Konst, cream crackers och regnrusk

Idag var jag i ateljén i några timmar och gjorde klart denna tavla till Dock Discourse projektet. Experimenterade med några nya tekniker och kände att jag kom till något slags breakthrough i slutändan med några vissa grejer som jag nog ska använda mig av i framtiden också, så inspirationen har räddats.Vädret igår och idag har varit helt fruktansvärt dåligt. Igår spöregnade det utan uppehåll hela dagen och kvällen och idag har det varit kallt, blåsigt och regnigt. Sean har varit hemma från jobbet i tre dagar med slemhosta som han var hos läkaren och fick antibiotika för igår. Han verkar inte ha haft något emot att sitta hemma i ett par dagar och kolla på film och spela TV spel när regnet smattrar på rutorna.

Själv kände jag att gårdagen var ett enda stort slöseri på en dag, fick inget gjort förutom att släpa mig till posten i ruskvädret för att skicka mina påskkort och dricka en kaffe på Java's. På kvällen kollade jag på Parlamenter och dokumentären "Sluten avdelning" i två delar på SVT och TV4s hemsidor. Måste erkänna att jag grät en skvätt när jag såg del två av "Sluten avdelning" om den självmordsbenägna asylsökande kvinnan som fått avslag på sitt uppehållstillstånd. Hur kan invandrarverket vara så jävliga?! Sista stället jag någonsin skulle vilja jobba på kan jag säga direkt!

I lördags köpte jag en biografi om Greta Garbo med en massa fina bilder i så den satt jag och läste i vid köksbordet under Earth Hour, som jag och Sean firade för tredje året. Lite mysigt att inte ha något annat som distraherar i en timme.I morse planterade jag gräs jag ska sätta kycklingar i, men det kommer nog inte hinna komma upp till påsk, men kanske blir fint till min födelsedag den 14:e åtminstone. Nu ska jag titta på någon film och mysa ner mig under filten tror jag.


En vecka.Förra lördagen var en vacker vårdag. Då var jag på marknaden på vägen hem och köpte en bukett påskliljor. Och så träffade jag på Daniel vid hans doughnut stånd, och jag tror han tyckte jag såg tjusig ut med min blombukett, för han gav mig fyra hemmagjorda doughnuts med kanel att ta med hem. Gav två till Sean, men hade kunnat äta alla fyra om jag inte vetat bättre, eftersom de är så goda!


Kvällen innan, förra fredagen alltså, så var jag och Catriona och ett par av hennes vänner på vernissage i 126 galleriet. Det var en Amerikansk kille vars utställning handlade om konsumering och billigt gods gjort i Kina. Han hade gjort varje bokstav utav någon typ av billigt material från Kina.I tisdags så var jag och Catriona på middag och filmkväll hemma hos Geraldine uppe på Taylors hill. Vi fick apple crumble och glass till efterrätt och eftersom Ger varit med i ett konstprojekt där de målade miljöer ur Stanley Kubricks filmer så bestämde vi att vi skulle se en av dem. Det blev Lolita. Jag har sett den flera gånger och läst boken, som är en av mina favoritböcker. Men det gjorde inget för den är ju så bra och Catriona hade inte sett den. Sen blev vi kvar och pratade i evigheter och drack rödvin och plötsligt var klockan halv 3, så då började det bli dags att åka hemåt tyckte vi. Mycket trevlig kväll.

Annars har jag läst ut The Double av Dostoyevsky och håller nu på med hans Notes from Underground. Så himla bra! Och så har jag varit i ateljén en del men det går väl lite sådär, saknar lite inspiration för tillfället känner jag.En tur till Glasgow

Jag åkte till Glasgow i måndags eftermiddag och kom hem på onsdagkvällen. Anledningen till att jag åkte dit var att jag hade en intervju på Glasgow School of Art för en master i fine arts på tisdageftermiddagen. Jag hade aldrig varit där tidigare så jag gjorde mitt bästa för att utforska så mycket jag kunde av stan. Och om jag får säga det själv så är jag något av en expert på att utforska och lära känna nya städer på kort tid. Då menar jag inte bara att hänga runt shoppinggatan utan verkligen se "den rikiga staden" de häftiga affärerna, gallerierna och caféerna som ligger lite out of the way, använda deras transportsystem etc. så just det gjorde jag. Har ju vanan inne från Berlin, Prag, Bryssel, London etc.

