Foxy FridayNi firar väl valborg idag? Trallala, inte jag! Jag är i ateljén och tampas med min stora tavla. Emellanåt leker jag räv och äter riskakor med morots-hoummous.

Sommarjobb

Jag har fått sommarjobbet klart på turistbyrån nu. E-mailade Sharon idag och det blev bestämt att jag ska jobba där 24 maj - 19 september. Bra att de vill ha mig tillbaka. Känns ändå alltid lite jobbigt att gå tillbaka till ett heltidsjobb igen när man är van att komma och gå som man vill i ateljén, dricka kaffe och läsa på Java's en stund på eftermiddagarna etc. Men bohemlivet har även sin baksida, som det att jag ej är kapabel att betala min hyra längre och därför får en växande hyresskuld hos Sean. Inte har råd att köpa nya kläder, eller resa någonstans, eller ens köpa allt det konstnärsmaterial jag behöver.


Jobbet.

Fick välja på att börja den 10 maj och jobba till början av sept. eller den period som jag nu valde. Borde ha tagit 10 maj eftersom jag inte har några pengar, men tänker att 24 maj ger mig lite mer tid att måla tavlor till utställningarna jag är med i i juli innan jobbet börjar.

Gillar ändå jobbet och arbetskamraterna, men önskar såklart att man skulle ha något bättre för sig vid det här laget än att inleda femte säsongen på samma sommarjobb. Det är inte lätt att vara konstnär. Önskar jag hade något roligt att se fram emot efter sommaren så man slapp harva på här i stan en vinter till, men nu blev det inte så.

I'm a bit disillusioned with the art world and it's possibilities at the moment. Kanske är bra för mig att ägna mig åt och umgås med icke-konstnärsfolk ett tag. (Fast så tycker jag ju inte egentligen.)


På mitt jobb.

Idag har vädret blivit kasst, precis när brorsan åkt hem. Vilken tur han hade, soligt hela första veckan och molnigt men uppehåll hela andra veckan. Det här kortet är taget nån gång förra veckan när han var och hälsade på mig i ateljén och åt take away sallad till lunch.


Det var trevligt att träffa Sarah, Maria och Geraldine igår eftermiddag. Blev bara knappt en timme eftersom caféet stängde redan fem, men då fick vi gratis jordgubbsmuffins och scones med oss hem eftersom de sa att de ändå skulle slängas om inte vi ville ha dem. Gratis är gott! Jag visade tjejerna min ateljé. Jag delade ju ateljé med Sarah och Maria i två år så de ville gärna se hur jag har det nu.


På kvällen tittade jag på två Greta Garbo filmer ur mitt box set. Jag ser dem i kronologisk ordning så igår blev det Mata Hari och Queen Christina. Jag är verkligen helt betagen av Garbo, kan knappt ta ögonen ifrån henne så länge hon syns i bild. Hennes ögon, hennes minspel, det är något utöver det vanliga. Bäst var Queen Christina, vilken pondus hon har i den filmen! Handlar om den Svenska 1600-tals drottningen. På den här tiden hade tydligen inte "The Hollywood ending" uppfunnits dock för båda filmerna har väldigt olyckliga slut. Ikväll ska jag se "Anna Karenina". Garbo är min nya idol, helt klart!

Idag har jag målat på min stora tavla i några timmar och även varit på ateljémöte i Bar no. 8 och efteråt diskuterade jag med Maeve och Angela om hur vi kan få tag på stora custom made stretchers på billigaste sätt. Rammakaren här i stan är för dyr och så är även de färdigsträckta ramarna i konstnärshandeln. jag betalade 400kr st för de stora jag målar på nu som jag specialbeställde för nåt år sen och det är inte ok. Skulle kunna göra det själv men har varken plats eller de rätta verktygen. Behöver en kil att sätta fast dem i så att de blir precis 90 grader samt en vinkelsåg i så fall. Skulle behöva "John the woodguy" från college. Han hade som jobb att tillverka spännramar gratis åt oss studenter i verkstaden så länge vi fick en påskriven lapp från vår tutor att vi behövde dem. På sistone har jag bara målat på mindre ramar som jag köpt på rea i konstnärshandeln, tagit loss den kassa färdiggrundade duken och sträckt om med rå canvas/ linneduk. Färdiggrundad duk är fult tycker jag. Då är det bättre att grunda själv, ser mer hantverksmässigt ut.

