Super 8 och Bar 8.


På torsdagkvällen var jag på ett diskussionsevent i 126 Galleriet som del i vår Dock Discourse utställning. Sen gick vi till Bar 8 ett tag tills det blev mörkt lite efter 11 (ja här blir det mörkt om natten även vid midsommartid) så att vi kunde se en video projektion på skjulet i mitten av hamnområdet som var Michelle's del i utställningen. Jenny gjorde även en ljusinstallation innuti skjulet.
Bar 8 är huset med rött nertill i mitten. En del stod där och kollade på videon också.

Det var så sällsamt vackert på något sätt att stå där i sommarkvällen. Jag träffade på Ann-Maria som jobbar i 126 galleriet och hon sa att ägaren för Bar 8 hade köpt en av mina stora tavlor!
Den här närmare bestämt:


Får se om den kommer att hänga i baren sen. Känns som att det är i stort sett den enda baren jag går till nu för tiden för det är alltid något after party eller art event där. Och 5000 kr kommer att sitta fint det med.

Wooop! Under veckan har det även varit Irlands första Super 8 festival. Alltså en filmfestival enbart för super 8 film. Så retro så det gör ont. Festivalens skapare är en fransk kille som heter Julien och driver "Super 8 Ireland", ett företag där man kan köpa super 8 kameror, film, hyra utrustning etc. och få hjälp med att lära sig hur man filmar, framkallar etc.


Jag har under en längre tid funderat på att försöka lära mig mer om traditionellt filmskapande, eftersom jag har ett stort intresse för att jobba med 35mm och medium format foto, Hasselblad kameror, polaroid, framkalla svartvitt etc. samt gillar att jobba med film och då är ju inte super 8 ett allt för stort steg att ta.

Det galnaste av allt är att Julien bor i samma hus som jag(!) så granne med mig finns det dussintals super 8 kameror, film och utrustning som bara väntar på nya ägare. Jag ska höra av mig till honom och be att få veta mer om vilken kamerasort jag ska satsa på, hur jag klipper film etc.

På fredagkvällen var jag på en film screening i Galway City Museum med korta super 8 filmer av bla. Vivienne Dick, lecturer i the Film and TV department på konsthögskolan i stan och en firad New Wave filmskapare som ska ha ett retrospective på Tate modern i London i höst. Hon uppmuntrade mig att testa super 8 när vi pratade efteråt i Bar 8, där de även visade 60-tals super 8 soft porn. Arty!

På lördagkvällen gick jag till Kelly's bar efter jobbet. Där var det en super 8 filmtävling. Fanns mycket bra filmer och ett par mindre bra. Det bara kliar i fingrarna på mig nu!

Anne-Marie är min favorit-vintage-retro-människa i stan. Hela hennes familj är förresten helt oumbärliga för Galway enligt mig. Hennes pappa driver Ernie's greengrocer, en av de få gammaldags butikerna med lokala, organiska grönsaker, te, vin etc. och hennes bror Paul driver Bell, Book and Candle. Sista och underbaraste second hand skiv/bok affären i stan.

Igår, söndag, var det en Bar Boot Sale i Bierhaus puben nära oss. Anne-Marie och hennes pojkvän Dermot sålde vintage kläder, prylar och kitch. Tänk super 8 kameror, Philip K. Dick novels, rub on tattoo's...
Jag köpte en skål som hon gjort av en vinylskiva. Har velat testa detta själv men jag har ingen vinylskiva som jag inte gillar...

Jag fick Love hearts godis lipstick och såna där tuggummin med tatueringar i på köpet. Dem älskade man ju som liten!

Hon gav mig även denna ring gjord av en scrabble bokstav. Hon hade gjort ringar av alla bokstäverna i ett spel. Men för att hålla det hela lite limited-edition så ska hon inte göra några mer. Jag köpte även en Day of the dead cookie och en chocolate square gjord på rismjöl. sååå gott! A-M ska ha ett stånd på söndagsmarknaden vid St Nicholas och sälja grejer under sommaren så det här var första gången och hon sålde riktigt bra! Vi pratade om super 8 film, A-M jobbade mycket med det på konsthögskolan i Edinburgh, och hon sa att om jag köper en kamera så kan jag få låna projektor och film splicer av henne så slipper jag investera i allt det också. Perfekt ju! En kamera kostar mellan 1000-2000kr så det är ju inte så farligt.

