksbord. Hann även se några bra utställningar och kolla i affärer, äta sushi på två ställen, se ännu mer av förorterna etc. Så jag är helnöjd!

Gillar verkligen Stockholm och känner till stan bra vid det här laget, så det finns mycket att kolla på.

Stockholm dag 2 (8/1)

Denna dag var det snöigt och kallt, men jag och Ragnhild gick ändå en promenad från Alby där hon bor, längs albysjön och bort till Fittja där jag skulle ta kort. En av anledningarna att jag åkte till stockholm var att jag ville återbesöka några av de förorter jag jobbat med i mitt examensarbete på konsthögskolan och ta kort på dem på vintern, förra gången jag var där var det vacker höst med gula löv. Det såg rätt annorlunda ut och husen och dess färger fick mer fokus eftersom naturen runt omkring var enbart vit eller grå. Jag tog en hel del bilder som jag kan måla ifrån senare.

Jag tycker att modernistiska hus är så otroligt snygga!

Vi var även inne och kollade på en utställning i Mångkulturellt centrum i Fittja, som är ett väldigt fint, nyligen uppfört hus där de ger ut och säljer böcker om olika kulturer, integration, konstprojekt, utstälningar, café etc.

Sen tog vi tunnelbanan till Masmo, det var punkthusen där som jag målade av till utställningen och som blev min huvudbild som trycktes på vykorten:


Det var som om man kände platsen så väl eftersom jag studerat husen så noga på korten som jag tog och målade ifrån... Det var nästan lite häftigt!


Vi gick runt lite, tog en buss till Skärholmen, sen tunnelbana in till city. Då var jag rejält frusen kan tilläggas, särskilt om fingrarna som hållit i kameran, och min jacka är ju inte så särskilt varm heller...

Vi behövde värma upp oss lite så vi fikade inne i Klara kyrka som ligger vid T-centralen, det var ett trevligt café som dessutom var bra mycket billigare än fiken i t-centralen. Där satt vi och pratde en lång stund medan vi väntade på Ragnhilds väninna Astrid, som också skulle med till Liljevalchs. Hon bor på Kungsholmen i ett fint gammalt hus och jag bodde i ett rum på deras vind när jag var i Stockholm förra hösten, eftersom jag då inte behövde åka ända till Alby och tilbaka när jag skulle upp till de norra förorterna och fota. Det var lite som Karlsson på taket stämnin med det gamla vindsrummet och utsikten över de svarta taken på Kungsholmen och i Vasastan! Det var himla kul minns jag.

Iallafall, så var Astrid sen, så Ragnhild skulle stanna och vänta och jag skulle ta bussen till Liljevachs, så att jag skulle hinna med något annat på eftermiddagen också och inte bara sitta på ett café ;) Det var tur, för det tog visst ett bra tag innan Astrid kom. Jag tog bussen till Djurgården som går utanför kyrkan och kollade på uställningen. Den var fantastiskt bra, fanns så himla mycket att se, och vilket färgsinne de hade! Helt otroligt!

Det var Sigrid Hjertén, Isaac Grunewald och Leander Engström.

Leander Engström

Isaac Grunewald

Sigrid Hjertén

Sen gick jag till Svenska Institutet vid slottet och köpte ett par svenskaböcker åt Sean och sedan vidare till Söder och en second hand affär vid slussen där jag hittade en jättebra bok om förortsbyggandet i Stockholm och Fridolins Lustgård av Erik Alxel Karlfeldt, en av mina favoritpoeter.


Gamla stan

Sen åt jag pasta på en trevlig pub på Bondegatan. Jag tog en pint Guinness för att se om den höll måttet, och det gjorde den, den var jättegod!

Stockholm dag 1 (7/1)

Jag tog bussen till Stockholm på morgonen och kom dit runt halv 1 på dagen. Först åt jag sushi på Kungsgatan och sen gick jag på en utställning om Jungfru Maria på Historiska museet. Den var intressant, de visade en massa ikonbilder från medeltiden och intervjuer med olika folk av olika trosuppfattningar/ateister om hur de ser på henne, Kristina Lugn berättade om Maria och moderns roll etc. Utställningen verkar dock ha fått kritik av en del religiösa. Sen gick jag runt och kollade lite på medeltidsavdelningen, jag var där 2003 när jag gjorde projektarbete om Heliga Birgitta, så det var kul att se igen. Jag har alltid tyckt att medeltiden är intressant att lära sig om.

På vägen till Historiska kollade jag lite på Pub vid Hötorget, det är en väldigt snygg affär!

