Alice på tisdag!

Idag fick jag tag i två gratisbiljetter till ett tea party och preview screening av Alice in Wonderland 3D i Eye Cinema här i stan på tisdag. Det sponsras av Barry's tea och Hot Press magazine, så de har screenings i tre städer innan premiären. Det var ju lite flyt, så nu ska jag och Catriona gå. Hade ju tänkt att se den ändå, men nu är det gratis, innan premiären och så får vi fika!



Grundade och sträckte taveldukar i ateljén idag tills jag fick sån huvudvärk av den oljebaserade primern att jag var tvungen att utrymma. Här ser ni ett av mina favoritfilmmotiv någonsin - Metropolis och "The new tower of babel" som har influerat "Tyrell building" i Blade Runner. Har mina Metropolis vykort uppe på väggen i ateljén som inspiration.

Nu på kvällen testade jag själv stumfilmslooken:


Fick besked om att jag är kallad på intervju i Glasgow om en sisådär tre veckor så då blir det en tur dit. Måste kontakta dem och arrangera tid etc. Kul! Äntligen lite flyt idag efter en ganska seg vecka. Får se om jag hör från den andra skolan imorgon.


Man ska inte ropa vår för tidigt.

Nej, det blev inte vår riktigt ännu så jag har inga mer vårbilder att lägga upp tyvärr, Sofia...

Det som var så fint i lördags och sen har det varit gråmulet och blåsigt hela veckan. Inget vårigt alls. Har fått lite mer gjort med min stora tavla, målade ett nytt lager över vattnet och fixade till lite smådetaljer, men annars har jag mest suttit och läst Kafka på Java's i flera timmar under eftermiddagarna. Kan knappt lägga ifrån mig boken! Och så har jag ångest över besked som väntas på fredag från en skola jag sökt till som jag aldrig kommer komma in på, men man kan ju ha ångest för det, haha! Skit!

Igår kollade jag på Blade Runner igen. Bara älskar den filmen! Nyss spelade jag in en cover på Tori Amos sång "Winter" till alla er i ett snöigt Sverige. Önskar att jag kunde spela piano, för Tori Amos låtar ska egentligen vara piano, men det är det som det är. Ni kan lyssna i spelaren nedanför. Om inte det funkar så är adressen: http://www.ceciliadanell.com/winter.mp3





Proggmusik och takfläktar

Jag är helt såld på Spotify. Ja, jag vet att alla andra har haft det i evigheter, men det finns ju inte på Irland, fast jag har det nu iallafall eftersom jag är registrerad på Anonine, en svensk VPN server som ger mig svensk IP adress så det ser ut som att jag är i Sverige! haha! Har gottat mig i en massa musik som jag inte kan få tag på här annars, samt musik som jag funderat på att köpa men som inte blivit av eftersom jag inte haft råd.

Idag har jag haft en riktig svensk progg dag. Känn in dessa: Bo Hansson, Nationalteatern, Kebnekajse, Turid, Träd gräs och stenar... Särskilt Bo Hansson är så himla, himla asbra! Lyssna på honom om ni inte hört honom förr. Fösta gången jag hörde hans musik var när jag såg filmen Tillsammans. Han gjorde "soundtrack", eller konceptalbum ska man väl kalla det, baserade på böcker som Sagan ocm Ringen och Den långa flykten (Watership Down). Nu är Watership Down en av mina favoritböcker, och jag ääääälskar kaniner, så jag bara måste hylla Bo Hansson lite och försöka få tag på "kaninskivan" på vinyl nån gång.
Ni som har Spotify kan lyssna här:

http://open.spotify.com/user/afoggynotion/playlist/0gvhjGeJpqg9b3I5V9Vx40

Hörde ni förresten om det hemska som hände i Nyköping i helgen med hallen som rasade över 1600 utställingskaniner? Jag erkänner att jag grät en liten skvätt när jag hörde det. Men som tur är har de lyckats rädda över hälften av kaninerna... Är det något fel på mig, eller varför gråter jag när jag hör om kaniner fast i rasmassor men inte när jag hör om t ex Haiti? Visst är båda sakerna hemska, men kaniner står mig så varmt om hjärtat att det liksom berör mig mer.

