Modernistisk DDR utopia.

Fredag (12/09) blev jag själv igen efter att ha gått med Sean till Ostkreuz stationen halv 7 på morgonen. Trodde det skulle vara lika lätt att åka till Schönefeld som det var att komma hit, men precis dagen innan så hade de stängt av större delen av S-bahn för underhåll, vilket vi inte visste, så först hittade vi inte vilket tåg han skulle med, och sen sa ett par tanter att han skulle få byta två gånger. Han textade mig sen och sa att han lyckats byta till fel tåg och krånglat en massa och att han precis hunnit till slut. Svettigt!


Mycket av Berlins street art är uppklistrade papper och inte målat direkt på väggen. Tycker det är snyggt.

Jag gick hem och sov i ett par timmar till och sen köpte jag en dagsbiljett och satte mig på en spårvagn med riktning mot Wedding och åkte genom Prenzlauer Berg, Weissensee etc. och fick se en hel del av de nordöstra sidan av stan. Jag hoppade av i nån timme vid en korsning med en massa modernistiska hus. Vädret var jättefint och det var verkligen som ett litet Utopia med en sjö, fontän, pilträd etc. Fotade en massa och drack sedan kaffe på ett café bland några hus som var mycket mer nergångna. Fick försöka prata lite tyska när jag beställde etc. för det verkade inte som att folk i de här delarna kunde knappt någon engelska.




Innergården där jag fikade. Känns alltid säkrare att vara på såna här ställen när vädret är fint av någon anledning.

Sen åkte jag vidare upp till Wedding. Det var inte så mycket att ha, så jag tog första bästa S-bahn till Charlottenburg området och hade på så vis åkt i en halvcirkel runt hela norra sidan av stan.
Jag ville kolla på ett känt hus byggt av en av mina arkitekthjältar Le Corbusier, men i min arkitekturbok så står det att det ligger i Westend, så jag gick av vid den stationen. Frågade massor av folk men ingen fattade vad jag menade, vad då för hus? Gick runt ett bra tag men sen gav jag upp och gick till ett internet café för att kolla upp den exakta adressen. Då visade det sig att det var 3 U-bahn stopp längre bort, precis vid Olympia Stadion. Fortfarande Westend området men vad fasen. Så går det när man slarvar med sin research ;)

Huset var värt besväret dock. Hur coolt som helst. Har aldrig sett något av hans hus live förut.



Detta hus påminner mig även om en av mina favortikonstnärer Peter Doig, för han målade en serie föreställande ett liknande "Unite d'habitation" hus av Le Corbusier. Dessa stora tavlor såg jag på The Hayward gallery i London och var helt betagen av. Så två hjältar i ett kan kan säga.




Olympiastadion med då.

Till och med gatubrunnarna är snygga.
Det var mycket arkitektur på en och samma dag för min del det.

Chokladkvark, någon?


Seans sista dag (11/9) släpade jag med honom till en ganska så rough förort som heter Marzahn (jag kan inte sluta tänka på marsansås). Så farligt som guideboken ville få det till tyckte jag inte att det var, men något vidare kul ställe att bo i kan jag inte tro att det är. Förorten är 2x6km i yta och byggdes som en kommunistisk show piece.

Fick en del hyfsade bilder iallafall, så sen åkte vi in till stan och gick lite längs Kurfurstendamm. Västra Berlins paradgata där alla dyra märkesaffärer etc. ligger. Fina gamla hus och ganska stor kontrast mot förorten. Köpte en sticketröja på H&M och så åt vi mat på ett ställe med en buffée som såg ut som en marknadsplats med en massa färska råvaror uppradade etc. Maten var skitgod men desserten var usch. Chokladkvark någon? Trodde det var chokladpudding men inte. Ska tydligen vara gjort på filmjölk och påminna on Philadelphia ost, men det tyckte jag inte att det gjorde!

Sen på kvällen gick vi till nån bar i vårt område om jag vill minnas. Sean gillade sin semester.


Berlinmurskonst och DDR museet.


Utsikt från Warschauer Strasse Hbhf.

