Trevlig första advent!



Tänk att svensktillverkade adventsljusstakar har blivit populära här på Irland. Det fanns en massa olika modeller på The Treasure Chest, en souvenir och presentaffär som har en julavdelning med lite av varje. Jag funderade på att köpa en förra julen men så tänkte jag att vart ska jag göra av den sen när vi flyttar, och är det inte lite onödigt när vi ändå har fairy lights till köket etc. Meeeen, nu tänker jag inte sådär förståndigt utan nu ville jag minsann ha svensk julstämning, och vad är väl 11.99 euro egentligen, kan väl slänga bort den sen om det nu skulle vara så!

Jag är så nöjd så det är inte sant! Jag köpte även ett sifferljus men har reda smygeldat på det lite, trots att det inte är den första december förrän på tisdag, toppen var ju så lång ändå innan man kom ner till ettan.

Har även fyllt på min nya visual diary/skissbok för nya Arts centre projektet jag har börjat med. Funderar på hur jag vill ha min video, samlar inspiration etc. Gick en promenad innan solen gick ner (det var frost och kallt igår natt och kyligt även idag). Bra!

Sen fikade vi på Java's och jag läste Sunday Times kulturbilaga. Jag älskar Sunday Times bilagorna, står alltid en massa intressanta och relevanta grejer, nu stod det om de utställningar jag just besökt i Dublin, och om en författare som skrivit om PRECIS det jag jobbar om för tillfället.

Glömde ju visa de sista målningarna. Här är de:



Vernissage på fredag den 4:e december! Ser jag fram emot!!


Målningarna i ateljén innan jag levererade dem till galleriet.

Nu ska jag nog virka lite. Har massvis med garn som jag inte rört sen förra julen. Virka och sticka för mig är en sån där julgrej. Jag kan liksom inte sticka på sommarhalvåret, det känns helt fel, men på julen är det mysigt!

Jag var ju riktigt produktiv förra julen, men det var ju för att jag inte hade så mycket för mig. Höll ju inte på med något särskilt konstprojekt, inget med någon specifik deadline iallafall, och hade just blivit arbetslös, så då höll jag bara på och stickade, bakade och läste i min Pink Floyd biografi.
Kolla :här: och :här:

Galway was beautiful today.


Idag var det äntligen soligt. Och kallt till och med. Inte så att det var nån frost, men det blev rök av andedräkten. Jag gick först en promenad med Sean och sen fikade vi på Javas som vanligt. Sen dammsög Sean hemma, det var hans del i städningen. Jag har nämligen spenderat de senaste två dagarna med att städa hela lägenheten. Och det behövdes vill jag lova! Nu undrar ni kanske hur det kan ta två dagar att städa en tvårummare, men det är för att jag inte dammat sen förra julen ungefär, och nu tog jag i med hårdhandskarna och duschade blommorna (som var nästan döda), dammade alla hyllor, sorterade en massa tidningar och broschyrer etc.

Så hittade jag en väska full med alla brev och foton jag skickade till Sean när jag gick i trean på gymnasiet och var dödskär och vi körde den här långdistans grejen. Låter lite väl cheesy så här i efterhand. "I am yours forever and ever my love" bla bla bla. Men det är väl fint ändå?! Vi är ju faktiskt tillsammans än såhär 6 år senare, så det funkade ju åtminstone.

Efterson Sean hatar när jag har med kameran på våra promenader, eftersom jag stannar och tar kort HELA TIDEN så gick jag en egen liten promenad efter att vi varit på stan och fotade runt Claddagh viken och Corrib floden nära där vi bor. Jag hade med två kameror, för jag kände för att go back to basics tidigare i veckan, så jag köpte en rulle svartvit film och använde min gamla Minolta SRT 101 som jag inte använt på åratal, sen jag köpte min Nikon F80 2005. Den har dock ingen ljusmätare som funkar, så jag hade med min Nikon D80 också och mätte med den. Har inte tagit klart den rullen än, så de här korten togs med digitalarn.

Jag blev så glad när jag såg den här mössan. (Fast den som tappade den var kanske inte lika glad).

En stor drös med hummertinor hittade jag nere vid The Claddagh.


Och här är kyrkan åt motsatt håll.

Sen så blev jag glad när jag såg den här stickern. Det är egentligen en reklam för GPO nightclub.

En liten kanal som går parallellt med Corrib floden.

Floden var alldeles vild efter allt regnande.


Vår gata.

Här bor vi. På tredje våningen.