Utsikten från fönstret på mitt hostel vid Clyde street.

Så fort jag kommit dit på seneftermiddagen på måndagen gick jag en promenad bort till the art school för att se hur jag skulle gå dit följande dag. Det var inte så långt men väldigt höga backar, man får nog kondition av att gå där varje dag.

Glasgow School of Art

Charles Rennie Macintosh berömda huvudbyggnad i art nouveau stil

Mosaikvägg som jag tyckte var så fin. På kvällen gick jag och åt på Yate's inne i stan. De serverade veggie burgare, fries och en pint för bara 4.99 pund. Bra! Läste även ut min Philip K. Dick bok "Time out of joint".

Nästa morgon var jag uppe redan strax efter 7. Tog tunnelbanan ut till Botanic gardens. Tunnelbanan går i en cirkel, antingen inner eller outer ring kan man åka och den är nästan lite mysig för att den är så liten och lätt att åka med.

Gick en sväng runt Botanic Gardens, klockan var då bara 9 så de hade inte öppnat än, men jag brydde mig inte om att vänta tills jag kunde kolla inne i växthusen utan begav mig tillbaka in till Buchanan Street istället (gågatan) och vandrade runt bort till Cowcaddens, precis bakom School of art området. Ville ju mest bara få en idé om hur stan såg ut.


På den första lilla bilden syns det gråa huset jag skulle på intervju i till vänster.

Gick över gångbron till West End.


En bakgata. Arkitekturen är viktoriansk och jag tycker att det känns lite som en blandning av London och Berlin. Jag tyckte verkligen om staden!

The Willow Tea Rooms som också designades av Macintosh. Drack te och åt en salmon bagel där. Klockan var fortfarande bara runt halv 11, jag hade ju gått upp så tidigt!

Sen var jag på Gallery of Modern Art (GOMA). Utanför finns en staty där ryttaren alltid har en vägkon på huvudet. Så fort de tar bort den så klättrar nån upp och sätter dit en ny. Har visst blivit nån slags tradition!

Sen var jag på intervjun, efter att ha fikat ännu en gång på ett annat tea room. De har mycket mer sorters bakverk än på Irland och den här tea room traditionen lever visst kvar från den Viktorianska tiden. Jag tyckte det var mysigt!

Först var jag lite nervös när jag gick dit, visste ju inte hur det skulle gå till riktigt, men de hade ett jättebra system för alla som skulle på intervju hade fått tilldelat sig en MA student som skulle möta dem och visa runt dem etc. Jag hade en kanadensisk tjej som var jättetrevlig och visade mig sin ateljé och vi pratade med några andra studenter medan jag väntade och då släppte nervositeten, och sen gick man bara på intervjun. Mycket bättre än att sitta där själv och våndas på en stol utanför kontoret i en halvtimme!

Det var två män som intervjuade mig och de var väldigt trevliga men det var inga lätta frågor de ställde. De hade min protfolio i en slide show på datorn och så fick jag prata om verken och projekten medan de frågade en massa om hur jag tänkt, vad jag ville säga, varför jag använt en viss teknik här men inte där, hur jag jobbade, hur jag trodde att Glasgow skulle kunna vara till hjälp i min utveckling etc. Jag tyckte att jag fann mig ganska bra och pratade på så gott jag kunde, så det gick väl rätt bra, men ändå svårt att få med allt man ville säga och de visade inget om de gillade det man gjort eller inte utan frågade bara massor och lät mig prata, så svårt att säga vad de tyckte. Nu måste jag vänta tre veckor för att se hur det går. De intervjuar massor med folk under 1,5 veckors tid så det är bara att hålla tummarna...

Efteråt visade den kanadensiska tjejen runt mig på resten av skolan. Hälften av MA studenterna har ateljéer i det hus intervjun var i, men resten har sina ateljéer i en byggnad som varit ett gammalt museum, så det var jättecoolt, ett stort galleri med marmorpelare uppdelat med vita spånskivor till olika ateljéer. När man skulle på toa fick man gå ner till det som tidigare varit huvudingången med en stor pampig marmortrappa och pelare!