Tatuering från tuggummipaketet. Lär väl inte sitta kvar särskilt läge.

Det var så trevligt att hänga med Ann-Marie och Dermot att jag blev kvar där från halv 5 till 9 när det var dags att packa ihop. Det blev många glas vin och även lite sangria och trevliga människor och en söt hund tillhörande Daniel som säljer munkar på helgmarknaden. Sen gick vi till Blue Note och där träffade vi på Aisling, Caryl, Sinead och Joe som gick med mig på konsthögskolan och som jag inte sett på evigheter. Tyvärr hade det blivit för mycket vin under alla de trevliga timmarna vi spenderat tillsammans, så jag fick snubbla hem lite efter 10.

Bläää vad bakis jag var i morse, och så var jag tvungen att gå upp redan 9, trots att det är min lediga dag eftersom jag var tvungen att gå till ateljén och packa mina bilder till Dublin utställningen i bubbelplast och bära dem till Shane's föräldrars hus så att de kunde ta med dem i bilen till Dublin så jag slipper släpa dem på bussen. De skulle nämligen åka dit idag vid halv 11. Men en supervecka har det varit med film och vintage och underbara människor!

Nu måste jag gå och städa ateljén, för Maeve ska komma på en curator visit runt 5. Imorgon ska hon hålla föredrag om vår utställning i Galway Arts Centre. Första gången jag hör nån annan prata om mina verk, så det ska bli spännande.

Claremorris Open 2010

Jag hade ett brev i brevlådan som jag öppnade på vägen till jobbet igår morse och som verkligen gjorde min dag! Jag kom med i årets upplaga av den prestigefyllda samlingsutställningen Claremorris Open på Irland. Varje år är det en internationellt känd curator som väljer ut ca 40 konstnärer från flera hundra ansökningar som får ställa ut. I år heter curatorn Lisa LeFeuvre, hon är senior lecturer på på Goldsmiths college of art i London.

Curatorn får en prissumma på 80 000kr till sitt förfogande som han/hon kan ge till en/flera deltagande konstnärer på vernissagedagen. Vissa curatorer ger allt till en eller två konstnärer och vissa delar upp det på flera personer.

Jag blev uttagen till samma utställning efter tredje året på konsthögskolan 2007. Det året var det också en Londoncurator som heter Ingrid Swenson. Hon valde ut åtta konstnärer som fick 10 000kr var. Jag var en av dem. En av de andra konstnärerna som fick pris det året var Susan McWilliam, som förra året fick representera Nordirland i Venedigbiennalen. Det kändes stort eftersom jag fortfarande var konststudent då.

Jag har ansökt de två efterföljande åren utan att bli antagen (fast nu när jag blickar tillbaka så var de två ansökningarna rätt hafsigt gjorda). I år ansträngde jag mig mera för att få ihop en bra ansökan och dessutom var det perfekt tajming för jag hade precis gjort klart min blobserie "A comment on..." veckan innan ansökningstiden gick ut. Alla fyra tavlorna i serien blev antagna och ska nu alltså först visas i Dublin i utställningen Shane, jag och Carolyn arrangerar och sen i Claremorris i September!

Är så jäkla glad så det är inte sant! Sabina MacMahon som deltar i (un)familiar utställningen i Galway arts centre med mig kom också med och det gjorde även Loretto Cooney som gick i min klass och min förra tutor Fionna Murray.

Här är bilder från Claremorris Open 2007:

Vi konstnärer som vann pris med curatorn i svart tröja i mitten. Ett av mina stoltaste ögonblick, helt klart!


Mina verk jag hade med.

Välkomstmiddag innan vernissagen med alla medverkande konstnärer. Vid detta bord satt folk som gått på min skola/var från Galwaytrakten. Utställningen har medverkande från irlands alla hörn, England och andra ställen. Det är en mix av emerging och mer etablerade konstnärer och eftersom det är olika curatorer med olika smak varje år så är det inget som säger att man kommer med igen bara för att man varit med en gång förut.