Jag har städat. Kom mig äntligen för med det dels efter att ha pratat med pappa om hur stökigt vi har hemma och att det inte är kul att bo nånstans där det är stökigt och omysigt, och att jag hatar att städa, så kände för att bevisa för mig själv och för honom att jag visst kan ha det fint jag med. Sen var det sånt oerhört trist väder ute torsdag-fredag, så det gjorde inget att vara inne, och så är jag ju klar med mina målningar så då hade jag äntligen tid att fixa lite hemma.

Har två överfulla skivställ och sen flera högar med skivor i fönstret. Jag har över 300 stycken, fast det var ett tag sen jag räknade nu.

Torkat damm överallt. Jag har så mycket små pryttlar och grejer. Var och en med sin egen historia. Jag kan inte göra mig av med grejer, det är mitt stora dilemma.

Kaninfönstret.

Jag var lite besviken tidigare i veckan över att vädret var så kasst och för att vår lägenhet var så stökig och jag inte hade någon julstämning whatsoever, medan folk i Sverige redan höll på och julmyste för fullt. Men nu är det städat, vädret var fint idag och jag har köpt apelsiner, varsin ginger man och mince pies i bageriet på vår gata, tänt ljus som luktar julkryddor och de har satt upp det mesta av julbelysningen på stan och så har jag hört några jullåtar, bla Kate Bush - December will be magic again. Åh vad jag älskar Kate Bush! Så nu känns det betydligt mycket bättre!

Igår var jag på en Anonymous art sale i Galway Arts Centre. Jag lämnade in en akvarellbild och många, många andra lämnade också in små bilder som såldes för 80 euro styck. 40 euro skulle gå till Arts Centret och 40 till konstnären om bilden sålde. Detta var pga statliga nerskärningar i kultursektorn, så de ville försöka få in pengar på det här sättet.  Det var anonymt för att vem som helst skulle kunna ha med sin bild på lika villkor, både mer välkända konstnärer, studenter etc. Det var lite kul att försöka gissa vem som gjort vad. Vi fick mulled wine, mmmm vad gott! Jag kollade in genom fönstret nu ikväll när jag gick förbi och det såg ut som om min sålts. Men är inte 100% säker eftersom jag bara kollade genom fönstret haha! Kul i så fall för det hängde väldigt många kvar som inte sålts.


Soffbordet. Kollar på The X-Factor nu. (Englands Idol). Har inte riktigt följt det i år, men så här när det närmar sig jul så är det lite mysigt att kolla på. Ska dricka te och äta min gingerbread man. Förresten så smakar de inte som våra svenska pepparkakor, utan smakar som knäckiga ingefärskakor, så ganska annorlunda, fast de ser likadana ut.

There's something about dragons.

Den här gjorde jag klart i onsdags, det är från en lekpark i Friedrichshain. De har såna coola lekparker i Berlin!

Igår kväll jobbade jag med målning nr. 9. Den är i stort sett klar. Gick inte hem från ateljén förrän 11 på kvällen. Då fick jag gå hem i ösregn utan paraply, inte så kul! Att jag fick stanna så länge kan ju iochförsig bero på att jag inte kom igång förrän efter 5 nån gång. Innan dess köpte jag en tröja och Horslips - The Tain skiva i stan, och åt sushi på Wa Café med Sean. Skickade även iväg en massa jobbiga papper om våra bankkonton, skatte och lönebesked etc. till Welfare kontoret. En hel tjock bunt ville de ha! Jaja, fick ju ihop allt till slut.

Nu idag skiner solen men det är kallt i lägenheten så måste nog höja elementen lite. Ska gå en sväng och kolla in några av Tulca utställningarna för det har inte blivit av än.

Födelsedagskalas hos Ger.

I torsdags var vi hemma hos Geraldine på middag, de tjejer i klassen som fortfarande bor kvar i stan. Maria fyllde 25 och Ger erbjöd sig att ordna middag. Himla, himla trevligt var det! Hade inte sett Roisin eller Maria på evigheter och Sarah var också ett tag sen.


Ger - "Sorry Maria, I was meant to put 25 candles, but there were only 24 in the pack..."



De som åt kött fick kyckling och grönsaker och jag och Roisin fick asgod pastagratäng. Sen åt vi tårta förstås, och pear tart.



Vi hade mycket att prata om, kom dit vid 8 och åkte inte förrän klockan blev 2 på natten. Geraldine visade bilder från en utställning hon var med i nyligen baserad på Stanley Kubrick's filmer i Dublin. Till degree showen gjorde hon landskap baserade på Hitchcocks filmer. Vi alla gillar verkligen Geraldine!