Efteråt kunde jag pusta ut, så då gick jag en sväng på stan och kollade i affärer. Har ju inte mycket pengar alls så blev inte mycket shoppande men denna vårjacka köpte jag iallafall på H&M. Det var 10 pund rabatt så den kostade bara 22 pund.


Jag hade frågat tjejen som visade runt mig på skolan var de flesta studenterna bodde och hon nämnde West End, området på andra sidan gångbron dit jag gått en sväng dagen innan. Därför tog jag tunnelbanan ut till St George's Cross nästa dag för att kolla in det området lite mer. Husen påminde lite om Prag. Där finns även stans största park, Kelvingrove.

Från parken hade man jättevacker utsikt över nordvästra delen av stan. Bla två fantastiska byggnader som tydligen var sjukhus.

Nästan så man vill bli sjuk bara för att få besöka ett av de viktorianska sjukhusen!1. West end 2. Art school kvarteren igen.

Den här sidan skulle jag gärna vilja bo på, och det är billigare än Galway dessutom. Verkar som att en etta kostar runt 450 pund i månaden (ca 500 euro) Vi betalar 700 euro där vi bor.

Vandrade tillbaka till stan och Art school kvarteren. Där åt jag nog den godaste cupcake jag någonsin ätit på ett café med en massa hembakade gjejer som låg på bottenvåningen i samma block som det gamla museet där studenterna har sina ateljéer.

Bredvid ligger även Centre for contemporary art. Det pågick en performance art festival, men då behövde man visst köpa festivalpass etc och jag var ju inte där så lång stund så jag kollade bara in utställningen.

Runt hörnet ligger denna art house cinema. Som ni kanske ser på postern så är det The girl with the dragon tattoo (män som hatar kvinnor). Jag och Sean såg den på bio här i Galway förra helgen och den var ju asbra! Har fått mycket uppmärksamhet här och fem plus i betyg. Det ligger så många mysiga ställen i samma kvarter. Caféet jag var på, biografen, en konstnärshandel, art centret, konstskolan etc. åhhhh

Sen tog jag tunnerbanan bort till Trongate, på östra sidan om centrum. Där besökte jag Trongate gallerierna och Transmission, som är ett artist led gallery, liknande som 126 galleriet här i Galway.


Upptäckte även att detta var THE place för vintage shopping. Tre jättebra butiker på samma gata!

Tatty Bon var min favorit. Tjejen sålde kläder och gjorde en massa handjorda smycken av bla kapsyler, mycket med Alice i Underlandet tema. Hade velat köpa hur mycket fina grejer som helst men hade inte råd tyvärr. Ingrid, du skulle ha älskat det! Små tekannor som halsband etc!

Förresten så såg jag just att det står på fasaden att de har en hemsida: www.tattybon.co.uk kolla in!

Åt lunch på puben på hörnet med broschyrer i fönstret. De gjorde bara en massa god vegetarisk mat.

Hittade även denna second hand butik där de hade massor med fint, men jag tittade bara.
Det här halsbandet köpte jag på Tatty Bon för 5 pund. Greta Garbo, en av mina favoriter!
Sen promenerade jag tillbaks till hostelet längs river Clyde för att hämta min väska.
Hann även kolla lite mer längs gågatan innan jag skulle ta tåget till flygplatsen. Då hittade jag dessa påskbakelser. Tycker de ser lite galna ut, haha! Särskilt de platta kycklingarna, som om nån kört över dem ungefär!

Jag hade en sån himla bla resa och fick verkligen se vad Glasgow har att erbjuda, trots att jag var där så kort stund. Jag skulle så gärna vilja flytta dit, hatar att vänta på besked! Man gick liksom runt där och visste att antingen så kan detta vara mitt enda besök här "for the forseeable future" eller så kan det här bli min stad...

Glasgow skulle kunna bli en sån otrolig inspirationskälla för mig. Den viktorianska arkitekturen i kontrast mot de modernistiska förorterna, det lite fula som gör stället intressant men samtidigt det fina, så som de gamla husen, parkerna, botaniska trädgården etc. Dessutom finns flera ställen där som jag saknat från London, t ex Pret a Manger med sina underbart goda mackor, Sainsbury's convenience stores etc. Galway har blivit lite för litet, jag behöver mer intryck inom konst, arkitektur etc. för att utvecklas som konstnär... Nu återstår att se.


