En tur till Glasgow

Jag åkte till Glasgow i måndags eftermiddag och kom hem på onsdagkvällen. Anledningen till att jag åkte dit var att jag hade en intervju på Glasgow School of Art för en master i fine arts på tisdageftermiddagen. Jag hade aldrig varit där tidigare så jag gjorde mitt bästa för att utforska så mycket jag kunde av stan. Och om jag får säga det själv så är jag något av en expert på att utforska och lära känna nya städer på kort tid. Då menar jag inte bara att hänga runt shoppinggatan utan verkligen se "den rikiga staden" de häftiga affärerna, gallerierna och caféerna som ligger lite out of the way, använda deras transportsystem etc. så just det gjorde jag. Har ju vanan inne från Berlin, Prag, Bryssel, London etc.

Utsikten från fönstret på mitt hostel vid Clyde street.

Så fort jag kommit dit på seneftermiddagen på måndagen gick jag en promenad bort till the art school för att se hur jag skulle gå dit följande dag. Det var inte så långt men väldigt höga backar, man får nog kondition av att gå där varje dag.

Glasgow School of Art

Charles Rennie Macintosh berömda huvudbyggnad i art nouveau stil

Mosaikvägg som jag tyckte var så fin. På kvällen gick jag och åt på Yate's inne i stan. De serverade veggie burgare, fries och en pint för bara 4.99 pund. Bra! Läste även ut min Philip K. Dick bok "Time out of joint".

Nästa morgon var jag uppe redan strax efter 7. Tog tunnelbanan ut till Botanic gardens. Tunnelbanan går i en cirkel, antingen inner eller outer ring kan man åka och den är nästan lite mysig för att den är så liten och lätt att åka med.

Gick en sväng runt Botanic Gardens, klockan var då bara 9 så de hade inte öppnat än, men jag brydde mig inte om att vänta tills jag kunde kolla inne i växthusen utan begav mig tillbaka in till Buchanan Street istället (gågatan) och vandrade runt bort till Cowcaddens, precis bakom School of art området. Ville ju mest bara få en idé om hur stan såg ut.


På den första lilla bilden syns det gråa huset jag skulle på intervju i till vänster.

Gick över gångbron till West End.


En bakgata. Arkitekturen är viktoriansk och jag tycker att det känns lite som en blandning av London och Berlin. Jag tyckte verkligen om staden!

The Willow Tea Rooms som också designades av Macintosh. Drack te och åt en salmon bagel där. Klockan var fortfarande bara runt halv 11, jag hade ju gått upp så tidigt!

Sen var jag på Gallery of Modern Art (GOMA). Utanför finns en staty där ryttaren alltid har en vägkon på huvudet. Så fort de tar bort den så klättrar nån upp och sätter dit en ny. Har visst blivit nån slags tradition!

Sen var jag på intervjun, efter att ha fikat ännu en gång på ett annat tea room. De har mycket mer sorters bakverk än på Irland och den här tea room traditionen lever visst kvar från den Viktorianska tiden. Jag tyckte det var mysigt!

Först var jag lite nervös när jag gick dit, visste ju inte hur det skulle gå till riktigt, men de hade ett jättebra system för alla som skulle på intervju hade fått tilldelat sig en MA student som skulle möta dem och visa runt dem etc. Jag hade en kanadensisk tjej som var jättetrevlig och visade mig sin ateljé och vi pratade med några andra studenter medan jag väntade och då släppte nervositeten, och sen gick man bara på intervjun. Mycket bättre än att sitta där själv och våndas på en stol utanför kontoret i en halvtimme!

