Tutorial: att spänna tavelduk

Nu har jag spenderat ett par timmar med att göra en tutorial som visar hur man sträcker tavelduk. En väldigt behändig kunskap för konstnärer. Håll till godo:

_______________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

____________________________________________________________



______________________________________________________________


______________________________________________________________

___________________________________________________________________

Hoppas denna tutorial var till hjälp för den som vill lära sig att sträcka tavelduk. Man kan antingen köpa "billigare" ramar med redan sträckt duk av dålig kvalitet som man tar loss och sträcker sin egen, beställa bitar på vissa konstnärshandlar, online, hos snickare etc. och sen sätta ihop ramen själv eller så kan man köpa träbitar och såga till dem själv. För att sätta ihop träbitarna så är bästa sättet att sätta fast dem i ett städ eller gärna en 90 graders vinklad mall man kan göra, men jag har för tillfället igetdera, så går att ta spjärn mot en vägg också. Limma med trälim och spika i långa spikar från sidan.

Man kan också kolla efter billiga skräptavlor på loppisar etc. och använda ramarna de är sträckta på.  Eller så kan man ju leja någon som kan sånt här och som kan göra ramarna åt en, men det kan vara svårt att hitta någon samt kosta en del. Vissa ramaffärer gör det, men det kan ofta bli lika dyrt som att köpa en färdigsträckt duk på ram. Personligen föredrar jag egenhändigt sträckt och grundad duk framför den färdiga köpta. Ofta bättre, tjockare kvalitet och ser mer "professionellt" ut enligt mig. Men, man tager vad man haver.

Kommentarer
Postat av: Tina - art & clothes

Men hur fantastisk är inte du!



Helt underbart. Jag lovar att jag kommer få användning för detta!

2008-11-10 @ 23:52:00
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: good morning terrorism

Fin tutorial! Det är verkligen en workout att spänna ramar haha.

2008-12-17 @ 17:30:24
URL: http://terrorism.blogsome.com
Postat av: erika

hej :-)



jag hittade hit nu när jag satt & slösurfade lite. jag har fått en beställning på en tavla som ska vara 90 gånger 160 cm så jag ska snickra ihop den nån dag framöver. funderar lite på vilket material jag ska välja, vill ju inte att den blir för tung...som tur är har jag min käre svärfar till hjälp med sånt praktiskt :-D



ha d gött

/erika

2010-12-28 @ 21:52:37
URL: http://www.erikabergstrom.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0