Denna dag promenerade vi en massa. Först gick vi ner till East Side Gallery vid Warschauer strasse. Det är den längsta intakta sträckan av Berlinmuren och 1990 målade en massa konstnärer från hela världen på muren. Nu i år när det är 20 års jubileum har många av konstverken restaurerats, i de flesta fall av originalkonstärerna själva.

'The Kiss' Återföreningen - Leonid Breschnew och Erich Honecker.


Sen åt vi en glass på stranden som finns på västsidan av muren, vid floden. Var rätt lugnt så här en septembermorgon, men gissar på att det är ett riktigt partyställe på sommaren.

Kollade lite på typisk DDR arkitektur när vi gick in till Alexanderplats. Cremefärgade, kaklade höghus.

Sen gick vi till DDR museet som ligger inte långt från Fernsehturm. Där fick man provsitta i en trabant.


Sandmännschen, Berlin björn etc. Museet var väldigt hands on, vilket var kul. Man fick dra ut lådor och kolla på saker, de hade en uppbyggd lägenhet fylld med prylar och en TV som visade DDR nyheter. Himla kul att plocka bland vintage prylarna i skåpen etc.



Sen gick vi till Museum Insel, som är precis intill och åt god lunch på Historiska museets restaurang. Jag åt pasta med
kantarellsås, väldigt gott! Sen kollade vi på historiska museet, för det hade ju varit skam för Sean med sitt stora intresse för krigshistoria att missa det. Det var intressant att se allt tyckte även jag, fast jag gillade nog mest 1600-1920 - tals utställningarna för Andra världskriget har man hört så mycket om, och det kändes lite obehagligt att gå igenom den delen av utställningen med alla otäcka swastikor och propagandaposters...

Här är vi på väg hem, i bakgrunden syns Berliner Dom.

På kvällen åt jag sushi och sean åt curry på ett ställe i Friedrichshain. Sen drack han öl och jag martini på en väldigt space age bar i närheten och sen sent på kvällen tog vi en drink till på en italiensk restaurang där de hade pizza för bara 3 euro. Vi delade på en liten tallrik pommes eftesom vi ätit tidigare, men bestämde oss för att komma tillbaka dit nästa kväll.

Berlin ZOO

På tisdagen (8/9) åkte vi och kollade på Berlin ZOO. Några av er kanske känner till Isbjörnen Knut, deras stora dtragplåster. Han var ju så himla söt när han var liten björnunge, men nu hade han vuxit till sig.


Isbjörnen Knut var inte vit utan beige, eftersom han blivit smutsig av sanden i hans inhängnad. Det var verkligen varmt den här dagen och tydligen låser de dörren till hans grotta på dagtid så att alla besökare ska få se honom. Lite taskigt tyckte jag eftersom det knappt fanns nån skugga där han gick och isbjörnar inte direkt är gjorda för 26 gradig värme...

Så kan man också avvärja en attack!

Barnens zoo. Jag klappade också getterna.

Flodhästar. De brölade en massa också.

Afrikansk vildkatt. Ser ju ut som en vanlig huskatt om man bortser från färgen.

Den här lejonhonan var så otroligt blank och vacker. Kände mig illa till mods när jag kollade på de stora kattdjuren dock, för deras burar var inte särskilt stora precis... Det fanns en jaguar som var helt galen och bara gick runt runt och röt och kastade sig mot gallret. Då gick alla folk precis framför honom och tog en massa kort med blixt rakt i ansiktet på honom för att få "coola" bilder på honom med blottade tänder. Skulle aldrig ha fallit mig in att använda blixt rakt i ansiktet på ett djur som dessutom är upprört! Fy fan! Jag använde INTE blixt.


Favoritbild från den dagen.

Pingvinerna stod alldeles stilla.

Berlin Zoo är ett fint zoo med mycket grönska och många olika sorters djur. Vi kollade dock inte på Aquarium, för har sett såna några gånger förr och det var rätt tröttsamt att gå runt hela zoo:et i värmen. Är nog roligare när man är där med barn, för precis som på Kolmården finns flera lekparker, mini zoo etc. Dessutom så tyckte man ju att det var så spännande att se alla djur när man var liten, nu var det ju inte riktigt samma känsla. Blev dessutom lite illa till mods när man såg kattdjuren etc. i burar inomhus, synd att de inte kunde få vara ute åtminstone! Och aphuset var lite olustigt, gorillorna och chimpanserna och de andra med såg ut att studera oss med förebrående blick, säger som Eoin sagt kvällen innan "man undrade nästan vem det var som var apan och vem som studerade vem" haha!