Idag har jag läst i Kafkas The Castle, fantastisk bok! Satt på Java's en stund och läste innan jag tecknade denna bild på tracing paper sträckt över masonitskiva.



Sen ringde Sean när jag var i ateljén på kvällen och bjöd med mig till BK's wine bar, så vi satt där och läste och drack vin en stund och jag åt potatisomelett som vanligt. Nu lyssnar jag på Ebba Grön och Thåström, oh yeah!

I Sverige är det bara snö - här på Irland är det vår!

Det finns ett uttryck: "Don't rub it in!" och ja, jag ska väl inte skryta för mycket om hur fint och vårigt vi har det när många av er i Sverige är insnöade den här helgen (vilken sanslös vinter ni har haft), men jag kan ju visa er bilder från min promenad idag iallafall.









Jag älskar att promenera genom universitetscampuset på vårkanten. Hittade några utslagna blommor, men de hade blivit lite frostskadade. Vad jag vill minnas brukar påskliljorna i stort sett vara utslagna nu men de är nog lite sena pga kylan. Vi har haft en bra vinter i år med mindre regn och mera sol än vanligt, men det har varit kallare. Nu idag var det nog ca +6 grader, hade fingervantar när jag hanterade kameran.



Jag gillar att hitta rolig stencil graffiti, det piggar verkligen upp trista gångtunnlar och liknande!


Påskliljor i en greengrocer

Var inne en sväng på Public Romance, en vintage butik, men köpte inget. Satt sedan på Javas i en och en halv timme och läste ut "The Journal of Eugene Delacrox" otroligt intressant! Nu ska jag börja läsa i min tredje och sista Franz Kafka bok - The Castle. Kan knappt bärga mig!

Var i ateljén en stund efter det och jobbade vidare med min stora tavla. Får göra lite då och då eftersom saker och ting måste torka emellanåt.



Så här långt har jag kommit nu. Måste räta upp några kanter och gå över vissa delar igen. När Sean slutade jobbet halv 5 gick vi till Wa Café och jag åt en bento box.

Nu har Sean köpt en rulle Marabou mjölkchoklad år mig så jag ska äta den och dricka te och kolla på nån film. Jag ska ta och fortsätta med min Sci-Fi säsong. Sista tiden har jag kollat på några av mina favoriter: The Matrix, Metropolis (1928), Terminator II, Planet of the apes (gamla). Frågan är om jag ska kolla på Blade Runner igen eller A Clockwork Orange. Jag har lyssnat på Blade Runner soundtracket (gjort av Vangelis) i ateljén hela veckan. Älskar det! Blade Runner är en av de bästa filmer som någonsin gjorts för den är väldigt filosofisk, vacker, existentialistisk, mörk, bra musik. Ingen vanlig actionfilm!

-----
uppdatering:

Blev ingen film. Fastnade framför herrarnas 30km längd. Fan vad kul med dubbelmedalj! Jag har kollar live på SVT play de senaste kvällarna och kännt mig stolt över att vara svensk. Roligare att se de svenska sändningarna än Brittiska Eurosport, för de har inget eftersnack, soffa etc. och visar inte alla grejer svenskarna är med i. Det är så mysigt att följa SVT sändningarna. Egentligen ska det vara blockerat utomlands men jag köpte tillgång till Anonine, en svensk VPA server för 40kr i månaden som ger mig svensk IP address så det ser ut som att jag är i Sverige, så nu funkar även Spotify för mig. Helt klart värt!

Några dagar sådär.


Jag ritade en katt som Alla Hjärtans Dag kort till Sean. Han gillar katter.

Vi firade på lördagkvällen istället för söndagen. Jag bakade kladdkaka som blev så himla god, men en jäkla massa kladdkaka var blev det, sugar overload! På kvällen köpte vi asiatisk take-away och öppnade en flaska rödvin och kollade på Creation, filmen om Charles Darwin. Sen i söndags köpte jag On the origin of Species till Sean och jag ska nog också läsa den så småningom.