Det här var efter att Catriona's stol kollapsade så hon hamnade på golvet, vi höll på att dö av skratt!

Gers son kom och ställde upp och tog kort på oss, han är i vår ålder.

Ger, Roisin, Sarah, jag, Maria och Cat.

Fick skjuts hem av Roisin, hon bor utanför stan med sin man, för hon gifte sig ju i maj, så henne ser man inte så ofta. En väldigt bra kväll som vägde upp ruskvädret ute!



Konstkonstkonst bara

Idag började jag jobba i ateljén runt 2 och jobbade sedan non-stop till lite efter 7 på kvällen. Målade klart denna tavla, nummer 7 i ordningen, som jag börjat på igår. Var lite smågrejer som tog mycket tid och funderande för att få rätt färgmässigt etc. och jag hatar att gå hem när man inte är nöjd, för då kan jag inte sluta tänka på tavlan tills jag kommer tillbaka till ateljén igen, så jag stannade tills jag var nöjd och den var klar.



Sen halv 9 på kvällen gick jag till öppningen av Tulca - season of visual arts som håller på i Galway i två veckor i November varje år. I år är det nästan uteslutande videokonst. En väldigt stark video var av Svenska konstnären Ann Sofi Sidén. Den handlade om en hemlös tjej i Berlin som försökte göra sig av med sitt nyfödda barn.

Det var en väldigt häftig lokal de fått tag i i år där videorna kunde visas i väldigt stor projektion med gott om plats. Flera hundra hade kommit till öppningen så det var packat med folk! Jag pratade med Maeve, som jag delar ateljékollektiv med, Michaele som skrev recensionen om min degree show i Circa art magazine och med min f.d college tutor Deirdre. Med henne diskuterade jag Masters ansökan och olika möjligheter dvs. London vs. Berlin vs. Finland, vs. Sverige etc. Har ju funderat på att söka till London till nästa höst, men avgiften är nästan 5000 pund om året, lite väl mycket när jag redan har ett studielån att betala på 30 000kr.

I Berlin är det gratis, som i Sverige, men jag kan ju inte tyska och de flesta skolorna måste man kunna tyska flytande för att kunna studera vid... Deirdre påstod att konstakademin i Helsingfors är en av Europas bästa, men tror inte jag skulle vilja bo i Finland, även om jag ju är halvt finsk. (fast finska kan jag inte). Sen finns ju Glasgow, som också är bra, så det är ju frågan vad man ska söka till. Har aldrig varit i Skottland så i så fall skulle jag vilja åka dit och kolla först också. RESEARCH känner jag lite spontant att det skulle sitta fint i den här djungeln!

Deirdre sa att om jag kom till skolan nån dag så kunde jag prata med Mike, min förra tutor för han känner massa folk som undervisar på olika konsthögskolor och vet mer om hur de olika skolorna är, för som vi sa, om man ska betala 60 000kr i skolavgift per år så vill man fan ha valuta för pengarna!

Jahopp. nu ska jag nog se nån film och äta up lite tortilla chips som blev kvar efter Halloween :)

Wonderwall

Många av er har säkert hört hundra olika covers på Wonderwall med Oasis. En av mina favoriter är den med Ryan Adams. (kolla in den på Youtube om ni inte hört den). Trots att detta nog är en av historiens mest populära cover låtar så har jag gjort min egen.

Ursäkta om videon är lite ur synk och att det är mycket background noise, har ju ingen riktig inspelningsutrustning utan använder bara den inbyggda micen och kameran. Videon är dock inspelad efter audion.



Hoppas ni gillar den :)

A Pretty Good Year

Idag målade jag klart min sjätte tavla. Det är en vy av Scöneweide i Berlin. Ett koloniområde med höghus i bakgrunden. Sista två dagarna har vädret varit så sopigt så det finns inte. Råkallt och regnigt! Båda morgnarna har jag vaknat av att solen har skinit men sen har det förbytts i regn och blåst. Perfekt innesittarväder alltså. Fast igår trodde jag att det skulle bli fint när solen sken på morgonen (idag visste jag bättre). Så jag gick en promenad, hamnade i värsta regnskuren, men bet ihop och gick klart rundan istället för att gå hem.

På måndagseftermiddagen var jag ute i White Room Gallery i Liosban och pratade med Anna, curatorn för utställningen och lämnade in foton på mina tavlor så här långt och ett artist statement eftersom hon ville ha det senast den 2:a november för att promota utställningen. Hon var trevlig!