Sean ville till Bergmannstrasse i Kreutzberg för att kolla in den engelska bokaffären som inte varit öppen dagen innan. Den fanns med i vår Lonely Planet guide och skulle vara bra. För det första hade de väldigt dåligt urval av böcker, mest olika pocket. Sen hade de något konstigt system där vissa böcker var till salu, vissa fick man bara låna och vissa var refeenslitteratur (!!??) Sean frågade om de hade böcker om Berlins historia, och det verkade som att det var besvärligt att han frågade, för de suckade nästan när de skulle gå och kolla. Den engelska mannen som drev affären var helt klart "too far up his own arse" om jag får säga det själv. Han pratade på något löjligt puttinuttigt sätt, och satt vid sitt skrivbord med olika pillerburkar framför sig (Sean tror att han hade några psykiska problem). Sen när Sean ville köpa en bok så ville han knappt sälja den utan verkade vilja att Sean skulle ångra sig så han skulle få ha kvar boken (eh, vilket sätt att driva affär) han tog väldig tid att bestämma sig för att sälja boken, trots att den inte var en av "låneböckerna" och var inte alls trevlig. Sean var inte särskilt glad när han gick därifrån och tänkte minsann inte gå tillbaka dit igen! Det kanske va separationsångest mannen led utav haha, vilken typ!

Sen åkte vi iallafall till Oranienstrasse i Kreutzberg och jag hittade 50-tals cocktail sticks i en häftig second hand affär. Vi fikade även kaffe och kaka i ett trevligt café innan vi begav oss hemåt. Senare på kvällen tog jag med Sean till Tussy's Lounge och vi fikade och läste lite där.



Lite grejer jag köpte på loppmarknaderna och cocktail sticks.

Berlin Mitte och träff med Seans kompis

På måndagen (7/9) ville Sean kolla på olika historiska platser, för han har ett stort intresse för historia, och jag tycker också det är intressant, men inte krigshistoria så mycket som han då.

Först kollade vi in Checkpoint Charlie, gränsstationen mellan öst- och väst-Berlin. Det finns ett museum bredvid som berättar historien om muren, uppdelningen, olika knep från östberlinernas sida för att fly till väst etc. Det var intressant men orkade inte läsa allt för det var massor med text.


Sen kollade vi på The Holocaust Memorial som låg inte långt därifrån.


Impressive.
Sen ville Sean självklart se Brandenburg Gate och The Reichstag, och det var ju bara ett par minuters väg dit så.

Brandenburg gate. Förr i tiden fanns flera olika gates för att komma in i Berlin, som var innanför stadsmurarna. Sedan fick Brandenburg gate en ny roll, för när Berlinmuren uppfördes så gick den precis emellan gaten och riksdagen. Västberlinare kunde besöka öst under dagstid (öst=andra sidan från där jag står), de fick utfärdat ett dagspass. Tänk om man tappade sina papper när man var där, så kunde det skita sit så att säga.

Reichstag - det var här Hitler höll massmöte...
Sen vandrade vi en bra bit genom Tiergarten (den stora parken intill) för Sean ville se det stora monumentet i mitten. Han hittade även en staty av Bismarck som han läst om. Han vet mycket om historia så han kan ge mig en run through av de viktigaste grejerna, vilket är behändigt.
Vi åt sen lunch på ett café i parken och sen skulle vi upp till Hansaplats för det var den närmaste U-bahn stationen. Där råkade jag på något av en modernistisk dröm. Mitt konstprojekt handlar ju om modernismen så om Sean var exalterad att se Brandenburg gate, så var jag i mitt esse med kameran här!



De tycks vara arkitektoriska show pieces, för varje hus är olika och snyggt designade. Området är med i min bok jag köpte om modernistisk arkitektur i Berlin såg jag sen.

Vi tog oss till Zoo station och eftersom vi behövde byta där, så passade vi på att kolla på Kaiser-Wilhelm kyrkan, den som blev bombad under kriget.