Ny scarf och R.I.P Mark of Sparklehorse.

Idag var Aoife, Docks curatorn och hälsade på mig i ateljen och vi pratade en stund om projektet, men mest om Glasgow eftersom jag ska dit på intervju på tisdag och hon studerade arkitektur på den skolan.

Sen gick jag en sväng på stan och kollade lite i affärer. Har ju knappt ens sett vad de fått in över huvud taget på sistone eftersom jag inte haft några pengar att shoppa för. Hittade dock inget jag direkt fastnade för, vilket kanske var tur. Sist av allt gick jag till Public Romance, vintage affären på hörnet vid javas. De har så många fina scarves där för bara €5 styck, så jag köpte en och tänk vad en färgglad scarf kan pigga upp när man inte köpt nåt på länge! I'm a sucker för orange.
Läste just att Mark Linkous i Sparklehorse tog livet av sig i söndags. Det känns så sorgligt med tanke på hur fantastisk Sparklehorse musik är. Men jag vet att jag läst förr att han lidit av depression, drogproblem etc. så det var väl inte helt oväntat på det sättet men ändå otroligt sorgligt... R.I.P Mark.Lyssna på Gold Day. Nina Persson sjunger guest vocals. (Han var även producent på första A Camp albumet) Helt underbar låt, det var den som gav namn till en av mina "10x10" målningar, så nu vet ni det. Hans texter var så poetiska och vackra. Andra favoriter är "Apple Bed", "Cow" "More yellow birds" och "Sad and beautiful world". De finns säkert på Spotify. "It's a wonderful life" är det bästa albumet!Den här tavlan målade jag klart igår. Den är från taket av Hynes Car Park och mäter 55x70 cm.

Ja, jag ska alltså till Glasgow på måndag. Sen har jag intervjun på Glasgow School of Art på tisdageftermiddagen och så flyger jag hem onsdag kväll. Ska bli kul att se Glasgow och skolan men hoppas jag inte blir för nervös bara för det är så himla många som söker och svårt att komma in och jag ska prata om min konst, mina mål, varför jag vill studera där och vad det kan ge mig etc. i 40 min med lärarna på skolan. Phew, gäller att göra gott intryck! Var och skrev ut bilder på några av de tavlorna jag gjort sen jag skickade in ansökan och ska ta med en notebook och ett par mindre tavlor och visa. Sen ska de kolla igenom digitala portfolion och mitt showreel jag skickade tidigare tillsammans med mig också.
Alice i Underlandet Spotify spellista

Okej, så jag har satt ihop en Alice i Underlandet inspirerad spellista i Spotify. För er som har det så kan ni klicka på den här länken:

http://open.spotify.com/user/afoggynotion/playlist/6qYUCFwzcjD0hlD8BYHvNu

Jag har blandat låtar from senaste filmens soundtrack, tecknade disneyfilmens soundtrack och andra låtar som har med Alice att göra/bara passar in för att de är lite drömska och sagolika.

Gong, Jefferson Airplane, Bat For Lashes, Turid, Kate Bush, Joni Mitchell, Bo Hansson etc. Hoppas ni gillar det och om ni vill höra mer av nån vissa artist så kan ni ju alltid klicka er vidare.

Enjoy!!

Här är ännu ett kort ur min Alice i Underlandet serie från 2006.

Förresten så är det så himla kul för min brorsa ska komma hit och hälsa på i en vecka runt min 25-års dag den 14 april. Ska boka biljetter år honom i kväll. Han har inte varit här sen Juni 2007 så det ska bli kul att visa honom allting!

Klippt håret. Före och efter.

Jag var och klippte mig idag. Jag är inte världsbäst på att komma mig för att gå till frissan eftersom jag klipper luggen och hennafärgar själv och ändå bara ska toppa håret, så det drar alltid ut på tiden tills mina toppar är så slitna at jag knappt vågar visa mig i utsläppt hår. Sist jag klippte mig var till vår Graduation ceremoni i början av november 2008. Hade tänkt be mamma toppa mitt hår vid jul men det glömdes bort.