Sen köpte jag en mössa på H&M eftersom jag glömt ta med min och det var riktigt råkallt och åkte sedan ut till Botkyrka där Ragnhild bor. Det var trevligt att träffa henne igen. Åt kvällsmat hemma hos henne och pratade och så läste jag lite i en bok om Sigrid Hjertén och Isaac Grunewald eftersom vi bestämde att vi skulle gå på en utställning med deras verk på Liljevalchs nästa dag.


Detaljer av ett får

Världens bästa Skuttan.

Idag sade vi hej då till Fredrik, som ska åka till himlen. Det var sorgligt, trots att jag inte kände honom så bra...
Sen på eftermiddagen åkte jag och Johnny till mormor på annandagskaffe. Där var moster Siv, Jukka, kusin Emma, pojkvännen Fredde, kusin Jimmy med flickvän, moster Gunvor och så mormor då. Det var rätt trevligt, även om det kändes tråkigare än vanligt eftersom mormor och Siv är osams med mamma och jag kunde inte riktigt komma ifrån de tankarna, trots att de är snälla mot oss, kändes som att något fattades när inte mamma och pappa var med som vanligt... När de andra åkt så pratade vi lite mer med mormor och det var nästan trevligast.

Nu måste jag packa och fixa iordning för imorgon klockan 8 åker jag till Stockholm i ett par dagar. Ska bli kul! Har inte riktigt bestämt vad jag ska göra än, förutom att ta lite mer kort på förortshusen som jag baserade mina målningar på i våras. Ska återbesöka samma ställen vid en annan årstid är tanken. Det blir nog snarare brist på tid än grejer att göra om jag känner mig själv rätt. Tycker så bra om den stan! Ska få bo hos Ragnhild igen, hon är allt bra snäll!

Sa jag förresten att jag älskar min nya Nikon D80...

Skridskor på Lillsjön

På eftermiddagen idag så åkte vi på utflykt till Lillsjön. Där spelade vi lite bandy på larv och fikade kaffe och bullar. Jag har inte stått på ett par skridskor sedan 2003 (och har aldrig varit särskilt bra kan tilläggas) men det var riktigt kul! Skulle däremot inte våga visa mig i ishallen i stan, för då skulle jag skämmas bland alla småbarn som åker så bra jämfört med en själv haha!

Det var ett lager frost/snö på isen, så den var inte särskilt hal, men det gick rätt bra ändå, för den var slät och fin åtminstone.

Haha!!!Johnny och mammaSen när vi fikade så skulle mamma ta kort på oss och då  råkade hon trycka på nån knapp så att någon mätnings kurva kom fram på skärmen och hon visste inte vad det var. "Vad är det här för en skidmätare?!" sa hon och vi fick värsta skrattanfallet (det behövs inte mycket), vaddå skidmätare? tyckte vi, vi har väl inte haft något med skidor att göra? Det var tänkt att vi skulle se lite bra ut, men sen så skrattade jag så jag tjöt, med bulle i munnen som jag inte kunde svälja och johnny försökte behålla ansiktet men ser ändå helknasig ut! Haha! Jag invigde min nya thermos och ställde koppen på krönet av stenen, då värmde den upp snön lite så att den började åka kana över en meter nerför berget utan att vare sig spilla eller ramla och då skrattade vi såklart ännu mer, och sen var jag tvungen att stoppa fingrarna i kaffet eftersom de var helt stelfrusna... Ja haha, ibland har man kul åt så lite!


Helena dag.

Idag var Helena hemma hos oss. Det är svinkallt, -18 grader ute! I natt var det likadant. Det var soligt och fint på dagen så jag och Helena gick en promenad och gav fåren knäckebröd och kollade på kaninerna när hon kom, men efter någon halvtimme blev det så kallt att vi gick in. Sen kollade vi på tidningsurklipp jag hittat från gymnasietiden, om vår skola, fd rektor, resor etc. och en där Helena och Sandra var med på dagens fråga. Sen tittade vi i en massa album från alla våra resor med klassen och mina första Irlandsresor, det var kul!