På söndagkvällen var Seans bästa kompis Anthony i stan så han kom upp till oss och kollade på lite kort från min Sverigeresa vid jul och så hade jag visning av min "Doubles" video, som Anto var rätt imponerad av. Sen gick vi in till stan en sväng och drack kaffe på House Hotel och pratade tills klockan blev sent. Jobbigt för honom att behöva köra 8 mil hem till Westport efteråt bara...
Senaste tre dagarna har jag målat vidare på min stora tavla. Så här såg det ut igår:


Himlen är ritad med oil bars, vilket är som tjocka, kladdiga oljefärgkritor. De torkar som oljefärg sen och är inte fortsatt kladdiga som t ex oljepasteller. Det rinniga mönstret där nere är akryl som jag hällt och sen torkat bort delar av när det var halvtorrt.



Idag fikade jag med Catriona och Maggie på Catrionas lunchrast vid 1. Trevligt att prata med dem en stund! Sen har jag jobbat lite i ateljén, men blev inte så lång stund för jag måste vänta tills färgen torkar innan jag kan gå över det igen... Fortsatte läsa i The Journal of Eugene Delacroix i Java's en stund och nu ska jag gå en skymningspromenad.



Åhhhh jag fick tulpaner!




På väg hem för en liten stund sen just när solen gått ner. Då var klockan sex.




Sean kom och överraskade mig på förmiddagen med en helt underbar bukett snittblommor. Han hade valt ut röda och rosa tulpaner. Det var så fint så jag nästan blev rörd!

Igår börjde jag måla på min stora 1x1 meter tavla. Jag började med skorstenarna.



Ha en fin helg allihopa!

Mitt 2009

Lite väl sent, men kände för att fylla i en lista så här mitt i natten. Hittade den här som jag tidigare fyllt i 2005.

:::::2009:::::


St Patrick's day.

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Åkte till Berlin, skaffade en ateljé.

2. Höll du några av dina nyårslöften? Hade inga. Skulle väl leva lite nyttigare men sket sig som vanligt.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja ett par stycken, Karin och Anna A från gymnasieklassen.

4. Dog någon som stod dig nära? Nej

5. Vilka länder besökte du? Bor på Irland, besökte Tyskland och Sverige.

6. Är det något du saknar år 2009 som du vill ha år 2010? Bättre ekonomi helt klart!

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas? September, mina 3 veckor i Berlin! Underbart! Farmors 90 års dag den 25 september.


8. Vad var din största framgång 2009? Att bli tillfrågad av Maeve att ställa ut i USA och Galway Arts Centre, att få 15 000kr i stipendie så jag kunde åka till Berlin.

9. Största misstaget? Att jag slösar bort så mycket tid genom att inte gå upp tidigt på morgonen.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Förkylning och magsjuka på julafton(!)

11. Bästa köpet? Nikon D80 kameran (fick halva betald i julklapp 2008, men har använt den mycket under året).

12. Vad spenderade du mest pengar på? Hyra, fika i Java's.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad? När jag fick stipendiet och Berlin blev verklighet!

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2009? Pretty Good Year - Tori Amos. Five string Serenade - Mazzy star. Kate Bush över huvud taget.



15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare tror jag.

16. Hur tillbringade du julen? Hos familjen i Sverige som vanligt.

17. Hur många one night stands? Vilken fråga haha, inga!

18. Favoritprogram på TV? Kollar inte så mycket, men kanske Top Model och Fawlty towers.

19. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året? Hatar ska jag inte säga, men ett par personer har bekännt färg om man säger så.

20. Bästa boken du läste i år? The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde. Helt underbar!

21. Största musikaliska upptäckten? Fever Ray och Primal Scream.

22. Årets bästa film? The Fantastic Mr Fox

23. Vad gjorde du på din födelsedag 2009? Bakade cupcakes och hade Sarah och Maria här på fika.

24. Finns det någonting som skulle ha gjort ditt år ännu bättre? Mer pengar som vanligt, så jag kunnat resa nån mer stans, hade varit kul att ha råd att åka till USA nu i mars när vår utställning har vernissage t ex.

25. Hur skulle du beskriva din stil år 2009? Vintage, fuskpäls, sjalar, kjolar, kappor och byxor med färgstänk på.

26. Vilken kändis var du mest sugen på? Syd Barrett, så som han såg ut i slutet av 60 talet.

27. Vilken politisk debatt engagerade dig mest? Irländska budgeten - welfare/kulturstödet, miljön.

28. Vem saknade du? Min familj, Helena o Sofia, Laura och en person från förr som jag kom att tänka på för ett tag sen och gärna skulle vilja träffa igen. Min kanin Så Liten.