Det var två män som intervjuade mig och de var väldigt trevliga men det var inga lätta frågor de ställde. De hade min protfolio i en slide show på datorn och så fick jag prata om verken och projekten medan de frågade en massa om hur jag tänkt, vad jag ville säga, varför jag använt en viss teknik här men inte där, hur jag jobbade, hur jag trodde att Glasgow skulle kunna vara till hjälp i min utveckling etc. Jag tyckte att jag fann mig ganska bra och pratade på så gott jag kunde, så det gick väl rätt bra, men ändå svårt att få med allt man ville säga och de visade inget om de gillade det man gjort eller inte utan frågade bara massor och lät mig prata, så svårt att säga vad de tyckte. Nu måste jag vänta tre veckor för att se hur det går. De intervjuar massor med folk under 1,5 veckors tid så det är bara att hålla tummarna...

Efteråt visade den kanadensiska tjejen runt mig på resten av skolan. Hälften av MA studenterna har ateljéer i det hus intervjun var i, men resten har sina ateljéer i en byggnad som varit ett gammalt museum, så det var jättecoolt, ett stort galleri med marmorpelare uppdelat med vita spånskivor till olika ateljéer. När man skulle på toa fick man gå ner till det som tidigare varit huvudingången med en stor pampig marmortrappa och pelare!


Efteråt kunde jag pusta ut, så då gick jag en sväng på stan och kollade i affärer. Har ju inte mycket pengar alls så blev inte mycket shoppande men denna vårjacka köpte jag iallafall på H&M. Det var 10 pund rabatt så den kostade bara 22 pund.


Jag hade frågat tjejen som visade runt mig på skolan var de flesta studenterna bodde och hon nämnde West End, området på andra sidan gångbron dit jag gått en sväng dagen innan. Därför tog jag tunnelbanan ut till St George's Cross nästa dag för att kolla in det området lite mer. Husen påminde lite om Prag. Där finns även stans största park, Kelvingrove.

Från parken hade man jättevacker utsikt över nordvästra delen av stan. Bla två fantastiska byggnader som tydligen var sjukhus.

Nästan så man vill bli sjuk bara för att få besöka ett av de viktorianska sjukhusen!



1. West end 2. Art school kvarteren igen.

Den här sidan skulle jag gärna vilja bo på, och det är billigare än Galway dessutom. Verkar som att en etta kostar runt 450 pund i månaden (ca 500 euro) Vi betalar 700 euro där vi bor.

Vandrade tillbaka till stan och Art school kvarteren. Där åt jag nog den godaste cupcake jag någonsin ätit på ett café med en massa hembakade gjejer som låg på bottenvåningen i samma block som det gamla museet där studenterna har sina ateljéer.

Bredvid ligger även Centre for contemporary art. Det pågick en performance art festival, men då behövde man visst köpa festivalpass etc och jag var ju inte där så lång stund så jag kollade bara in utställningen.

Runt hörnet ligger denna art house cinema. Som ni kanske ser på postern så är det The girl with the dragon tattoo (män som hatar kvinnor). Jag och Sean såg den på bio här i Galway förra helgen och den var ju asbra! Har fått mycket uppmärksamhet här och fem plus i betyg. Det ligger så många mysiga ställen i samma kvarter. Caféet jag var på, biografen, en konstnärshandel, art centret, konstskolan etc. åhhhh

Sen tog jag tunnerbanan bort till Trongate, på östra sidan om centrum. Där besökte jag Trongate gallerierna och Transmission, som är ett artist led gallery, liknande som 126 galleriet här i Galway.


Upptäckte även att detta var THE place för vintage shopping. Tre jättebra butiker på samma gata!

Tatty Bon var min favorit. Tjejen sålde kläder och gjorde en massa handjorda smycken av bla kapsyler, mycket med Alice i Underlandet tema. Hade velat köpa hur mycket fina grejer som helst men hade inte råd tyvärr. Ingrid, du skulle ha älskat det! Små tekannor som halsband etc!

Förresten så såg jag just att det står på fasaden att de har en hemsida: www.tattybon.co.uk kolla in!

Åt lunch på puben på hörnet med broschyrer i fönstret. De gjorde bara en massa god vegetarisk mat.

