Hitchcock is the man!

Nu har jag sett två Hitchcock filmer två kvällar i rad ur min Hitchcock box. Han är ju så sanslöst bra. Han är lite läskig men aldrig så där otäck som nutida skräckfilmer eller thrillers och sånt utan bara lagom läskigt och smart uttänkt och filmat. Älskar hans små detaljer i kameraarbetet, klippningen, växlande mellan närbilder och wide shots etc. Igår såg vi Frenzy och ikväll såg jag Psycho (Sean hade sett den förr). Min brorsa har en hel del Hitchcock filmer med, så vid jul såg vi The Birds, North by north west, Vertigo och Rear Window och förra veckan såg jag The man who knew too much

Av dessa tror jag nästan Rear Window är min favorit. Den är så enkelt utförd, kretsar nästan bara kring ett enda rum där de kollar ut genom fönstret men den är så fängslande och otroligt bra gjord. James Stewart och Grace Kelly är ju så himla bra också! Samma par är ju med i The man who knew too much. Och Cary Grant i North by nothwest är också jättebra. Jag älskar såna där stiliga gamla filmstjärnor, de är så kul att se. På nåt sätt så tänker jag alltid på min farfar när jag ser dem, för när han var ung hade han också sånt där bakåtkammat hår. Han var stilig han med...


James Stewart

Cary Grant

Hitchcocks trailers är ju en fröjd i sig, när han inte visar klipp ur själva filmen utan själv vandrar omkring in filmmiljön och berättar om historien så att man verkligen blir intresserad av att se den bara på sättet han framför det. Och sen hans cameos där han syns som statist någonstans i nästan varje film och hela hans personlighet med hans sävliga sätt att prata och speciella sätt som gör honom så fascinerande att lyssna på.

Hitchkock levde 1899-1980 och hann med att göra 50 långfilmer! Fullkomligt beundransvärd och hans filmer är några av de få som jag kan tänka mig att se om igen nästan direkt efter att jag sett dem, vilket normalt sett inte är faller när det gäller mig.

Så, om ni inte upptäckt Hitchkock än, se en av de filmer som jag nämnt här så får ni se vad jag menar!

Annars så har jag målat en liten tavla idag (bild kommer imorgon), läst en intressant essä i Museum studies boken medan jag åt lunch på An Tobar Nua cafét på vår gata samt gått en lång promenad på nästan 1,5 timmar med Sean med start runt 7 på kvällen. Gick ända till slutet av strandpromenaden, förbi Salthill och tillbaka igen.

Kommentarer
Postat av: Kajsa

Jag håller helt med dig!

Frågan är hur man tar konsten vidare? Men det visar sig väl :)

Ha det så bra du med!

2009-02-18 @ 11:15:08
URL: http://www.metrobloggen.se/kawasart

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0