Ser verkligen fram emot vernissagen och att träffa Loretto och Fionna!

Se mer info här: http://www.coearts.org

Jag bygger ett hus.

Jag har blivit tillfrågad att vara med i en skulpturutställning i Brigit's garden utanför Galway. Den äger rum från 11 juli till slutet av augusti. Ansökningstiden gick ut i början av maj, men jag blev tillfrågad av Jenny som är chef där och Maeve i Galway arts centre, som är de båda curatorerna för utställningen, om jag ville vara med efter att Jenny sett mina modeller i {un}familiar utställningen och gillade dem. Sånt är alltid kul!

Jag tog bussen dit förra lördagen på min lediga dag för att titta och reka eftersom jag inte varit där förr. Det är en keltisk trädgård som ligger en halvtimme från Galway i Connemara.


Tänk "Wicker Man", så förstår ni.


Wishing trees. Man fick skriva önskningar på lappar och hänga i träden efter keltisk tradition.
Vid den här ängen vill jag göra min skulpturinstallation. Jag fortsätter jobba med Karl Gustav Jungs idé om huset som en metafor för det mänskliga jaget och är i full färd med att bygga en större modell av jaktkojan vid vår gård i Sverige som jag jobbade med i {un}familiar projektet. Då gjorde jag ju en liten modell av huset av glasspinnar till min film, men nu bygger jag en större modell som ska placeras i trädgården.


Snabbskiss på hur jag tänkt mig installationen.Igår var jag ledig så jag byggde och slet hela dagen i ateljén. Började runt 11 på morgonen och kom inte hem förren 22.30 på kvällen. Tröttsamt, särskilt med tanke på att jag var tvungen att såga alla brädor för hand och även promenera två gånger till Woody's DIY för att köpa material. Kul med lite kroppsarbete eftersom jag sitter vid ett skrivbord hela dagarna på jobbet. Pappa och brorsan jobbar ju som snickare, så jag har väl inte tummen mitt i handen jag heller som tur är.

Jag ska göra en vinägerlösning och pensla på träet efteråt för att få det att se gammalt och grått ut och taket ska kläs med takpapp precis som det riktiga huset.

Idag tog jag dock en paus från allt jobb för det är Seans födelsedag. Jag köpte med mig ett par bitar carrot cake efter jobbet och sen var vi på indiska restaurangen på vår gata och åt middag. Nu ska jag kolla på film och äta min Magnum white som jag köpte på vägen hem.

Om ni vill veta mer om Brigit's gardens kan ni kolla här: http://www.brigitsgarden.ie/

Dock Discourse vernissage!

126 Gallery, Galway.
Jag slutade jobbet 6 så jag fick stressa som en galning hem för att byta om och sen gå till vernissagen. När jag kom dit var det så packat med folk att man knappt kunde komma in genom dörren!

Utställningen öppnades av en omtyckt irländsk politiker som heter Michael D Higgins.


Jennifer, som visade en video och jag.


Finns alltid mängder av vin och ost på 126 vernissagerna eftersom de sponsras av Bar 8. yum!


Aideens 'An Artist's impression' som var bilaga i onsdagens tidning och som jag har teckningar med i.


Ruby, fotograf och dotter till en av våra art history lecturers i college.


Utanför. Sean står där vid dörren.

Aideen klädd i rött.


Rosin, en av konstnärerna och Aoife, curatorn.Cian, en av konstnärerna.


Innan det var dags att stänga. Mina tavlor.


Vi gick till Bar 8 efteråt och de överraskade oss med 126 cupcakes! Väldigt fint gjort.


Ann Maria. Medlem i mitt ateljékollektiv och jobbar även på 126 galleriet.


Simon. Jobbar med att installera utställningar i 126 och Galway arts centre. Han sa att det var första gången han installerat utställningar på vardera ställe under en och samma vecka där samma konstnär medverkar i båda. Och då menade han mig såklart!