Vi fikade lussebullar, pepparkakor, mince pies som jag haft med från Irland och kolasnitt med mamma och pappa och sen blev vi kvar och pratade vid köksbordet resten av eftermiddagen, först allihopa och sen med mamma. Det var trevligt!Igår var jag med mamma och pappa på IKEA. Vi hittade en del roliga saker och så några retro inspirerade köksluckor, soffbord och snurrstolar som jag skulle kunna tänka mig till mitt framtida svenska hem. Vi fick ihop en hög med småsaker också, syns det att jag gillar orange??!!De tre snygga plåtburkarna kostade bara 29kr tillsammans, de två små skålarna kostade 15kr, termosen kostade 49kr och den lilla trasmattan 15kr. Jag köpte ochså en pall för 49kr, den syns under burkarna. Blev också gröna, genomskinliga julgranskulor, några fina pappersfåglar och en tesil. Lite mycket orange kan tyckas, men när man får välja mellan t ex blått svart och orange, så tar jag ju såklart den färg som är snyggast enligt mig... Är så nöjd med burkarna och thermosen, imorgon kanske vi ska ut och åka skridskor på en sjö i närheten så då kan den komma väl till pass!

hittade även den röda grisen som vi köpt på återvinningen för 40kr på IKEA. Trodde att den kanske var några år gammal, men de hade den fortfarande och den kostade bara 29kr, vi hade betalat 40kr för en begagnad! Haha, dåligt köp ;)

Jag längtar så mycket efter att få inreda en egen lägenhet. Då ska jag ha en fondvägg med coola retrotapeter, 50-tals soffbord och skåp, en vinyl spelare, snygg skivsamling på väggen, 70-tals gardiner och en massa coola dukar, koppar och burkar som jag samlat på mig genom åren... Och någon häftig lampa i vardagsrummet.

Ska försöka se om jag kan åka till Stockholm på onsdag om jag får tag i Ragnhild.

Fynda, fynda, fynda!

Idag var jag med mamma och Johnny på återvinningen i Motala. Det är hur stort som helst och finns massor med intressanta grejer (även om man undrar hur många äckligt fula möbler någonsin lyckats leta sig in i folks hem. Särskilt 80 tals möbler ger mig nästan kväljningar ibland...)

Hittade en så jättefin möbel för 500kr, som jag skulle vilja ha till min framtida Svenska lägenhet. Kanske ska övertala pappa att åka och köpa den för den var mindre än de flesta andra skåp jag sett i den stilen och himla fin! Vi har ju plats uppe på stall-loftet...

Vi köpte iallafall en hel hög med grejer. Däribland en rolig spargris, ett fint uppläggningsfat från Rörstrand, en snygg orange blomkruka, en vacker linneduk och så några LP skivor: de vanliga kostade 10 kr styck, så jag köpte The Muppet Show (med Mahna Mahna låten, så jävla bra!), två julskivor (Bing Crosby och "En riktig Svensk jul" eftersom jag minns dem från min uppväxt hemma och hos farmor.), EN skiva med Rasmus Nalle, han var min absoluta favorit när jag var liten, mycket bättre än Bamse, tyvärr slutade de helt med Rasmus när hans Danske skapare dog nån gång i början av 90 talet och verkar ha förlorat rättigheterna att fortsätta ge ut de grejerna, så det är lite kult!

Sen hörde jag dem nämna till någon annan att de hade några lite dyrare skivor vid kassan eftersom de var mer ovanliga, bla en Pink Floyd skiva. Äh, det är säkert Darkside of the moon som jag har, tänkte jag, men så var det Piper at the gates of Dawn, deras första! Den kostade bara 40kr dessutom, fy fan vad bra! Det var dock inte originalpressningen utan en nypressning från 1983, men jag är ändå skitglad!!!

Sen åkte vi till Farmor och fikade tekakor och bullar som vi haft med oss i hennes finrum, eftersom det var kallare i köket. Vi kollade på gamla kort från 10 år sedan samt kort på hennes mamma och pappa när de var unga, det var kul att se och trevligt! Typiskt nog så kände farmor igen i stort sett varenda person på de gamla svartvita korten, men de som togs för 10 år sedan kände hon knappt igen någon, trots att det var alla vi släktingar... Ja så blir det väl med minnet när man blir gammal: att man minns det som hände för länge sedan allra bäst.

Jag är så nöjd med mina köp! Vi lyssnade på Mahna mahna låten när vi kom hem och den är ju så kult alltså!!!Gott Nytt 2008

Tack till er som läser, trots att det varit dåligt med uppdateringarna senaste veckan. I natt är det 12 grader kallt och jag sitter och kollar på disketter med grejer jag skrivit när jag var mindre.DO NOT FORGET HER
I hope she knew
that the glitter in her eyes
was a glimpse of the evening sky
I hope she tried
to face the world when she had the chance
and never dared to lose balance
she is vulnerable but strong

I wish she never felt alone
I wish she didn't cry in secret
hopefully he'll come
to embrace her and give her the eternity

I am just a moonbeam
watching her from the sky
silently tossing silversparks upon her head
so that she will shine like a mirror in the sun
and I won't lose her in the darkness at midnight

I wish I could say something important
I wish she would know how stunning she is
like the mist at dawn
I wish she could handle herself
so that no one would have to worry at all

I do care for her
I could turn to despair because of her
I would never try to hurt her
She has meant too much to me to be forgotten
----------------------

Skriven omkring 2002, fotot taget idag...