Efter det åkte vi ner till Bergmannstrasse i Kreutzberg eftersom Sean ville till en engelsk bokaffär där, men den var visst stängd på måndagar upptäckte vi, så vi åt asiatisk wok på en restaurang innan vi åkte hemåt.

Bergmannstrasse.

Senare på kvällen mötte vi upp med Seans f.d jobbarkompis Eoin (uttalas Owen) och hans tjej som bor i Berlin sen i maj. De har inte lyckats hitta något jobb, så de ska flytta tillbaka till Irland i slutet av månaden. Är ju inte det lättaste att hitta jobb i den här stan som ändå har väldigt hög arbetslöshet när man dessutom inte kan tyska. Vi hade iallafall en väldigt trevlig kväll, jag kände dem inte så jag blev glatt överraskad. Sean drack lite för mycket öl, så vi hade lite sovmorgon följande dag, haha! 


Loppmarknader och borttappad Sean

Första dagen Sean var här i Berlin var förra söndagen den 6 september. Söndag i Berlin är loppisdag, så jag släpade med honom på några loppmarknader. Hittade en hel del grejer.

Först var vi på en loppis i en park precis runt hörnet från där vi bor här i Friedrichshain. Den var inte så stor men de hade massor med bra vinylskivor. Berlin är verkligen vinylskivornas mecka, helt asperfekt! Köpte dessa:

* Obscured By Clouds - Pink Floyd
* A Saucerful Of Secrets - Pink Floyd
* Lionheart - Kate Bush
* Never For Ever - Kate Bush

Sen tog vi U-Bahn upp till Mauerpark uppe i Prenzlauer Berg. Där finns den största loppmarknaden i stan, och då snackar vi stor. Fanns en hel del coola grejer, men också mycket totalt skräp.


Sean har inget intresse av att kolla på second hand grejer. Då var han mer intresserad av att smaka det tyska ölet, för det var hans första resa till Tyskland. Så, jag lämnade honom på en utomhusbar vid entrén till loppisen och vi sa att vi skulle ringa varann efter en halvtimme. Vi sa hur bra det var nu när vi båda hade mobiler som funkade för då slapp vi tappa bort varann. Ja, det skulle vi inte ha sagt, för när jag gått en bit så mindes jag att jag glömt min mobil i jackfickan, och jackan hade jag lämnat på rummet, för det var så varmt. Jaja, Sean sitter väl kvar där tills jag kommer, tänkte jag, så jag bestämde mig för att gå runt hela loppisen iallafall istället för att gå hela vägen tillbaka och säga till Sean om telefonen, för det var så packat med folk att det skulle ha tagit evigheter att gå fram och tillbaka.

Jag kollade mest, men hittade iallafall en orange plåtask, några gamla svartvita kort och en Sandmann docka. Jag antog att det nog gått en timme åtminstone, men hade ingen klocka. Så när jag kom tillbaka så var Sean FÖRSVUNNEN. Jag kunde knappt tro att det var sant, han kunde väl inte ha gått för att leta efter mig här bland alla tusentals människor? Jag gick två varv runt barområdet men inte såg jag till honom. Jag tänkte att han kanske blivit orolig att något hänt mig, för området är ju lite rough, så jag började leta efter en telefonautomat så jag kunde ringa honom, men inte en enda jäkla automat fanns kvar längre. Efter ett himla gående hittade jag ett internet café med telefoner, men då var Seans telefon avstängd! Jag pratade in ett voicemail där jag sa att jag skulle ta mig tillbaka mot våra kvarter eftersom jag inte kunde hitta honom och att han skulle göra detsamma så skulle jag försöka ringa sen igen. Men, så tänkte jag att han vet ju inte vår adress och inte heller hur han måste byta tunnelbanan, gå etc. Jag hittade ett till internet café och gav det ett sista försök och då svarade han.

Han var fortfarande kvar vid baren! Han hade försökt ringa mig, men enda gången han lämnat stället där han satt var när han gick till ett marknadsstånd och köpte pommes och korv och när han gick på toa. Telefonen hade visst råkat stänga av sig i fickan.  Så, han måste ha varit iväg och gjort det när jag letade efter honom! Vi hade slösat över en timme och jag var helt slut i fötterna efter allt gående, men vi hittade ju varann iallafall.