Vi fick träffa labradorkorsningen Buddy. Hans ägare från aran öarna visade hur han kan räkna till tio genom att skälla när han håller upp ett visst antal fingrar. Clever dog!

Kvällen involverade även lite häng vid vattnet och en pint på O'Neachtains innan de stängde. Väldigt trevligt och lyckat! Jag är så glad!

För mer info kolla in:
www.ceciliadanell.com
www.dockdiscourse.com

'Dock Discourse' i 126 galleriet.

Imorgon är det vernissage för "Dock Discourse" i 126 Gallery i Galway. Projektet som handlar om Galways hamn och som har pågått i över ett år.

Igår och idag installerade vi utställningen. Jag jobbar, så jag var nere igår eftermiddag och fick hjälp av Aoife att köra dit mina tavlor i hennes bil samt diskutera var och hur sakerna skulle installeras. Idag var jag där på lunchrasten och kollade så att mina tavlor hänger bra och såg hur långt de kommit. Senare på dagen blev Aoife och Ann Maria klara med installationen. De väntar bara på att få utställningstiteln och våra namn som ska klistras på väggen levererade från tryckeriet imorgon.

Sen klockan 6 är det vernissage. Jag kommer få stressa hem från jobbet och byta om eftersom jag slutar först 6, men det är ju inte allt för långt att gå som tur är.


Mina tavlor.

Igår, onsdag, var vi i lokaltidningen Galway Independent. Aideens del i projektet var att curera en bilaga till tidningen med teckningar som olika konstnärer gjort som handlar om Galways hamn, utopia etc. Jag hade två teckningarna som jag baserade mina två stora tavlor på med i tidningen.

Det går att ladda ner en .pdf av bilagan ::här::


Omslagsbilden är gjord av Aideen och används även som poster för utställningen.

Det är bara jobb, jobb, konst, konst just nu. Har hur mycket som helst på gång. Men det är kul!

{un}familiar vernissage.

Hade en jättebra kväll på vernissagen av vår utställning i Galway Arts Centre. Den visades i Syracuse, NY, USA i mars och nu visas den alltså i Galway. Det är jag och fyra andra konstnärer som arbetat med temat out of body experiences och doubles, curerat av Maeve Mulrennan, visual arts officer i Galway Arts Centre. Utställningen kommer att pågå i en månad.


Maeve (till vänster) och Jennifer.


Mina tavlor.


Min modell i trappavsatsen på vägen upp till gallery 2 där utställningen äger rum.


Om man tittar in i ögonhålen i den vita lådan så ser man en spegelbild av en kvinna med ens egna ögon där hennes ögon skulle vara. Lite creepy. Sabina Mac Mahon heter konstnären.


Benjis collage (detalj):


Mina 'Model study' 1 och 2.


Folk har börjat droppa av. Vi var där i nästan 2 timmar. I rummet längst in visades min video 'Doubles' som projektion på väggen. Såg snyggt ut om jag får säga det själv.


Min video. Fick många positiva kommentarer på den. Mina modeller var också de omtyckta och folk gillade verkligen utställningen vilket var himla kul!

Pratade med massor av folk: Catriona, Aoife, Jennifer, Roisin, hennes syster, Ruby, Michaele, Kumiku och flera andra både kända och okända ansikten. Catriona gick hem till sig med Kumiku och Aoife och lagade ris och curry och jag kom dit lite senare när jag pratat av mig ordentligt och det var dags att stänga.

Sen gick jag till Bierhaus dit flera hade gått efter utställningen, tog en pint och pratade med Maeve, Nicky (det var honom jag visade tillsammans med i Crow Gallery i Dublin '08, curerat av Maeve) och några andra de kände. Under tiden kollade Catriona och de på Blade Runner. Hon hade lånat både boken och filmen av mig förra helgen, och sen kom jag dit med popcorn och jammy dodgers och såg slutet på filmen tillsammans med dem och pratade ett tag.

Väldigt, väldigt trevlig kväll måste jag säga och jag är stolt över att utställningen fick ett så bra mottagande.

Nästa fredag är det dags igen. Då har Dock Discourse projektet vernissage i 126 galleriet. Jag gillar't!


RSS 2.0