En hel veckas sammanfattning (håll i er nu!)

Nu är det nytt år och alla brukar hålla på med såna där årskrönikor. Jag nöjer mig än så länge med att göra en veckokrönika istället. Jag har bara inte kommit mig för att uppdatera sedan juldagen. Har haft så många kort att ladda upp och så mycket att sammanfatta att jag inte orkat ta tag i det och så känns det inte så bekvämt att sitta här ute i hallen och skriva, då Johnny åter lagt beslag på den långa kabeln.

Well, well, förra lördagen var iallafall farmor hemma hos oss på middag. Vi åt lax som mina föräldrar fått av Seans mamma och pappa i julklapp och drack kaffe. Det var trevligt, trots att farmor är väldigt snurrig nu för tiden och säger om samma saker och frågor ett flertal gånger. Men, det var riktig julstämning med massor av tända ljus och god mat.På förmiddagen innan farmor kom så gick jag och Johnny på en lång promenad till ett berg med utsikt över en sjö söm heter Frännsjön. Det är så vackert där! En gång när vi var små så hade en varg förirrat sig ända ner till våra trakter och satt och ylade uppe på berget. Vi hörde den, och så såg vi vargspår i snön efteråt.Det var en så vacker, kall och solig dag. På vägen hem träffade vi våra grannar Robban och Mia som har sommarhus nära oss och som var nere från Stockholm i ett par dagar så vi pratade med dem lite grand.

På söndagen gick jag ensam en lång promenad i en annan skog. Då var det rimfrost på träden och kallt och fint. Jag försöker gå så mycket promenader i skogen som jag kan nu när jag är hemma för det får jag aldrig tillfälle till annars för vi har ingen skog där vi bor.Då tittade jag på vackra isformationer i Kvarnsjöbäcken. Det låg en gammal kvarn där förr i tiden, men nu finns bara stengrunden kvar. Jag tog ett par kort med mobilkameran eftersom det var så fint.

Sen kände jag att jag ville hitta på någonting och fick för mig att ta bussen själv till Motala och Vadstena för att kolla på måndagen. Om man åker med mamma eller någon annan så går man mest och kollar i affärer och pratar, men nu kände jag för att gå lite själv och insupa atmosfären av de två städerna och tänka tillbaka på när jag ofta vistades där. En annan anledning att jag åkte till stan var att jag absolut var tvungen att få tag på tredje delen i Maria Gripes skuggserie på biblioteket. Jag fick ju del 2 och 4 i julklapp och nästan sträckläste del två "...och de vita skuggorna i skogen" och blev just klar kvällen innan och nu var jag bara tvungen att få reda på hur det skulle gå. Jag tyckte så mycket om de böckerna när jag gick i femman-sexan, men de håller faktiskt väldigt bra än måste jag säga! Jag blir lite sådär nostalgisk när jag kommer hem och vill leta reda på och uppleva saker jag minns från förr.

Jag lånade alltså "Skuggornas barn" på biblioteket och blev sittandes där och läste i någon timme (hade kommit till stan redan strax före 10). Sen gick jag till Gallerian för att kolla lite på rean och där stötte jag ihop med Helena inne på Lindex så då gick vi och kollade på skor bla. ihop och hon köpte ett par snygga, höga stövlar. Själv blev det bara strumpor på H&M, för de jag haft med var alla i tvätten. Sen skulle hon gå hem så då åt jag veggo nacho tallrik på Med Eller Utan (som är ett av mina favoritställen i stan) och sen tog jag bussen till Vadstena runt två. Innan bussen gick så promenerade jag en sväng nere vid kanalparken och hamnen. Det var vackert men kallt och mina fingrar höll på att förfrysa när jag skulle ta kort.