Jag älskar att vara i min ateljé, fast inte är det då särskilt hälsosamt att andas in och hantera oljefärg och lösningsmedel hela dagarna utan ordentlig ventilation. Det dumma är att man blir immun mot det och inte märker hur det luktar förrän besökare påpekar det. Dessutom tycker jag nästan att det luktar gott min dumme fan, så jag får väl men utav det sen när jag blir gammal, eftersom man utsätter sig för mer och mer farligheter för att man blivit så van vid det. Ungefär som när man skruvar upp volymen lite mer i hörlurarna hela tiden tills man tappar hörseln.
Ja, kan hända att akryl är det hälsosamma alternativet men det blir farao aldrig lika bra!

Sen då.

Jaha, nu har jag varit och lämnat av Johnny på busstationen. Måste packa ihop bäddsoffan senare. Känns alltid lite tomt när man själv åker eller någon som hälsat på gör det, särskilt som han har varit min länk till Sverige i de senaste två veckorna, som man har pratat svenska med och kollat på Terminator och Predator tillsammans med (jag blir alltid lite actionnostalginörd när jag är med min brorsa).

Sarah skrev och undrade om jag vill fika med henne och Maria klockan 4 eftersom de inte kunde komma på min födelsedagsfest. Det vill jag, men samtidigt är jag på så tråkigt humör så hoppas jag muntrar upp mig lite tills dess. Sen imorgon måste jag börja fundera på en ny serie tavlor till en utställning i Dublin som min kompis Shane arrangerar i juli. Han vill att det ska vara en robot med på minst en av tavlorna. Han måste tänka på mina animationer och screentrycken av R2-D2 jag gjorde i trean. Var länge sen jag ritade robotar nu, men kan ju vara kul som omväxling.


Hunden köpte jag i Simon shopen förra veckan.

Har fyra utställningar jag är med i nu under sommaren men är helt skitpank, skulle ju vara kul om inte alla andra också var panka utan kunde spendera lite pengar på ens tavlor. Fast igår kväll sket jag i vilket och bokade ändå en biljett till Tori Amos som spelar i Iveagh Gardens i Dublin 16 juli. Jag har velat se henne i evigheter och hon är en av mina absoluta favoritartiser så trots att jag inte ens har pengar till hyran så köpte jag alltså en biljett för 500 spänn. Man måste väl fan få ha nåt att se fram emot! Jag hade aldrig kunnat förlåta mig själv om jag valt att inte gå.

Ska väl ta mig i kragen och gå till ateljén och fortsätta måla på min stora tavla jag just börjat på. Är tanken iallafall.

Utan rubrik.

Bara sådär så gick allt åt helvete. Jag orkar inte ens skriva varför...

The sibyl and the sphinxTavlan som mäter ca 35x45 cm målade jag igår och i förrgår. Den är en del av Bismarck-Nationaldenkmal statyn i Tiergarten i Berlin, tillverkad i brons ca 1900.Bestigning av Croagh Patrick.

Jag, Johnny och Sean var i Westport över helgen hos Seans familj. På fredagen gick vi ut med Anthony och Sean McFadden och på lördagen hade vi bestämt att bestiga Croagh Patrick, Irlands heliga berg. Jag och mamma besteg det en gång 2003 och Johnny gjorde det på egen hand 2007.

Vid början av vandringsleden. Man får först gå upp på bergskammen bredvid och sen vidare upp på själva toppen. Av någon anledning gör kamerans vidvinkel att berget ser mindre högt ut än vad det gör i verkligheten. Det är 750 meter.

Sean och Johnny gick i förväg eftersom de försökte se hur snabb tid de kunde få. Jag tog hand om kameran.


Uppe på bergskammen väntade Sean på mig och vi gick ihop ett tag, men sen gick han i förväg igen.

Fy fan vad trött man var, men det var bara att bita ihop. Jag stannade iallafall inte och vilade som så många andra.

Toppsektionen består av mycket lösa stenar och sand så man får vara försiktig. På Reek Sunday, sista helgen i Juli klättrar 20 000 pers upp på samma dag. Då brukar det hända en del olyckor, särskilt om det regnar så skulle inte vilja klättra då!

Yeeesh! Nådde toppen på 1h 17 min. Sist tog jag och mamma det så lugnt att det tog ca 1h 50 min så jag är helt klart nöjd eftersom jag inte har så bra kondition. Seans tid blev 1h 10 min och brorsan slog nog nästan rekord med bara 45 min! Hans gamla tid var 1h 3min så han var glad! Det snabbaste jag hört nån annan gå upp är nog runt 50 min.