29. De bästa nya människorna du träffade? Anne-Marie, Aoife, Jennifer, Aideen och Roisin.

30. Citera en sångtext som summerar ditt år:
"I thought I could organize freedom
How Scandinavian of me
How Scandinavian
How Scandinavian
You sussed it out, didn't you?"

- Björk (Hunter)

Shapes

Idag har jag skissat upp motivet på min stora 1x1 meter duk. Jag gjorde en teckning på smörpapper sträckt över en masonitskiva igår och tyckte så mycket om vinkeln och motivet att jag kommer att måla det på den stora duken.


Utsikt från Eyre Square car park. 25x25 cm.

Detalj

Har hållit på och funderat och experimenterat en hel del de senaste två dagarna. Höll på och limmade ihop glasspinnar till olika former som påminner om gallren och fläktarna i parkeringshusen bland annat, för att få igång kreativiteten.



Katie, en nyutexaminerad curator från Nya Zeeland som är intern i Galway Arts Centre var och hälsade på oss i ateljéerna igår. Hon är trevlig, hade träffat henne förut när jag hade möte med Maeve och visade henne min video för några veckor sedan.

Nu håller vi på och städar för fullt. Jag har plockat iordning och bäddat om i sängen och Sean håller just på och dammsuger. Välbehövligt kan jag säga, men vi vill ha det lite fint nu till Valentines helgen. Vi ska inte gå ut då eftersom det är så fullt med folk, dyrt och överskattat, utan ha mysigt hemma istället. Jag har lovat Sean att baka kladdkaka och så ska vi nog köpa takeaway och se nån film.

Imorgon måste jag skriva ihop ett proposal om vad jag vill ha med i 126 galleriet när vi som är med i Docks projektet ska ställa ut där i juni och maila till Aoife. Jag vet iallafall mer eller mindre vad jag vill göra, nämligen ett par stora tavlor som den jag just börjat på.

Här är förresten bild på Howlin' Pelle i The Hives och min brorsa Johnny. Det var ju doppelganger vecka på Facebook förra veckan, så jag klippte ihop de här två bilderna och postade på Johnnys wall. Det är rätt många som har sagt att de liknar varann, men de gjorde det ännu mer för ett par år sen. 

En vecka med många vänner.

Idag var jag och fotade i Eyre Square shopping centres parkeringshus. Blåste kallt uppe på taket fick jag erfara, men måste göra lite research till mitt proposal till 126 utställningen i juni som ska lämnas in på fredag. Har funderat ut en del idéer till målningar iallafall.

I hissen upp till taket.

Level 4

De senaste dagarna har varit kul, för jag har träffat massor med vänner och haft väldigt trevligt.

* Torsdagen var det föredrag om Galways utveckling och om live art i Galway Arts Centre, en föredragsserie som är del i Dock Discourse projektet. Efteråt gick vi till Bar no. 8 och jag hade en otroligt trevlig kväll tillsammans med Aoife, docks curatorn, Maeve, Arts Centre curatorn, Roisin, Aine och några andra konstnärer. Hade tid att prata om en massa intressanta grejer eftersom det var rätt lugnt, till skillnad från de flesta vernissage/ live at Bar no. 8 eventen då det är så mycket folk att man mest går runt och minglar.

* Fredagen bjöd Catriona hem mig och Andrea till henne på middag och vi hade en trevlig kväll med ett par flaskor vin. Pratade om sci-fi film och utbildningar med hennes housemate Nick och sen gick jag, Cat och Andrea till Galway Arms Inn och pratade vidare och sen slutade det hela i Roisin Dubhs beer garden till tjugo över två på natten då de började stänga. Mycket trevligt!

* Igår fikade jag i Providence caféet med Sarah, Maria och Geraldine som gick i vår klass och som jag inte sett sen vi var på middag hos Geraldine i november. Vi var där i 2,5 timmar eftersom vi hade så mycket att prata om, och så fick jag träffa Marias pojkvän Shane för första gången, trots att de varit tillsammans i 2 år, han var jättetrevlig! Sista tre lördagarna har varit riktiga fikadagar. Förra veckan fikade jag med Aideen och Ollie och Gina från 126 galleriet och lördagen innan dess fikade jag med Aoife.