När jag kom till Vadstena så hade det blivit jättekallt, och min jacka är ju inte så tjock, men jag beslöt mig för att ändå gå en promenad från brandstationen och bort till vår gamla gymnasieskola och runt förbi klosterkyrkan för att minnas gamla tider. Tänk att det redan gått 4,5 år sedan vi gick där. Gud, jag saknar verkligen Vadstena, någon mysigare liten stad får man leta efter. Jag gillar att gå runt och titta sådär själv ibland, för då kan man tänka tillbaka och minnas allt kul man gjorde för länge sedan på dem platserna, när man går med någon så pratar man ju så mycket och är så inne i det man gör just nu att det blir annorlunda. Jag tittade i Klosterkyrkan och sen spatserade jag längs affärsgatan som var så mysigt upplyst av mashaller. Jag fikade på Gamla Konditoriet och där träffade jag på min kusin Emma som var där och fikade med en tjej som hon är personlig assistent åt. Vi pratade lite, men hann inte så mycket eftersom hon ju jobbade.


Vadstenagymnasiet


Klosterkyrkan. Tycker den är så vacker!


Mysiga lilla Vadstena. Skulle mycket hellre bo här än i Motala.

En annan anledning till att jag ville åke själv till Vadstena var att jag ville gå till Birgittasystrarna och hälsa på. Jag gjorde praktik hos dem sommaren 2003 under Birgittajubileet och skrev projektarbete om Heliga Birgitta i skolan. Jag tyckte att de var helt underbara. Skojfriska, trevliga och jag har faktiskt saknat dem en hel del: Särskilt Syster Maria och Monika som vi jobbade med i gästhemmet. Syster Maria är så trevlig och är en sån där människa (som det finns rätt få av) som man känner att man kan prata med om saker som man inte skulle nämna för vem som helst för att hon liksom förstår en. Hmmm, tror inte riktigt jag kan förklara det där, men vissa personer känner man något slags band till som gör att man kan komma dem nära. Jag var och hälsade på hos dem ett par gånger när jag fortfarande gick i skolan i Vadstena, men de hade alltid något på gång med sina tidegärdsböner, sysslor, besökare etc. och själva klostret har ju klausul och deras dag är så inrutad så man kan inte bara komma där och klampa in liksom...

Nu hör ju till saken att jag inte är en religiös person, även om nog de flesta fick den uppfattningen när jag praktiserade hos nunnorna. Jag tyckte bara att det var så intressant att lära mig om hur de levde, om Birgitta etc. och så utstrålar hela klostret ett sånt lugn att man verkligen får tid att fundera mycket och försöka förstå sig själv, träffa en massa otroligt trevliga människor som jobbade där förutom nunnorna, och så skalade man bort vardagens stress och larm och slapp TV, internet etc. Kunde sitta där i rosenträdgården och läsa, lyssna på systrarnas tidegärdssång, dricka kaffe ute på gården, spela kubb mot nunnorna vid strandpromenaden och gå ärenden i Vadstena. Jag har faktiskt saknat de där veckorna som jag var där, för det var så otroligt mysigt och trevligt! Nu för några dagar sedan hade jag också plockat fram en rad urklipp, dagbok etc. från min projektarbetstid och det fick mig att vilja besöka dem igen.

Jag vet att de sjunger Vesper runt halv fem och sedan har mässa kvart över 5, så jag tyckte att bästa sättet var att gå till vespern och mässan och sen förhoppningsvis kunna byta ett par ord med dem efteråt. Jag ångrade mig nästan när jag klev in i kyrkan, de skulle säkert inte ens känna igen mig längre. Mitt hår har blivit längre och färgats rödbrunt istället för cendré, jag har klippt lugg och så har det ju gått 5 år och de har haft en massa sommarflickor och folk hos dem sen dess...

I den katolska mässan så gör man ju fredshälsning och då vände sig alla nunnorna mot oss andra som var där (en handfull folk, ett par av dem jobbade jag med under Birgittajubileet när alla de 60 utländska nunnorna kom på besök). Den ena av dessa två kvinnor kände igen mig direkt och hälsade, den andra vet jag inte säkert. Systrarna kollade på mig, de kände nog igen mig men kunde inte riktigt placera mig verkade det som. Syster Monika hälsade men såg konfundersam ut. Syster Maria kände iallafall igen mig, för hon såg så glad ut!