Kyrkan på toppen är bara öppen ibland på sommaren och på Reek Sunday.

Johnny med Westport i bakgrunden.

Bertra Beach

Vi hade varsin Cadbury chokladkaka med oss.

På vägen ner gick vi tillsammans. Vi tog det lugnt för att inte ramla och vricka oss. Då kände man sig nästan inte trött alls utan mest stolt att man klarat det.


Nere igen. På kvällen var vi hemma hos Seans brorsa Keith i hans flickväns hus och kollade på hans fåglar och drack ett par öl innan vi gick ut och gjorde ett pubcrawl som innefattade Toby's, Moran's, Blouser's och O'Grady's.


Grabbarna: pappa Frank, Johnny, Sean och Keith.

Vi tog bussen tillbaka till Galway på söndagförmiddagen och sen på kvällen hade Neil lovat oss och Catriona att ge oss en guidad tur och berätta om Galways historia. Jag visste ju en del sen tidigare eftersom jag jobbat på turistbyrån, men han visade en massa saker som inte var de största attraktionerna, berättade om hur det såg ut när han var liten etc. så det var väldigt intressant! Turen tog 2 timmar och innefattade Claddagh, Shantalla, Woodquay, City centre, Eyre Square och The Docks, så jag kände av det lite i benen efteråt eftersom vi bestigit berget dagen innan. Före vandringen åt vi toasted sandwiches hemma hos Cat och efteråt drack vi te hos henne och Liam kom också förbi.

Nu kan ju inte Johnny åka hem på grund av vulkanaskan, han skulle ha åkt idag. Så vi bokade om hans flyg till nästa måndag och hoppas att det inte blir inställt. Gör inte så mycket för då får han leva en vecka vanligt Galway liv medan Sean jobbar och jag målar i ateljén. Han har fått egna nycklar, hittar i stan vid det här laget och har köpt en fotboll. Liam ska ta med honom och spela med sina kompisar vid Universitetet på onsdag. Sen hjälps vi åt att laga mat på kvällarna och gör lite kul grejer emellanåt. Det blir nog en bra vecka. Förra veckan var ju en "turistvecka" då vi var lediga och hittade på saker hela tiden, så nu får han se lite mer hur det är att bo här till vardags.

Min 25 års dag


Jag fyllde 25 i tisdags, den 14 april. I måndags kväll kom brorsan hit på besök, han bor hos oss i en vecka. Jag hade helt klart den bästa födelsedagen på länge.

Jag hade fått recept på Stockholmskakor och havrerutor av mamma som jag bakade och så skickade hon med kolasnitt som hon bakat med Johnny. Jag fick även välja ut en blomma, så jag valde denna azaléa. Jag fick Fantastic Mr Fox på DVD och The Knife's opera skiva av Sean. Kubriks 2001 DVD av Johnny och Flickan vid stenbänken DVD av mamma och pappa plus pengar, Ulf Lundells bok 'Jack', ett par jumprar, en kokbok med bullrecept och ett par tidningar. Sen skickade de även med min Greta Garbo DVD box som jag väntat på sen i julas. Hade beställt den på Amazon i julklapp men den kom först fram efter att jag åkt tillbak till Irland och den var så tung att det hade kostat massor att posta den. Nu har jag massor med filmer att se på!

Jag kollade på några av Flickan vid stenbänken avsnitten på min födelsedag. Älskar Maria Gripes skuggböcker och tv serien är bättre än vad jag trodde. Såg den som liten och tyckte inte att den levde upp till böckerna som vanligt, men den är ändå himla bra!

På kvällen blev det fest hemma hos oss. Jag bjöd på veggo mat och det svenska fikabrödet som gick åt som smör!

Johnny sitter till höger, han tyckte också det var kul att träffa mina kompisar.

Här är Roisin, jag och Jennifer.
Catriona ville ta gruppkort, det fattas några personer dock som inte var där just då.


Seans kompis James och Cats housemate Nick.

Alla tyckte att vår lägenhet var så mysig, ser ju såklart inte lika bra ut med blixt. Runt ett gick de flesta hemåt men jag, Johnny, Cat och Senan, hennes date, gick till Roisin Dubh precis runt hörnet och dansade sista timmen innan de stängde. De spelade bara bra musik: The Knife, Prodigy etc. så det var skitkul!