Hittade även denna second hand butik där de hade massor med fint, men jag tittade bara.
Det här halsbandet köpte jag på Tatty Bon för 5 pund. Greta Garbo, en av mina favoriter!
Sen promenerade jag tillbaks till hostelet längs river Clyde för att hämta min väska.
Hann även kolla lite mer längs gågatan innan jag skulle ta tåget till flygplatsen. Då hittade jag dessa påskbakelser. Tycker de ser lite galna ut, haha! Särskilt de platta kycklingarna, som om nån kört över dem ungefär!

Jag hade en sån himla bla resa och fick verkligen se vad Glasgow har att erbjuda, trots att jag var där så kort stund. Jag skulle så gärna vilja flytta dit, hatar att vänta på besked! Man gick liksom runt där och visste att antingen så kan detta vara mitt enda besök här "for the forseeable future" eller så kan det här bli min stad...

Glasgow skulle kunna bli en sån otrolig inspirationskälla för mig. Den viktorianska arkitekturen i kontrast mot de modernistiska förorterna, det lite fula som gör stället intressant men samtidigt det fina, så som de gamla husen, parkerna, botaniska trädgården etc. Dessutom finns flera ställen där som jag saknat från London, t ex Pret a Manger med sina underbart goda mackor, Sainsbury's convenience stores etc. Galway har blivit lite för litet, jag behöver mer intryck inom konst, arkitektur etc. för att utvecklas som konstnär... Nu återstår att se.


Kommentarer
Postat av: Ebba

Vilket underbart glasgow-reportage, vilka bilder! Man lär verkligen känna staden med dina kort. Förstår att det är spännande nu, om det ska bli din stad eller ej. Jag håller tummarna!

2010-03-19 @ 22:34:14
URL: http://toccata.livejournal.com
Postat av: Art By Tina

Ser underbart ut - och vad mycket du hann med! Otroligt. Kul att du delar med dig. Det gillar jag. Nu vill jag åka till Glasgow - har precis upptäckt Alestorm - ett skottskt pirat-metal-band så nu gillar jag skottland ännu mer=)

2010-03-20 @ 15:22:08
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: Anonym

Verkligen fint! Hoppas du blir antagen :)

2010-03-20 @ 22:23:05
Postat av: Misha

Åh allting ser fantastiskt ut! Så önskar jag nästan min vardag skulle se ut. Man kanske borde letat filmskola i Glasgow istället för att åka till andra änden av världen och hamna i Australien.

2010-03-21 @ 09:22:38
URL: http://endlessnessego.blogspot.com
Postat av: simone

så häärligt! Så underbart fin stad!

2010-03-21 @ 12:37:53
URL: http://fattybom.se
Postat av: Art By Tina

Jäklar vilken diciplin du måste ha - 6 veckors hård detox. Grymt. Det hade jag aldrig fixat. jag tror att en light version är nog mer min grej. Än så länge mår jag riktigt bra. Proppat kroppen med c-vitamin och grönt te. Ut med gifterna! Egentligen hade väl det allra bästa varit att bara göra egna juicer, smoothies och soppor - men det funkar inte riktigt med jobbet - så jag får se till att köpa ekologiskt och kravmärkt - så är jag på god väg iaf.



Nyponsoppa visade sig vara en suverän lunch. Gott och faktiskt ganska mättande.



5 dagar ska jag nog fixa utan problem - kanske fortsätter sen också - beroende på hur jag känner mig. Jag reser ganska mycket i jobbet och då blir det lite svårt att planera sitt matintag, och det är inte alltid man har tillgång till rätt matvaror då. Helgerna blir också svåra. Vin ingår tydligen inte i en detox=)

2010-03-23 @ 09:27:06
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: Emmelie

Håller verkligen tummarna för dig Cissi! Jag, Helena och Sofia kommer och hälsar på dig då med detsamma!Kram Kram

2010-03-24 @ 14:39:20
Postat av: metamorphosis

Tack för en fantastisk rundtur i Glasgow! Blir otroooligt sugen att lämna sverige och bege mig ut på färd istället!

2010-03-25 @ 06:29:15
URL: http://metamorphosis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0