Modernistisk DDR utopia.

Fredag (12/09) blev jag själv igen efter att ha gått med Sean till Ostkreuz stationen halv 7 på morgonen. Trodde det skulle vara lika lätt att åka till Schönefeld som det var att komma hit, men precis dagen innan så hade de stängt av större delen av S-bahn för underhåll, vilket vi inte visste, så först hittade vi inte vilket tåg han skulle med, och sen sa ett par tanter att han skulle få byta två gånger. Han textade mig sen och sa att han lyckats byta till fel tåg och krånglat en massa och att han precis hunnit till slut. Svettigt!


Mycket av Berlins street art är uppklistrade papper och inte målat direkt på väggen. Tycker det är snyggt.

Jag gick hem och sov i ett par timmar till och sen köpte jag en dagsbiljett och satte mig på en spårvagn med riktning mot Wedding och åkte genom Prenzlauer Berg, Weissensee etc. och fick se en hel del av de nordöstra sidan av stan. Jag hoppade av i nån timme vid en korsning med en massa modernistiska hus. Vädret var jättefint och det var verkligen som ett litet Utopia med en sjö, fontän, pilträd etc. Fotade en massa och drack sedan kaffe på ett café bland några hus som var mycket mer nergångna. Fick försöka prata lite tyska när jag beställde etc. för det verkade inte som att folk i de här delarna kunde knappt någon engelska.




Innergården där jag fikade. Känns alltid säkrare att vara på såna här ställen när vädret är fint av någon anledning.

Sen åkte jag vidare upp till Wedding. Det var inte så mycket att ha, så jag tog första bästa S-bahn till Charlottenburg området och hade på så vis åkt i en halvcirkel runt hela norra sidan av stan.
Jag ville kolla på ett känt hus byggt av en av mina arkitekthjältar Le Corbusier, men i min arkitekturbok så står det att det ligger i Westend, så jag gick av vid den stationen. Frågade massor av folk men ingen fattade vad jag menade, vad då för hus? Gick runt ett bra tag men sen gav jag upp och gick till ett internet café för att kolla upp den exakta adressen. Då visade det sig att det var 3 U-bahn stopp längre bort, precis vid Olympia Stadion. Fortfarande Westend området men vad fasen. Så går det när man slarvar med sin research ;)

Huset var värt besväret dock. Hur coolt som helst. Har aldrig sett något av hans hus live förut.



Detta hus påminner mig även om en av mina favortikonstnärer Peter Doig, för han målade en serie föreställande ett liknande "Unite d'habitation" hus av Le Corbusier. Dessa stora tavlor såg jag på The Hayward gallery i London och var helt betagen av. Så två hjältar i ett kan kan säga.




Olympiastadion med då.

Till och med gatubrunnarna är snygga.
Det var mycket arkitektur på en och samma dag för min del det.

Kommentarer
Postat av: Tina

Härligt vackra Berlin. Javisst är det snyggt att de använder sig av papper, klisterdekaler - ja allt möjligt istälet för bara färg. Kollage!



Läckert hus - kul att du fått se det i verkligheten nu då.



Vad har du mer för planer, platser att besöka?

2009-09-18 @ 12:58:25
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: Tina

Hemma från Berlin-landet?

2009-09-24 @ 09:07:01
URL: http://trueborn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0