Igår bjöd Johnny mig och Sean på födelsedagsmiddag på en trevlig, väldigt autentisk kinesisk restaurang och sen hade jag lovat att Johnny skulle få se nån 3D film när han var här eftersom det inte finns nära där de bor i Sverige än. Tyvärr gick inte Avatar längre, men vi såg Alice in Wonderland, har ju sett den tidigare men det gjorde inget. Bästa födelsedagsfirandet på länge helt klart!!

Nu ska vi ta bussen till Westport och hälsa på Seans familj över helgen. Vi tre har även bestämt oss för att bestiga Coragh Patrick, Irlands heliga berg imorgon. Bara det att jag har så himla kass kondition och Johnny och Sean har jättebra kondition så jag lär ju komma efter! Hoppas bara att jag inte blir förkyld innan dess för jag har lite ont i halsen idag, men förhoppningsvis går det vägen. Var ju 7 år sen jag och mamma besteg det!

Thunderclouds over Utopia.Himlen är inte alltid blå i mina tavlor längre. Bara så att ni vet. Fast utanför fönstret var himlen blåare än på länge, paradoxalt nog.

Idag var det förresten äntligen riktig, riktig vår. De senaste dagarna har det varit soligt men vinden har ändå varit kall, men idag var vindarna ljumma och löven har äntligen börjat slå ut. Lördagsmarknaden hade verkligen kommit till liv med massor av folk, doften av chilli och curry, och lunch i gröngräset vid kyrkan bestående av hemlagad matta panér av Hare Krishna killen. Sen på kvällen gick jag och Sean en promenad i över en timme längs floden och runt universitetet och efter middagen gjorde jag Irish coffee till oss. Köpte grädde igår och gjorde, men det var så mycket grädde kvar så Sean bad mig göra det igen. Jag är skitbra på Irish Coffee måste jag säga!

Isn't it good to be lost in the wood?Isn't it good to be lost in the wood
isn't it bad so quiet there, in the wood
twenty even less to me than I thought
with a honey plough of yellow prickly seeds
clover honey pots and mystic shining feed...

- Syd Barrett, Octopus lyrics.

Så detta är tavlan som jag målade igår och i förrgår. Blev först klar nån gång före 11 på kvällen.
Motivet är från Volkspark Friedrichshain i Berlin, från ett kort jag tagit.

Just nu.

Jag sitter i ateljén och äter pot noodles och lyssnar på Peter Broderick. Jag tänker inte ge mig i kväll förräns jag fått klart tavlan jag håller på med. Jag är tillbaka och jobbar med research materialet från Berlin. Det är så underbart! För en liten stund sen tog jag en paus och gick en promenad med Sean. Bilder kommer när jag är klar sen då.

Påsken är min tid.

Nu har jag påskpyntat hemma. Gick en promenad och plockade påskris igår. Annars har jag alltid nöjt mig med bok eller alris eftersom björkar är rätt sälsynta här och det brukade finnas ris att plocka vid kanalen runt hörnet. I år hade de dock röjt längs kanalbanken och tagit bort alla låga kvistar, så jag fick vandra längre bort förbi universitetet. Men där hittade jag faktiskt några björkar längs Corrib river som jag knyckte ris ifrån. Var lite rädd att någon skulle komma och se mig för björkar är som sagt lite sälsynta här, men oj så fint det blev med äkta björkris!

Sean och jag gick även en promenad i det underbara vårvädret idag (som äntligen återvänt efter regnandet tidigare i veckan). Stora hav av påskliljor växte det kring universitetet. Ska försöka gå en till promenad där i helgen och ta med kameran. Sean köpte varsin Lindt chocolate bunny till oss och så hitade jag ett ark vackert mönstrad wellpap i konstnärshandeln. Förra året målade jag ju ägg, så de hänger med.Nu när jag kom hem så pysslade jag några små fåglar att hänga i riset eftersom jag inte kunde hitta mina påskfjädrar som jag köpte i London en gång i tiden (det är svårt att få tag på färgade fjädrar här). Fast jag saknar dem inte så mycket faktiskt.

Mini Bunny. Det underbara blå ägget är en svarvad sten jag hittade i en affär igår.


Ikväll jag vi ha filmkväll hemma hos Catriona. Tror Andrea och Geraldine ska komma också. Igår var jag på det återkommande Live @ Bar no. 8 eventet. Anne Maria som har ateljé på samma ställe som jag curerade det hela som denna gång fokuserade på filmer och liveuppträdanden av performance art. Var både bra och mindre bra grejer som visades, pratade med några jag känner och efteråt, runt halv 11, gick jag med Sean och drack sent kaffe på Java's. En trevlig kväll!


Glad Påsk allesammans!

RSS 2.0