Emily Dickinson och Dorian Gray

I would not paint - a picture -
I'd rather be the One
It's bright impossibility
To dwell - delicious - on
And wonder how the fingers feel
Whose rare - celestial - stir -
Ewokes so sweet a Torment -
Such sumptuous - Despair -

(---)

(Emily Dickinson 505)


Det var lite regnigt och blåsigt idag, precis som igår, fast då var det storm och hagel, så idag var det inte fullt så illa. Jag var med Sean i stan och köpte en ny fin idé-bok att skriva ner idéer, samla material och skissa i. Känns alltid bra när man börjar på ny kula. Då får man lov att vara lite förväntansfull, och kan glömma de gamla idéerna som inte blev något av. Har saknat en idé-bok de senaste månaderna. Kände att bilderna började bli lite slentrian och glömde nästan helt bort att skissa utan lät bara tavlan växa fram medans jag målade. Så här i efterhand tycker jag inte att de blev så lössläppta eller intressanta som tidigare grejer jag gjort. Och då är det sags att tänka om. Jag vill inte fastna i invanda spår och när det börjat kännas jobbigt att måla en viss sorts bilder för att man fastnar i nån slags mönster, då är det dags att bryta det.

Vi fikade i Java's på Abbeygate street och jag satt och fick sån inspiration till en ny liten animerad film jag ska göra. Gäller bara att hitta några höga plåtburkar. Attans att jag inte tog med de jag köpte på IKEA, för de hade varit perfekta. Det hela började med att jag fick en kommentar av Louise på facebook där hon påpekade att dessa teburkar liknar mina höghus lite. Det behövs bara en tanke och sen fräser min fantasi iväg som bara den.

Hela eftermiddagen igår valde jag ut och redigerade bilder på några av mina målningar som ska visas på min profilsida på ett online konstkollektiv som jag blivit inbjuden att vara med i. Det drivs av en svensk illustratör/designer och han har handplockat ett 10-tal designers/illustratörer/modeskapare/filmare/målare etc. som vi alla ska marknadsföras på en gemensam hemsida och också ha vissa samarbeten i framtiden. Jag säger dock inte namnet än förrän han launchar mig på hemsidan, då ska ni få länken. Men jag tycks i allafall vara i gott sällskap för jag är imponerad av de andras grejer :) så det känns jättekul att han hörde av sig till mig!

Var i tre olika bokhandlar och kollade på böcker också. Jag har sån lust att läsa alla stora klassiker inom litteraturen, men sen finns inte riktigt tiden när jag även vill läsa mycket annat också, plus hinna med andra grejer och texten ofta är rätt krävande. Köpte iallafall en samlingsvolym med Emily Dickinson's dikter. Minns att jag gillade henne mycket på engelskan i högstadiet, några av mina favoritdikter är skrivna av henne.

Köpte även Oscar Wilde's The picture of Dorian Gray (Dorian Gray's porträtt). Har sett hans staty så många gånger i Merrion Square men ändå aldrig läst något av honom. I Maria Gripe boken jag just läste så läser karaktären Carolin denna bok och pratar en hel del om den, så nu ska jag minsann läsa den. Den verkar vara väldigt bra. Ska visst ha varit rätt kontroversiell på sin tid och användes som bevismaterial i rättegången om Wilde's homosexualitet (helt sjukt att de fängslade honom för att han var homosexuell). Handlar om den vackre Dorian som får sitt porträtt målat och sedan lever han ett liv i moraliskt förfall med droger, sexuella relationer, beter sig elakt etc. men åldras inte en dag, meda hans porträtt istället får bära spåren efter hans ansvarslösa leverne och åldras i hans ställe...

Mamma ringde nu på kvällen så jag har pratat med henne i ett par timmar om det ena och det andra. Hade inte tänkt prata så länge eftersom jag träffade henne för bara tre dagar sedan, men det blev så ändå. Nu ska jag nog läsa lite Emelie Dickinson innan jag somnar. Imorgon beseglas mitt öde på Social Welfare kontoret, annars måste jag ta mig samman och hitta något skitjobb för att överleva.


Några fler utdrag ur dikter:

254
 gif
Emily Dickinson


“Hope” is the thing with feathers —
That perches in the soul —
And sings the tune without the words —
And never stops — at all —
(---)

646
 gif
Emily Dickinson

I think to live - may be a bliss
to those who dare to try -
beyond my limit to conceive -
My lip - to testify
(---)

536
 gif
Emily Dickinson

The heart asks pleasure - first -
And then - Excuse from Pain -
And then - those little Anodynes
That deaden suffering -
(---)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0