Sist och även denna gång när jag klippte mig gick jag till Connaught School of Hairdressing bakom turistbyrån. Eftersom jag inte ska ha nån avancerad frisyr så sparar man rätt mycket pengar på att gå dit. Sist kostade det €10 men nu hade det gått upp till €17 men det är ju ändå inte farligt jämfört med minst €50 hos en vanlig salong. Jag gjorde även en specialinpackning för €6 eftersom håret var torrt.

Jag tog kort på mig själv före och efter här i ateljén. Som ni ser rök ca 1 dm, men det var jag som insisterade på det eftersom det var så slitet. Känner inte igen mitt hår just nu. Det är så lent och fint och inte det minsta tovigt. Jag brukar normalt sett inte föna eller platta håret när jag duschat, dels för att det sliter på det och dels för att jag gillar när det är lite mer fluffigt hellre än plattat, eftersom mitt hår är så rakt ändå. Därför brukar jag fläta en fläta i håret när det är lite fuktigt och sen spreja lockarna etc. för att få mer volym. På "Före" kortet ser håret väldigt platt ut eftersom jag inte haft i varken sprej eller nåt annat, så så har jag det inte normalt.


Känns alltid lite trist att det alltid blir dags att klippa sig när håret äntligen når midjan.. Var likadant sist. Men jag går ändå runt och njuter av den där nyklippta och salonghanterade känslan idag.

Jag har sån himla lust att shoppa lite fina vårkläder men jag har verkligen inga pengar alls. Har inte kunnat shoppa nånting sen jag köpte kappan med fuskpälsärmar i Dublin i januari. Lite bittert men så är det.

En vårsöndag i Westport.

Vi var i Westport i helgen och hälsade på Seans föräldrar. Blev rätt kort för vi åkte först dit på lördagkvällen när Sean slutat jobbet och sen var jag tvungen att åka igen på söndagkvällen eftersom jag var tvungen att gå på welfare signing klockan 10 imorse, fast Sean stannade ännu en natt. Vädret är helt fantastiskt här på Irland denna vinter och vår. Soligt/uppehåll i stort sett hela tiden och knappt något regn över huvud taget. Normalt sett brukar vintrarna här vara regniga och milda men nu har det varit kyligt och frost de flesta nätterna. Väldigt ovanligt. Men nu är det vår, även om den är sen i år även här.

Seans syster Carol fick förresten barn i tisdags den 2 mars. Det är deras tredje, en flicka blev det den här gången och jag är väldigt glad över det eftersom de två andra är pojkar. Hon ska heta Jenna och jag har just köpt ett kort och en liten body åt henne som vi ska skicka till dem.

Jag gick en promenad igår eftermiddag runt stan ner till Westport house, the quay, upp längs the railway line walk och in till stan igen och letade vårtecken. Här är vad jag såg:Idag gick jag upp redan 9, vilket är väldigt tidigt för att vara mig och tänk vad mycket man hinner när man inte sover bort förmiddagarna. Idag hann jag gå till wefare kontoret, boka tid hos frissan, köpa kort och present till Carol och Brian och när jag kom till ateljén var klockan bara strax efter 11. Fast nu har jag suttit här en stund och kollat igenom kort etc. så har inte hunnit börja jobba än. Frågan är om jag kanske ska gå och köpa med mig någon lunch innan jag börjar. De gör såna goda mackor, soppa och sallad på Gourmet Tart Company mitt emot. Soup och sandwich kostar €5.

Så här såg det ut i ateljén i fredags vid lunchtid mmmmm:Nu har vi sett Alice in Wonderland!

Igår kväll var vi på Alice in Wonderland 3D i Eye Cinema här i stan. Barry's tea och Hot Press magazine arrangerade en preview screening som jag fått tag i gratisbiljetter till så jag tog med mig Catriona. De hade ett tea party först där man fick swirly cupcakes och Barry's tea. Mmmmm! De delade ut en årsförbrukning av te till personen med den bästa hatten. Jag och Cat hade varken tid eller möjlighet att fixa nån hatt men vi klädde upp oss i bästa Tim Burton anda iallafall.
Filmen var sååå bra! Det var Catrionas första 3D film så hon tyckte det var väldigt coolt. Jag hade ju sett Avatar innan, och de 3D effekterna var ännu mer hisnande eftersom de i den filmen flyger, hoppar av klippor etc. men gud, man kan ju inte bara hänga upp sig på 3D effekter, den här hade väldigt bra sådana den med för övrigt.

