Där jag är just nu.

Jag älskar mitt jobb när jag blir sådär fanatisk så jag bara fortsätter timme efter timme och lever på kaffe, pepparkakor och varma koppen. Det är så underbart så det nästan gör ont! Och samtidigt faller det här landet samman kring oss som ett korthus och allt är bara eländes elände. Men jag är så glad att jag iallafall har pengar och världens roligaste jobb alldeles just nu.
Depeche Mode och The Knife håller mig sällskap och mina ögon är alldeles röda av att ha stittat på viewern och filmstripparna i flera timmar, men nu är det nästan klart och det är tack vare att jag är lite fanatiskt lagd som jag får saker gjorda.

Super 8 = Super Ace

Mina rullar Super 8 film kom tillbaka från labbet igår. Jag har hyrt en projektor av Julien i några dagar så jag kan kolla på på dem och fundera ut hur jag ska klippa konstfilmen jag jobbar med.

Gud så himla fint det är med Super 8! Jag kan inte sluta titta på filmerna och jag gillar själva hantverket med att mata in leadern i projektorn, snurra upp den på take up reel:et och sen slå på ljuset. Själva ljudet... ja allting!

Galways första Continental Christmas market öppnade i Eyre Square idag och de slog på stadens Christmas lights. Tycker inte direkt att det känns som jul ännu, trots att de spelade julsånger och sålde julsaker, men det var rätt mysigt ändå att gå där i mörkret. Sean köpte mig en Russian doll från en rysk nunna. Så himla fin! Min gammelmormor var ryska och jobbade som telefonist åt Tsaren (mormor och dem fick fly från Karelen när kriget bröt ut) så de har några såna hemma men nu har jag min egen, eller egna kanske jag ska säga. Den är så fin!


Storyboarding på golvet. Normalt sett klipper jag i datorn och då kan man ju testa sig fram, men eftersom jag nu ska klippa för hand så är det ju lite mer definitivt, och lite mer jobb, så jag har gjort små lappar med alla sekvenser jag gillar och sen flyttar jag runt dem på golvet och funderar.

Projektion i sovrummet. Kollar på filmerna hemma för Julien bor ju granne med mig och projektorn väger säkert 10 kilo så knappast att jag tänker släpa den till ateljén för att kolla!


I slutet på sista filmen filmade jag lite på familjen och våra djur. På måndag måste jag ha kommit på hur jag vill ha det för då ska jag lämna tillbaka projektorn och köpa splicer av Julien och låna en viewer och börja arbetet med att klippa filmen.

Det bästa kaffet!

Igår var jag och gjorde en mycket bra investering. Jag köpte nämligen en kaffebryggare. Oj tänker ni, en kaffebryggare har väl alla? Nej! säger jag då, i det här landet kör de bara med pulverkaffe, jag har aldrig sett en kaffebryggare hemma hos någon, förutom på något enstaka café någon gång, men då har de bryggt kaffet för blaskigt. Sean kan intyga att pulverkaffet och den elektriska vattenkokaren har funnits hela hans liv och säkert ännu längre. I Sverige däremot är ju pulverkaffe och vattenkokare en ganska ny företeelse, och folk tycks ändå föredra att brygga kaffet och bara koka tevatten i vattenkokaren. Tacka Gud för det för något osmakligare än pulverkaffe får man leta efter!

Jag menar, visst är det drickbart, men hur mycket pulver man än lägger i så får man inte till den där aromen som bryggkaffe har. Här dricker vi ju alltid malt kaffe på café. T ex på Java's (mitt andra hem som flera av er nog vet vid det här laget) men jag tyckte ändå att bryggkaffe var godare sist jag var i Sverige och så är det snällare mot magen. Om jag dricker ett par koppar malt kaffe får jag magknip eftersom min mage är rätt känslig.

Så därför investerade jag i en kaffebryggare för 19 euro på Argos igår. De hade tre olika modeller. En dyr med digital display, en pytteliten hundrakronorssak och så denna finfina grej:


Jag dricker alltid svart kaffe utan varesig socker eller mjölk och blandningen ska vara den mörka, starka sorten.

Det fanns ett återanvändbart filter i men jag gick till Tesco och lyckades hitta ett litet paket kaffefilter. Sen köpte jag carte noir kaffe. Här finns nämligen pulverkaffe, men då använder folk det enbart till att pressa i såna där glaskannor ni vet.

Nu är det rena lyxen i min ateljé med en kaffebryggare på skrivbordet! Åh, ni i Sverige förstår väl inte hur jag kan bli så överväldigad över en kaffebryggare, men i sex och ett halvt år har jag levt utan kaffebryggare och enbart fått bryggkaffe när jag varit i Sverige.

Det är så mysigt i min ateljé nu så det är inte sant! Nytt golv, kaffebryggare, ljust och fint. Jag började måla lite igår kväll också. Ska fortsätta med det när jag kommer hem i eftermiddag. Ska nämligen på en föreläsning på konsthögskolan snart om mentorskap, dvs. hus konstorganisationer kan bli mentorer åt konstelever. Blev tillfrågad eftersom ingen av de andra i ateljéerna kunde, men jag känner väl inte direkt att jag vill vara mentor åt någon, jag försöker ju få igång min egen karriär, så om nån storfräsare vill vara mentor åt min istället så skulle det vara skitbra. Men jag ska iallafall dit i tre timmar och sen berätta för de andra vad det hela går ut på.
En research skiss skulle man kunna kalla det. Jag målade en fortsättning på kortet, pillade med gem och studerade lärkträd. Det var i fredags.