Jag åt och sen kollade vi på sträckan av Berlinmuren som går längs parken. Den biten uppdateras visst med graffiti varje dag.


Det var nån konsert med nån tysk kändis som körde välkända hits. Det var massor med folk, men har ingen aning om vem det var!

Berlinmuren

Mauerpark med loppisen i bakgrunden.

Sen promenerade vi till en annan loppmarknad som är ca 10 min. väg från Mauerpark i Arkona Platz. Den var mycket bättre trots att den var mindre. Hade asmycket retroprylar, skivor etc. Tyvärr var klockan redan fyra och de hade börjat packa ihop, så hälften var redan borta när vi kom dit. Men jag ska helt klart tillbaks dit nu på söndag ock kolla!
Irriterande dock att man inte kan köpa lampor, serviser, möbler etc. för att man ska flyga :/


Sen promenerade vi ner till Rosenthaler Platz och drack Moskva öl i en rysk bar som heter Gorki Park.

Sean var väldigt trött efter nattens resande, så vi gick hem och vilade i ett par timmar och sen på kvällen åt vi asgod indisk middag några minuter från vår gata för bara 5 euro.

And it sooo lives up to the hype.

Igår var jag hur förkyld som helst, vet inte hur många gånger jag snöt mig igentligen! Men nu har det nästan gått över, så var ingen långvarit förkylning som tur är. Jag tog U-Bahn till Alexanderplats runt lunchtid och åkte upp i Fernsehturm. Jag gillar att kolla på städer jag besöker från ovan. Har varit uppe i Atomium i Bryssel, London Eye, The wheel i Belfast, radiotornet i Prag etc. Alltid kul att få en överblick. Var otroligt mycket folk som ville upp i det här tornet iallafall, så fick vänta i ca 50 min innan jag fick åka upp. Men utsikten var fin och jag fick några fina kort på arkitekturen där nere.


Looking west

Looking east


Efter den lilla turen så orkade jag inte riktigt med någon mer seriös sight seeing eftersom jag var rätt så sjuk. Huvudet var alldeles tungt av förkylningen och jag använde upp flera paket näsdukar, så jag transporterade mig till Potsdamer Platz där jag råkade på Cine Star biografen som visar filmer i sina originalversioner, till skillnad från de flesta andra biografer som enbart visar de dubbade versionerna. Bestämde mig för att gå på Taking Woodstock, men hade ett par timmar på mig, så jag åt sallad och glass på två olika caféer i Sony center. bortsett från biografen så var det ingen särskilt kul del av stan. Alldeles för modern och high tech för min smak. Bara ny arkitektur (90 tal och framåt). Men ska tillbaka dit sen med Sean och gå på några av museerna i närheten.

Filmen var himla bra. Men tror jag föråt mig på popkorn lite. För jag hade redan ätit en stor glasskreation medan jag väntade. Hej kalorier!

Sen på kvällen hamnade jag på underbara Tussy Lounge. En fantastisk living room bar i 50 tals anda där de visar 50 tals filmer på duk, gör fina cocktails, bjuder på salta pinnar och pannkakor etc. Var som sag rätt sjuk, så var bara där en liten stund, men var tillbaka där nu ikväll lite mer ordentligt. Det ligger ju bara 3 min från där jag bor!

Dessa kort är från deras hemsida: www.tussylounge.de
De har en frisersalong på dagtid också och det är precis som att kliva rakt in i en Hitchkock/ Audrey Hepburn film. Det ser ännu mysigare ut på kvällen än vad det gör på bilderna. Jag vill bo där, minst sagt! Som sagt så var jag där ikväll nu igen och drack en kocktail och en kaffe med vaniljlikör och läste i min bok om Alfred Hitchkocks filmer som jag köpte i Kreutzberg i torsdags. Stämning!

Innan jag återbesökte Tussy så gjorde jag ju lite grejer idag. Först åkte jag S och U bahn ner till östra Kreutzberg och en fotoaffär som nämns i min Lonely Planet guide och som visade sig ha en mycket trevlig expedit. Jag köpte polaroidfilm av honom. Inte lätt att hitta längre. Råkade även på en riktig old school second hand skivaffär (utdöende släkte som jag avgudar). Där hittade jag Tori Amos - Under The Pink, fantastisk skiva som jag lyssnar på just nu. Och så köpte jag soundtracket till Närkontakt av tredje graden på LP.