Under veckan har jag målat den här tavlan. Det är interiören i min ateljé med modellerna och tavlorna som nu är på väg till Syracuse. Den ska inte vara med i utställningen utan jag gjorde den bara för min egen skull. Den är 30x30cm.




Den gamla katedralen där vi har våra ateljéer på tredje våningen. Den nya katedralen, som byggdes på 60 talet är det gröna kupoltaket som syns i bakgrunden.

Jag har grundat den stora tavelduken jag sträckte i måndags en sådär 5 gånger vid det här laget, så ska förhoppningsvis börja måla på den under den kommande veckan om jag kan komma på vilket motiv jag ska ha på den.



Idag var vi i Java's efter min fotorunda och jag läste Sunday Times som vanligt på en söndag. Älskar att dricka kaffe och läsa söndagsbilagorna! Frågan är om det går en dag utan att vi är i Java's?! Ibland går jag dit och tar mig en kopp kaffe som rast i ateljéarbetet, ibland går vi dit sent på kvällen och dricker vin och läser, ibland äter vi lunch där, ibland sitter jag där och skriver och lyssnar på nån som spelar piano på övervåningen... Stans bästa café utan tvekan!

Sean höll på och skrev på en kort novell till sin Creative Writing Course som han går på i Galway Arts Centre på måndagkvällar.

Pengapanik

Idag har jag äntligen sträckt tavelduk på en av mina två 1x1 meter ramar som jag fick specialtillverkade för nästan exakt ett år sen. Gav mig lite college känsla eftersom jag inte jobbat stort sen hösten 2008.

Igår kväll kollade jag och Sean på Ben Hur. Började kvällen innan men blev så trötta att vi fick avbryta, och den är ju lång. Himla bra film ändå, jag gillar gamla klassiker. Hästkapplöpningen är helt fantastisk och jag har hört att nästan alla stunt utfördes på riktigt. Fanns ju inte dataeffekter 1959 precis. Hade sett den när jag var i mitten av tonåren men mindes inte så mycket.

Grundade ett par små taveldukar också, varav den ena ska användas som en testtavla innan jag börjar måla på den stora duken. Lämnade in de två tavlorna jag gjorde förra veckan till Maeve igår och hon gillade dem. Idag skickades craten till New York. Tänk om man haft råd att själv åka, New York är högst på min önskelista nu när Berlin har klarats av. Men självklart har man inga pengar till sånt. Jag har haft sån jäkla pengapanik idag. Det här går snart inte. Fatta hur lite pengar jag får i veckan i bidrag, bara 134 euro. Min del jag betalar i hyra av lägenhet och ateljé uppgår till 420 euro i månaden + räkningar och sen kan ni ju räkna ut resten själva! Kul dessutom när konstnärsmaterialet kostar ca 500kr i veckan.

Skulle visst få mer om det inte var för att Sean jobbar heltid så då är det tänkt att han ska försörja mig etc. vilket han redan gör till viss del men vad fan, det är ju hans pengar! Om jag ska jobba på turistbyrån igen till sommaren så blir ju inte det förrän i maj. Har letat lite extrajobb etc. tills dess men finns inget. Särskilt inte såhär i januari när det är lugnt efter julhelgerna. Sen att man jobbar i stort sett heltid med något som knappt ger några pengar, förutom någon enstaka tavla såld nån gång ibland....

Mamma och pappa har iallafall varit schyssta och satt in 600kr på mitt konto till mig och Sean att gå ut och äta för, så vi ska till en indisk restaurang som jag inte varit på alldeles strax. Det var snällt för annars är gå ut och äta middag en av de grejer som verkligen fått bortprioriteras just nu.


Men jag har ju glädjen av att få jobba med det jag gillar och prestigen av att vara med i tre utställningar nu i vår/försommar. Så får leva på det helt enkelt! Jag skulle inte klara att hålla på med nånting tråkigt jag inte har något som helst intresse av hela dagarna, då lever jag hellre fattigt. Men ett extrajobb skulle faktiskt inte skada, får fundera ut nåt helt enkelt. Ingen som vet nån som kan ge illustrations/foto uppdrag etc?

RSS 2.0