Travelling Thorugh - Tulca 2010

Här kommer lite bilder från Tulca festival of Visual Arts som pågår i Galway just nu. Jag ställer ut min tunnel video 'Travelling through' tillsammans med fem andra konstnärer från Engage art studios. Utställningen äger rum i ett nytt galleri i en lokal i ett hyreshus som ägs av Niland familjen. Vi har renoverat de två rummen och det har fått namnet Niland Gallery. Förhoppningsvis kommer lokalen att användas till fler utställningar i framtiden.


Responsen jag fått har gjort det så jäkla värt att krypa en kilometer i den där tunneln!


Idag var det en kille och filmade en webb TV episod om Tulca festivalen och intervjuade mig, Miriam och curatorn Michelle.
Får se hur det blir, det var ingen ordentlig intervju utan han sa bara att vi skulle berätta om vårt konstverk och vår utställning när han satte på kameran. Hade föredragit om han ställt frågor istället för nu kändes det som att man bara babblade på. Får se vad han använder sig av i inslaget sen. Han filmade iallafall en massa på min videoinstallation och på mig när jag gick framför videon och bilden projicerades på mig etc.


Imorgon får vi viktigt besök i form av chefen för the Arts council samt landets främsta konstkritiker. Vi har iallafall fått mycket bra kritik på utställningen så här långt, så det har varit jättelyckat och särskilt min video fascineras folk av eftersom den projiceras på hela väggen och när folk står och stirrar på den så hypnotiseras de nästan! Alla konstverken funkar förresten väldigt bra ihop. Ljudet till Jennies video i rummet intill passar till min, Marias sea sponge installation påminner om honungskakor, tunnlar och havet och passar till min video, Miriams ljudinstallation av arbetet vid skrothögen vid hamnen passar till Maeve Cs abstrakta målningar som handlar om just detta flyttande av material... vi är väldigt nöjda!

Min förra lärare Deirdre hade med sig en klass från konsthögskolan och kollade och var stolt över att alla vi sex som ställer ut har gått på skolan, fast olika år.

Och så har jag fått mig världens underbaraste ateljé efter att jag rivit ur heltäckningsmattan och målat golvet blågrått så nu vill jag bara bo där och sitta och lyssna på Fever Ray och dricka honungsté. Precis som jag gjorde idag.


Till Sverige och tillbaka igen.

Nu har jag kommit tillbaka från mina tre veckor i Sverige, kom hit i förrgår kväll. Jäklar vad mycket jag hann med! Jag hann träffa familjen, mormor, farmor, kusiner, mostrar, grannar, gymnasiekompisar, gamla lärare, vara i Motala, Linköping, Stockholm, fara runt och filma Super 8 i gamla bruksmiljöer, kolla på Hämnden på bio och en massa annat.

Här kommer lite bilder från resan.

Så Liten.

Sofias vintage/antikt butik Drakens Källare i Drakens gränd i Gamla stan i Stockholm. Väl värd ett besök!

http://drakenskallare.blogg.se


Gamla Filmstaden, Råsunda. Underbart att trampa samma mark som Garbo och Bergman.

Götgatsbacken.


Övralid, Verner von Heidenstams hem utanför Motala.

Jag står och Super åttar. Måste skicka filmerna för framkallning nu, ska bli så himla spännande att se hur de blev!

Hemma hos farmor på ålderdomshemmet.

Sofia, Emmelie och Helena.

Jag och brorsan.

Jag gjorde ansiktet och två pumpapajer. Ska föreställa han i Nightmare before Christmas.

Moster och kusiner.

Kusin Emma och lille Douglas.

Vadstenagymnasiet, där jag inte varit sedan jag tog studenten 2004. Jag var där och höll föredrag om utlandsstudier, hur det är att bo utomlands, mitt konstnärskap och jobbet på turistbyrån i Galway (eftersom de läser turism). Det var kul att träffa alla gamla lärare och återse skolan.

Sen har jag tagit massvis med bilder som research material till mitt projekt. Bland annat hittade jag en nästan övergiven by med en hel gata tomma 50-tals hus som jag dokumenterade, men detta ska jag gå igenom och börja jobba med i ateljén så de korten visar jag inte ännu.

Ateljén ja, det blev översvämning i grannateljén i helgen och därpå även i min. Mina grannar fick rädda och bära ut mina saker, som tur var blev inget förstört! Men heltäckningsmattan var svår att få torr och dessutom är den så ful, så idag har jag rivit ur heltäckningsmattan och blottat cementgolvet som jag ska måla istället. Gud så händig jag är, haha! Kommer bli mycket bättre fast en hel del jobb återstår men tänkte att jag lika gärna kunde göra det nu när den var halvt evackuerad och jag ändå inte har börjat jobba med mitt nya projekt ännu.

Har även installerat och fixat i utställningslokalen inför Tulca vernissagen på lördag. Har mätt in projektorn och tunnelvideon projiceras på hela väggen. Jag är helnöjd! Måste ta kort på det sen.

RSS 2.0