Efteråt kom Sr Maria fram till mig och drog med mig till matsalen i gästhemmet där vi fick en pratstund bara vi två. Jag fick veta hur de hade det och jag berättade för henne en massa om om själv och hur jag har det på Irland. Hon hade kollat på min hemsida sa hon. Sen ordnade hon så jag fick kvällsmat tillsammans med gästerna i gästhemmet. Där träffade jag också på Syster Monika som sa att hon funderat hela mässan på varför jag såg så bekant ut, men sen blev hon jätteglad när hon såg vem det var. Vid kvällsmaten pratade jag med en äldre kvinna som bott i Amsterdam i 18 år men nu flyttat hem till sverige, en tjej från Grekland som var på besök i Sverige och en tjej från Lettland som jobbade i gästhemmet. Besöket var över förväntan! Var så otroligt kul att få prata med Syster Maria på tu man hand och de andra var så trevliga de med! Önskade nästan att jag också kunde jobba där som sommarflicka så att man fick uppleva allt fint i Vadstena igen. Men, då ska man ju helst vara troende och vilja vara där för att fördjupa sin tro, och det är ju inte jag, hur mycket jag än försöker, haha! och så får man ju bara mat och husrum och lite fickpengar jag behöver pengar... Jaja, trevligt att besöka dem var det iallafall och det väckte många minnen.

Sen igår så var det ju Nyårsafton, men det blev bara att vi var hemma med familjen. Jag blev dock bjuden till en nyårsfest på Irland av min kompis Catriona, men det hade jag ju lagom nytta av när jag var här haha! Vi hade det iallafall trevligt med familjen och vår kusin Fredrik som sov över och spelade en massa Guitar Hero med Johnny, han på trummor och Johnny på gitarr, de är värsta proffsen, men så är ju Fredde trummis på riktigt också.

Vi åt god middag, drack rödvin och champagne och jag lekte med min nya KAMERA! För jo, mamma och pappa hade sagt att jag skulle få 3000 kr som del i den systemkamera som jag velat köpa en längre tid men inte haft råd med. Så hade de rea på Expert i stan och dagen innan hade vi kollat in en NIKON D80 där, som jag velat ha i evigheter, eftersom jag har en Nikon F80 som är filmmodellen och som jag älskar och då kunde jag ju använda samma objektiv. Den kostade 5990kr utan objektiv, ca 2000 mindre än vanligt så vi beslöt att slå till. Först köpte jag bara huset, utan objektiv eftersom jag har ett par i Irland redan, men så kändes det så trist att inte kunna ta några kort i Sverige nu, så vi gick tillbaka och jag köpte ett 18-55mm objektiv för 999kr. Jag fick även stor rabatt på ett 4GB minneskort. Så jävla glad jag är nu!!!!! Jag har fått min drömkamera!!! Jag älskar ljudet av slutaren, hur bra den ligger i handen, hur lätt den är att hantera.... Sen spenderade jag några timmar med att testa olika små funktioner och blixtstyrkor och grejer, är ju ingen nytta av att ha en så dyr kamera om man bara använder den automatiska inställningen hela tiden, för då utnyttjar man ju inte dess kapacitet. Dessutom kan jag ju en hel del om kamerafunktioner eftersom jag håller på med fotografi och har fotat med många olika slags kameror, så det är riktigt kul!! Jag har alltid varit mera av en Nikon är Canon person och DEN ÄR SOM EN DRÖM...


Nu kan jag äntligen börja jobba med mina animationsprojekt på allvar igen. Har ju legat lite på is sedan jag slutade college eftersom jag inte haft tillgång till någon bra digitalkamera.


Vi hade lite kul med nyårspipor och roliga masker (som vi haft sen vi var små) innan tolvslaget.Det här kortet på mamma och pappa är helt priceless hahaha!!GOTT NYTT ÅÅÅÅÅRR!!!

Idag gick jag en trevlig promenad till andra sidan av Frännsjön med mamma och pappa. Jag tog självklart med kameran och testade den lite.


Jag såg en sån söt liten gulsparv som satt och solade sig vid stallfönstret

Solen höll precis på att gå nerVacker naturPå vägen hem gick vi förbi istidsgrottan. På 1800-talet var den tjuvgömma åt de ökända tjuvarna Gert och Tektor, står det på en skylt vid grottan. Vi tyckte det var så spännande att gå dit när vi var små. Där hittade vi även en burk med penna och block i och en massa folk som skrivit i datum och namn, det var en Geocatching grej, jag kollade upp vad det var på internet (och det stämde med vad min brorsa trott) folk leket en lek med sina GPSer och letar efter gömda burkar och när de hittar rätt så skriver de ner namn och datum i blocket och ibland byter de saker också som de lägger i burken. Spännande!!!

Sen på kvällen kom moster Gunvor och Stefan och fikade innan de hämtade Fredde. Det var trevligt!


RSS 2.0