Igår eftermiddag/kväll så målade jag halva tavlan innan jag gick till Java's och drack kaffe med Sean. Jag gjorde ett litet kap i Simon Shopen i form av en bok om drömmar och dess symbolik för 10 cent och ett kasettband med soundtracket till Grease musikalen för 50 cent, haha! Väldigt intressant bok!

Idag så var jag i ateljen redan vid 12. Nästan rekord från min sida (jag är känd för att ha svårt att jobba på förmiddagen). Jag fortsatte måla lite, sen åt jag lunch med Sean i Amnesty cafét, som ligger precis rakt över gatan som tur var för det regnade! Blev kvar där en bra stund efter att Sean gått tillbaka till jobbet eftersom min bok var så intressant. Efter att ha målat klart tavlan runt 6 så gick jag till Java's med datorn och satt där och skrev lite och drack en kanna te. Jag kan lätt bo i Java's regniga höst/vinterkvällar.

En liten låt för att pigga upp också:



Den här låten får mig alltid att tänka på Berlin, för den var i min iPod större delen av tiden där eftersom jag köpte skivan där :) Tori Amos är så himla fantastisk. Det här framträdandet är dessutom från Berlin, den 7 oktober i år. Såg affisher att hon skulle spela, men då var ju inte jag där längre... Min ambition är att se henne live nån gång! Kom till Irland då!

Ghoulway with the ghosts

Det var en liten Halloween festival i stan i helgen. De kallade stan Ghoulway istället för Galway, så det namnet har jag själv anammat nu.

Egentligen så började jag skriva på det här inlägget i söndags, men blogg.se var så jäkla segt på att ladda upp bilder att jag gav upp.

Jag gick en sväng runt stan på lördagseftermiddagen och kollade.


Det var massor med folk utklädda till pumpor, de delade ut fliers om festivalen och godis till barnen etc. De hade en re-enactment  av Michael Jackson's Thriller video med ungdomar, det var disco för barnen i mataffären etc. Jag höll på att bli antastad av en liemann när jag gick in i affären och alla barn var utklädda och boppade till Michel Jackson och Westlife låtar med en DJ som hittade på lekar. Det var rätt högt och några pensionärer fick nästan skräcken när de kom in! haha!





Sen gick jag hem och bakade pumpapaj och skar ut ett ansikte i pumpan.
Boohoo!

I make a mean pumpkin pie ska jag be att få tala om!


På kvällen gick jag till Catriona's, efter att själv ha gjort mig iordning. Så här blev årets:


Var där redan runt halv 9, så första delen av kvällen spenderades med att hjälpa henne knyta ihop ett antal papperslöv som hon klippt ut och plastat in till en kjol. Vi lyckades övertala henne att ha på sig en riktig kjol under lövkjolen ifall att. Hon skulle vara Eve och gick runt med ett äpple i handen :) Tror inte jag själv hade vågat mig på att ha endast en bh med några ditknutna papperslöv när jag skulle gå ut, fast det är ju jag det. ;)

Några kompisar till Cat kom förbi en snabbis innan de skulle på nån fest. En av dem var utklädd till typ Matrix agent, han såg väldigt verklighetstrogen ut!

Cat och jag fixade till hennes house mate Nick och en annan kille jag glömt namnet på eftersom de inte hade nån utklädnad, då vi bestämde oss för att gå ut istället för att kolla på film.


Nick och Cat.

Caroline såg otäck ut!
Sen gick vi till ett house party nere vid The Docks. Vet inte vem som bodde där, några Ashlee kände, men de hade en cool Tim Burton pumpa!


Ashlee, Nick och jag.
Stannade inte där så jättelänge, men hann med att träffa Michel jackson:


Sen var vi i Kelly's, men där var det så fullt att man knappt kunde röra sig, men vi såg många coola utklädnader för det hade tydligen varit en fancy dress competition tidigare under kvällen.


Sen gick vi vidare till The Roisin för att dansa sista timmen innan de stängde. En kille undrade vad Catriona skulle föreställa.
Då sa hon:
"Look - I am holding a red apple, I am dressed in leaves.."
Killen:
"Wha, an apple tree?"
hahaha!

The Rosin var kul, de spelade bra musik: The Cure, Florence And The Machine, The Ramones... Alla andra ställen i stan spelar mest bara R&B och skräp.



Det blev en bra Halloween, och söndag och måndag spenderade jag och Sean med att sätta i oss pumpapajen. Mmmmm...

RSS 2.0