Filmen var mörk och snygg och Alice hade den ena snygga klänningen efter den andra, inte konstigt att det pratas om Alice i underlandet mode i modevärlden nu i vår. Te partyt var liksom wacky men sorgligt på nåt sätt, tänk att fira sin "unbirthday" varje dag i all oändlighet... Jag säger bara, gillar ni sagor, Tim Burton eller Johnny Depp eller snygga effekter, eller fina kläder, ja då har ni all anledning att se den!!


Här är en bild på mig som Alice som jag tog till ett projekt i second year i college. Jag fotade det med kameran på stativ i Knockranny Woods i Westport på min 21 års dag 2006. Jag hade sån tur med den bilden för jag hade en vanlig filmkamera, så jag kunde ju inte se hur bilden blev och jag snurrade runt medan kameran stod på tidsutlösning så blev glad när jag framkallade filmen och fick se den här bilden.

Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen av filmen annat än att den som ni kanske redan vet utspelar sig när Alice är 19 år och återvänder till Underlandet för andra gången. På engelska heter det ju Wonderland, men Tim Burton kallar det även för "Underland" eftersom hon går ner i kaninhålet och det på så vis är ett underjordiskt land. Så där har ju det svenska språket haft en klar fördel hela tiden eftersom ordet "under" på svenska kan både betyda wonder och under.

Efteråt fick vi ett special edition pack av Barry's Tea med en discount voucher i. Vi drack te hemma hos Catriona också och åt lite toast och färsk ananas innan vi gick till den irländska klubben Aras na nGael som ligger mitt emot vårt hus. Cats franska kompis Michel följde också med, så vi drack en pint Guinnes och pratade där en stund. Catriona brukar gå dit rätt ofta eftersom hon pratar irländska och då kan hon träffa en massa folk som också kan språket där. Jag är så glad att jag jag fick tag i biljetter och Cat var verkligen rätt person att ta med sig för hon gillar verkligen sånt där.

Do androids dream of electric sheep?

Jag gjorde klart min stora tavla nu på kvällen, fixade till lite smådetaljer. Känns bra att ha den färdig.

De bruna och vita dukarna på väggen håller jag på och grundar.

På eftermiddagen gick jag en promenad. Vädret har varit mulet på sistone men idag var det helt underbart, soligt och ganska varmt. Betalade hyran och hälsade på Catriona i konstnärshandeln en snabbis och bestämde om imorgon (vi ska ju på Alice pre-screeningen). Det ringde en tjej från Hot Press magazine i morse och sa att Tea partyt ska vara klockan 6 och sen börjar filmen halv 7. Om man ville kunde man klä ut sig till mad hatter, de skulle visst dela ut nåt pris till den bästa hatten, men jag har tyvärr ingen hatt och kommer inte hinna få tag på nån heller, skulle bara ha gått om man åkt till Dublin eller nånstans där det finns lite mer vintage affärer och sånt, så jag kanske klär ut mig till Alice istället, har ju några klänningar.


Hittade den här lilla tavlan i en välgörenhetsaffär för en euro. 60-tal.

Läste ut Kafkas "The castle" i lördags (känns alltid lite sorgligt när bra böcker tar slut), så idag köpte jag Philip K Dick's "Do androids dream of electric sheep?". Det är en filosofisk sci-fi roman som Blade Runner baserats på. Minority Report och A Scanner Darkly är också baserade på hans böcker (med samma namn). Läste en stund på Java's och den är himla bra så här långt!


Hade en jättebra lördagkväll förresten! Fest hemma hos Catriona och senare en sväng till Ashlee´s house warming party, The Dáil bar och ett headphone disco i The Roisin. Måste även säga att det har varit så oerhört kul att följa sveriges framgångar i OS. Kommer att sakna SVTs websändningar. Det känns som om en daglig länk till Sverige liksom har klippts av nu när det är slut. Och gud vad jag skrattade när jag kollade på det bästa från "Uppvärmningen" som sändes online en kvart innan de ordinarie sändningarna varje dag. Särskilt när de härmar en massa folk! Finns på svt.se/sport.

Nu ska jag kolla på Disneys tecknade Alice in Wonderland för att komma lite i stämning för imorgon. Jag är så taggad!

RSS 2.0