Måste ju hålla koll på modernismen till mitt projekt också.

Sen åkte jag till Oranienstrasse, i mitten av Kreutzberg. Ett hippt område för unga/alternativa med en massa trevliga restauranger, butiker etc.

Åt falafel och en apelsincola som kostade 3.50 euro tillsammans, inte illa. Hittade en ascool second hand butik med massor med gamla fina prydnadssaker, lampor och smycken. Men den var stängd eftersom det var lördag eftermiddag, så får komma tillbaka dit igen.

Sen åkte jag upp till norra Mitte, Friedrichstrasse närmare bestämt och besökte Kunsthaus Tascheles. Har hört mycket om det stället. Det är ett väldigt alternativt kultur squat/hus som kämpar för sin överlevnad i Mitte eftersom folk vill åt marken rivningshuset står på. Har sett bilder så visste att stället är helt täckt i graffiti, droger florerar etc. Ville ta mig en titt iallafall.


Trapporna, som var många för huset är högt, stank av piss, ungefär som vissa delar av tunnelbanan i Stockholm kan göra ibland. När jag väl kom upp till toppen så var det en del folk som sålde konst och smycken. Smyckena var himla fina, så jag köpte mig ett par örhängen av en sydamerikansk kille men var inte sådär jätteimponerad av konsten. Var mest hippie-konst som jag kallar det. Dvs. folk som är mer intresserade av den där laid-back droginfluerade konstnärsklichén än att faktiskt jobba hårt på att faktiskt utveckla sitt målande, och sträva mot nåt slags mål. Gillade bäst en killes stora svetsade konstverk på bakgården, han var skicklig!


Verkar mest vara konstnärer från andra länder som har ateljéer där och inte så många tyskar. Själv skulle jag inte känna mig bekväm med att ha ateljéer på ett sånt ställe. Alldeles för rörigt, mycket droger och alla möjliga slags folk som hänger där. Men det är en stor turistattraktion i Berlin iallafall. frågan är dock hur länge stället får bli kvar...

Hackesher markt.
Efteråt fikade jag på ett café vid Rosenthaler Platz, de judiska kvarteren, och tog sedan U-bahn till Samariterstrasse i Friedrichshain, gångavstånd från området där jag bor. Hittade en trevlig second hand butik och köpte mig en blommig kjol för 14 euro av en väldigt trevlig (om än lite om sig och kring sig) tant. Vi kommunicerade med lösryckta engelska och tyska ord och fraser och sen på vägen hem råkade jag på en bokaffär där jag hittade ett souvenirpack med diabilder från "Kiev - the hero city" från Sovjettiden. Turligt nog så finns det en sån där gammal diabildstittgrej i mitt rum så jag kollade på några av dem när jag kom hem.

Lekplats i Friedrichshain.



Närkontakt av tredje graden LP fold out och souvenir av Fernsehturm.

Mina vykort jag köpt.

Sen pratade jag först med Sean och sen med mamma på Skype. Ringde deras telefoner, bra mycket billigare än att ringa roaming med mobilen. Sean gick bra, men mamma blev störningar hela tiden, otroligt irriterande! Kostade iallafall bara 15kr för knappt en timme och med mobil hade det nog blivit en sådär 600kr för samma tid ;) Pappa och mamma köpte ny dator idag så nu kanske jag äntligen kan få dem att skaffa skype så vi kan ringa gratis efter alla dess år! Sen gick jag ju alltså till Tussy Lounge då.

Och Sean kommer hit imorgon på morgonen. Men i skrivande stund så är det ju faktiskt redan 02.15, så han sitter redan på nattbussen till Dublin nu. Jag ska möta honom på stationen i Ostkreutz runt 10 så måste sova nu!

ATT jag gillar Berlin! Jag har bara varit här i fyra dagar men vet redan nu att jag kommer få seriös separationsångest när jag åker den 20e!




Jag är i Berlin

Nu är jag i Berlin!!! Kom hit igår morse och stannar till den 20 september. ursäkta att jag inte bloggat knappt alls på sistone, men den som vill se lite bilder från vår avslutningsmiddag med turistbyrån och ett par andra grejer som borde ha hamnat i bloggen kan kolla in min bilddagbok på foggynotion.bilddagboken.se

Fick inte sova alls natten till onsdag eftersom jag tog bussen från Galway till Dublin 00.45 och flyget gick 6.05. Gick smidigt att hitta till lägenheten i Friedrichshain där jag hyr rum. Jag bor tillsammans med en kille och en tjej (de är ett par). Killen som är bortrest och vars rum jag hyr är också konstnär och har några coola pop art inspirerade tavlor på väggarna, en gummistork och en skyltdocka klädd i armérock och en Take That t-shirt. Jag älskar't!

Först sov jag i några timmar när jag kommit fram runt 10, men sen vid halv 4 gick jag en promenad runt stadsdelen där jag bor. Gick mest på måfå bara för att se lite hur området är. Friedrichshain är i östra Berlin så mycket kommunistarkitektur och endel rätt nergångna hus, men stället är coolt och har karaktär. Ända man tänker på är att det inte verkar finnas någon som håller efter gatorna för det är hundskit och vildvuxet ogräs överallt. ;)

Vädret var iallafall mycket varmare än på Irland. Soligt och lagom att gå i linne. Har jag nog bara gjort ca 2 ggr på hela sommaren i Galway, haha!


Hörnet av gatan där jag bor

Runt hörnet ungefär

Frankfurter tor. Kommunisternas paradgata Karl-Marx allee.

Promenerade även i Volkspark Friedrichshain. En stor och fin park med två kullar som heter Grosser och Kleiner Bunkelberg. De gjordes av all sten och skräp som de behövde bli av med när stan skulle byggas upp efter andra världskriget.

Fernsehturm såklart. Såg det när vi flög in till Schönefeld flygplatsen också.


Mitt rum.

Känner mig som hemma. Handlat mat på LIDL som ligger i närheten.

Idag spöregnade det och åskade tidigt på morgonen. Då snackar jag riktigt jäkla spöregn och muller. På förmiddagen regnade det fortfarande, så jag tog U-bahn till Kochstrasse och besökte Walter Gropius-bau. Ett galleri som turligt nog just nu har en stor utställning om de tre Bauhaus skolorna (största utställningen någonsin) och en stor utställningen om arkitekten Le Corbusier. Jag är mega fan av både Bauhaus och Le Corbusier, har skrivit om det i skoluppsatser etc. så det var ju mer än perfekt, och en bra start på mitt arkitektur research (som ju är anledningen till att jag är här).

Enda jobbiga är att jag åkt på världens förkylning, så nyser och får snyta mig konstant. Var lite jobbigt att snora hela tiden på museet och gör ju att man blir trött också. Synd att de inte har såna där mirakelpiller som de har i Irland vare sig här eller i Sverige. Vet att de inte är så bra för en, men på apoteken i Irland/England kan man köpa Lemsip, Actifed etc. som torkar upp näsan, tar bort huvudvärken etc. Här försökte jag på två olika apotek. Den ena gav mig bara nässpray (oj vad det hjälper liksom) och på det andra stället fick jag något örtpiller som hon påstod skulle torka upp näsan men jag tog mer än vad dosen sa och märkte INGENTING. Ugh! Hoppas det går över snart!

Köpte massor med vykort med bauhaus motiv, Metropolis (Fritz Lang filmen) motiv etc.

Sen åkte jag ner till Bergmannstrasse i Kreuzberg och åt sushi och köpte ett par skivor och kollade i en bokaffär och hittade en bok om Hitchcock's filmer.

Sen kommer Sean hit på söndag och stannar till fredag. Då ska vi kolla på alla historiska platser och museum eftersom han är väldigt historieintresserad. Så jag sparar Checkpoint Charlie utställningen, Mauer museet, Kommunistmuseet, Holocaust monumentet etc. tills han kommer.

Får se vad jag hittar på imorgon. Beror på min förkylning, vädret etc. Behändigt att ha ett arbetsbord och trådlöst internet på rummet iallafall!

Viedersehen!

RSS 2.0